Osmanlı Devleti'nin padişahları, 600 yıldan uzun bir süre cihana hükmetmiş; nice asırlık miraslar bırakmışlardı. Osmanlı sultanları, yaşadıkları ve hüküm sürdükleri toprakları en güzel şekilde imar etmeyi kendilerine vazife edinmişlerdi. Bu imar faaliyetleri dahilinde yapılan en güzel mimari eserlerin başında da Osmanlı hanedanına ev sahipliği yapan saraylar geliyor. Tarih boyunca sultanları ve ailelerini ağırlayan, Devlet-i Aliyye'nin yönetim merkezi olan ve birçok badire atlatan Osmanlı sarayları…
📌Osmanlı Devleti'nin ikinci padişahı Orhan Gazi, Bursa'nın fethinin hemen ardından, kent içinde planlı bir imar faaliyeti başlattı. Bunun sebeplerinden biri, genç hükümdarın beyliğine ilişkin gelecek tasarımında, Bursa'nın özel bir yerinin olacağını düşünmesiydi.
📌Bursa'yı Osmanlı'nın başkenti ilan etmesi ve babası Osman Gazi'yi, Hisar içinde Gümüşlü Kümbet'e defnettirmesi de, bu tasarısıyla uyumluydu. Orhan Gazi, şehrin kültür tarihi bakımından büyük bir değer olacak "Bey Sarayı"nı inşa ettirdi.
📌Osmanlı Devleti'nin kuruluş sürecini ve bir dünya devletine doğru ilerleyişini anlamak açısından oldukça önemli olan bu sarayın, günümüzde ise sadece bir duvarı ayakta. Bursa'daki "Bey Sarayı"nın tüm bölümleriyle ortaya çıkarılması için çalışmalar yapılıyor.