Arama

Sinemada distopyanın 7 örneği

Sinemanın ilk distopik filminin Metropolis olduğunu ve filmin sessiz çekilerek bilim kurgunun temelini attığını biliyor muydunuz? Distopik romanlara karşı her geçen gün artan ilginin nedeni, korku dolu kurgunun gelecekte de yaşanabilecek olma ihtimali miydi?

  • 1
  • 14
Metropolis (1927)
Metropolis 1927

IMDb: 8.3 - 2 saat 33 dakika

Metropolis'te, insanlık artık ikiye ayrılmıştır. Yeraltında makinelerle birlikte yaşayan sınıf ve yukarıda daha konforlu bir yaşam süren yönetici sınıf. Lang, bölünmüş toplumsal yapıyı, insanı bir aşktan yola çıkarak, uzlaştırmaya çalışır. Dönemine göre mükemmel sayılabilecek bir şehir tasarımı vardır. Film, kendisinden sonra gelen bütün bilim kurgu filmlerini etkilemiştir. Özellikle, filmin genel atmosferinden uzak, naif sonuyla eleştiriler almış olsa da, bu durum kesinlikle filme gölge düşürmez. Bilim kurgu sinemasının, bilimsel yönünü gösteren en büyük keşiflerinden biridir.

Yönetmen: Fritz Lang Senaryo: Fritz Lang, Thea Von Harbou

  • 2
  • 14
İlk distopya filmi
İlk distopya filmi

Thea Von Harbou'nın aynı isimli romanından uyarlanan film, sinema tarihindeki ilk distopya filmidir ve bilim kurgu türünün temellerini atmıştır. Filmin bir diğer özelliği de sessiz olmasıdır. Belki de kelimelerle ifade edilse bu kadar etkili olamazdı.

İki sınıf arasında çıkan krizler ile sitemin eleştirisi etrafında dönen filmde, işçiler yer altında yaşarlar, işverenler ise gökdelenlerdedir. Metropolis şehrinin patronu, insana benzeyen makineler yapıp işçileri devre dışı bırakmak ister. Patronun oğlu Feder ise işçileri yer altından getirip götüren Maria adındaki bir kadına âşık olur. Âşık olduğu kadını takip edince yer altındaki işçilerin durumunu görür ve yardım etmeye çalışsa da işçilerin isyan etmelerini engelleyemez.

  • 3
  • 14
Yaşıyorlar (1988)
Yaşıyorlar 1988

1 saat 37 dakika - IMDb: 7.3

Hayatını sürdürebilmek için yolu büyük şehre düşen Jhon, bir inşaatta çalışmaya başlar orda tanıştığı arkadaşı onu yaşadığı mahalleye götürür ve Jhon orada korkunç bir keşif yapar. Tüm dünya uzaylılar tarafından istila edilmiştir.

Yönetmen: John Carpenter Senaryo: John Carpenter

  • 4
  • 14
Matrix'in esin kaynağı
Matrix’in esin kaynağı

Matrix film serisinin atası olan bu film, sistem eleştirisinin en özgün örneklerinden biridir. Proleter sınıfının içindeki çelişkileri, tüketim toplumunu bu kadar açık bir şekilde ele alan film sayısı azdır. Carpenter bütün bu sorunları filmde çok sert ve açık bir şekilde yansıtmıştır.

Ana karakterimiz Nada, erken yaşta evden ayrılmış iş arayan bir gençtir. Sonunda inşaatta beden gücüne dayalı bir iş bulup, etrafında toplanan komünde yer alan barakaya yerleşir. Nada'nın gerçekleri anlamaya başlaması, bulduğu kutular dolusu gözlüklerden birini takmasıyla başlar.

Gözlüğü taktığında, yeryüzünü uzaylıların ele geçirdiğini, önemli makamlarda uzaylıların yer aldığını ve evrenin bütün kaynaklarını tükettiklerini görür. İnsanlar ise bu olanların farkında değildirler. Reklam tabelalarının hepsinde 'itaat et, daha çok tüket, televizyon izle, sisteme uy, düzeni bozma' şeklinde metinler görür. Burada tüketim toplumuna sağlam bir eleştiri vardır. İhtiyacımız olduğu için mi alıyoruz, ne tüketeceğimize gerçekten biz mi karar veriyoruz? Reklamlar niçin var? Moda nedir? İzleyicinin bütün bunları sorgulamasına olanak veren bir film sizleri bekliyor.

  • 5
  • 14
Fahrenheit 451 (1966)
Fahrenheit 451 1966

1 saat 52 dakika - IMDb: 7.3

Kitapsız bir dünya düşünebiliyor musunuz? Kitapların varlığını, bütünlüğünü ve iktidarını sürdürebilmek için en birincil tehdit olarak gören Devlet, öncelikli savaşını ülkedeki bütün kitapşarın yakılarak yok edilmesine vermiştir. İtfaiye teşkilatında çalışan ve görevi bulunan kitapların derhal yakılarak imha edilmesi olan itfaiyecilerden Guy Montag, toplumun bütün üyelerinin hayatlarındaki boşluğu ve farkında olmadıkları mutsuzluklarını doyurabilmek için hap içerek hayatta kalmaya çalıştıkları bir ortamda kendisini son derece yalnız hissetmektedir. Sistem tarafından beyni kitapların zararları ile doldurulmuş olan Guy, tam bir kitap aşığıdır.

Yönetmen: François Truffaut Senaryo: François Truffaut, Ray Bradbury, Jean-Louis Richard, David Rudkin

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN