Arama

Resim sanatına dair 20 ilginç bilgi🎨

İnsan ruhunun ve üretkenliğinin dışavurumu olan sanat kadar, onları ortaya çıkaranlar hakkında da bilgi edinmek gerekiyor. Örneğin; Vincent van Gogh yaşamı boyunca 2000'den fazla yapıt üretti ancak hayattayken bunlardan sadece biri satıldı. Peki bunun nedeni neydi? Dünyaca ünlü ressamlar hakkında 20 ilginç bilgiyi derledik.

  • 7
  • 20
DA ViNCi NEDEN CESET İNCELEDİ?
DA ViNCi NEDEN CESET İNCELEDİ?

Leonardo da Vinci, damarların çalışma prensibini anlamak için birçok ceset inceledi. Kadavralarla olan çalışmalarını Floransa'nın en eski hastanesi Santa Maria Nuova'nın mahzeninde yapan Leonardo, burada hem daha rahat çalışmış hem de bu faaliyetlerini Vatikan'dan gizlemişti.

Çünkü ölüleri parçalaması ve incelemesi dini açıdan hoş görülmüyordu. Leonardo gizlilik açısından geceleri çalışırdı. Bir söylentiye göre kullandığı en önemli alet uzun tırnaklarıydı.

  • 8
  • 20
‘İNCİ KÜPELİ KADIN’ KİMDİR?
‘İNCİ KÜPELİ KADIN’ KİMDİR?

Tıpkı Mona Lisa gibi, Hollandalı ressam Johannes Vermeer'in İnci Küpeli Kadın eserindeki modelin kim olduğu da yıllar boyu merak edilen bir konuydu. Ancak bu sorunun cevabının çok uzaklarda olmadığı anlaşıldı.

İnci Küpeli Kız eserindeki model, Vermeer'in kızı Maria'nın ta kendisiydi. Bu resim, Vermeer'in ölümünden neredeyse 200 yıl sonra keşfedildi.

  • 9
  • 20
EN FAZLA REPLİKASI YAPILAN İKİ RESİM
EN FAZLA REPLİKASI YAPILAN İKİ RESİM

En ünlü ressamlar arasında sayılmasına rağmen, Leonardo da Vinci'ye ait olduğu bilinen yalnızca 15 adet resim bulunur.

Dünya üzerinde en fazla replikası yapılan iki resim olan Mona Lisa ve Akşam Yemeği tablosu da Leonardo Da Vinci tarafından çizildi.

  • 10
  • 20
TARİHTEKİ İLK REKLAM ÇALIŞMASI
TARİHTEKİ İLK REKLAM ÇALIŞMASI

Ünlü ressamın, 1631'de yaptığı "Nicolaes Ruts'un Portresi" eseri, dünyadaki bilinen ilk reklam çalışmalarından biridir.

Rembrandt, dönemin zengin kürk tüccarı Ruts'un portresini, kendi sattığı kürklerden birinin içinde resmederek ürününün reklamını yaptı. Tarihteki ilk reklam çalışması olarak kabul edilen bu portre, Rembrandt'ın sanat yaşamındaki en estetik eserlerinden birisidir.

  • 11
  • 20
NEDEN KAPLUMBAĞALAR?
NEDEN KAPLUMBAĞALAR?

Dünyadaki terbiye edilmesi en zor hayvanlardan biri kaplumbağa olduğunu biliyor muydunuz?

Osman Hamdi Bey, birçok oryantalist ressam gibi beğendiği bu tabloyu bir kez daha çizmiştir. Bu eserinde Osmanlı'daki bürokrasinin ne kadar ağır işlediğini anlatmaya çalışır. Dolayısıyla eserin ana teması toplum ve yönetim eleştirisi olmuştur.

Tablo bize ne anlatıyor?

Tabloda gördüğümüz erkek figürü Osman Hamdi Bey'dir. Üzerinde derviş kaftanı olan, sakallı, kambur yaşlı bir adam bir adam bakımsız bir odada, marul yiyen kaplumbağalara bakarken görürüz. Bu adamın yaşlı fakat aynı zamanda yorgun bir görüntüsü vardır.

Sırtında bir nakkare, ellerini arkasında kavuşturmuş, bir neyi tutuyor. Nekkare Mevlevî musikisinin temel çalgılarından birisidir. Ney ise Mevlânâ'nın Mesnevi'nin başında geçen denli bir müzik aletidir: "Dinle ki, neyden şikâyet ediyor; ayrılıkları hikâye ediyor..." Ney huzurdur, sabırdır...

Zeminde ise toplamda beş kaplumbağa var ve kaplumbağaları, nakkare çalarak ve ney üfleyerek terbiye etmeye çalıştığını görüyoruz.

Neden kaplumbağalar?

Lâle Devrindeki Sadabad eğlenceleri sırasında, hava karardıktan sonra sırtlarına mum dikilerek serbest bırakılan kaplumbağalar olduğu öne sürülmüştür. Sarayda birçok görevde bulunan Osman Hamdi Bey, tabloda kendini terbiyeci, kendisine uyum gösteremeyen astlarını ise marula ulaşmaya çalışan kaplumbağalar olarak göstererek, onları hicvetmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN