Arama

'Ne haber' Artvin, Rize, Manisa ve Niğde'de!

Merhaba sevgili Fikriyat okurları, Ne Haber'in bu bölümünde; 2800 yıllık ilk maden ruhsatı yazıtı bulunan Niğde'ye, yaklaşık 500 yıl darüşşifa olarak kullanılan Hafsa Sultan Şifahanesi'ne, Orta Çağ'da inşa edildiği bilinen Şavşat Kalesi'ne ve Kaçkar Dağları Milli Parkı'na gidiyoruz. Yurdumuzdan derlediğimiz haberleri sizlere aktarmaya çalıştığımız formatımızda en beğendiğiniz haberi yoruma yazabilir, görüş ve düşüncelerinizi iletebilirsiniz.

📍 İlçe merkezine 3 kilometre mesafede Artvin-Ardahan Karayolu üzerinde yer alan kale, bölgede egemen olan Hristiyan Gürcü Bagratlı Beylikleri'ne ait kale 1554 yıllarında Osmanlı Devleti idaresine geçerken, 1850'de ocaklık ve yurtluk sisteminin kaldırılmasının ardından terk edildi.

📍 1878'deki Osmanlı-Rus Harbi'nden sonra 43 yıl devam eden Rus yönetimi zamanında da herhangi bir amaçla kullanılmadığı biliniyor.

📍 Şavşat Kalesi'nde 2007 yılında başlayan kazı çalışmaları 10 yıl sürerken, bilimsel arkeolojik kazısı 2017 yılında tamamlandı. Kalenin son hali ise havadan görüntülendi.

📸 Kaynak: İHA

  • 3
  • 10
RİZE: Kaçkarlar'a haziranda kar yağdı
RİZE: Kaçkarlar’a haziranda kar yağdı

📍 Kaçkar Dağları Milli Parkı'ndaki yaylalara haziranda yağan kar güzel görüntüler oluşturdu.

📍 Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi ve Artvin sınırları içerisinde bulunan doğal güzellikleriyle ünlü Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırlarında kalan yaylalara, sıcaklıkların mevsim normallerinin altına düşmesiyle kar yağdı.

📍 Beyaz gelinlik giyen yaylalar ve orman dokusunda güzel görüntüler oluştu.

📍 Yetkililer, 2 bin rakım üzerinde bulunan Palovit, Tahpur, Gito, Badara, Pokut, Sal, Huser, Kavrun, Ağusor, Samistal gibi çok sayıdaki yaylanın yanında Anzer Yaylası'na da kar düştüğünü belirterek, yaylacıların ve dağcıların büyük bir sürpriz ile uyandıklarını söyledi.

📍 Doğu Karadeniz'in en yüksek sıra dağları olan 3 bin 937 rakımlı Kaçkar Dağları'nın zirvesinden yılın büyük bölümünde kar kalkmıyor.

📸 Kaynak: AA

  • 5
  • 10
MANİSA: Türkiye’de 10 tıp tarihi müzesinden biri burada
MANİSA: Türkiye’de 10 tıp tarihi müzesinden biri burada

📍 Manisa'da yaklaşık 500 yıl darüşşifa olarak kullanılan Hafsa Sultan Şifahanesi 8 yıldır Manisa Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde Tıp Tarihi Müzesi olarak hizmet veriyor.

📍 Türkiye'deki 10 tıp tarihi müzesinden biri olan ve geçmişinde şifahane olarak kullanılan 3 yapıdan biri olan müzede geçmişten günümüze tıp tarihine yolculuk yapılıyor.

📍 Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından 1522 tarihinde yapımına başlatılan Sultan Camii ve Külliyesi'ne 1539 tarihinde eklenen Darüşşifa yüzlerce yıl hastalara şifa dağıttıktan sonra günümüzde Tıp Tarihi Müzesi olarak kullanılmaya devam ediliyor.

'Ne haber' İstanbul, Kars, Düzce ve Tunceli'de!

📍 Manisa Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde 2013 yılından beri hizmet veren ve ücretsiz gezilen Hafsa Sultan Şifahanesi Tıp Tarihi Müzesi Osmanlı döneminden günümüze tıp tarihinde yaşanan gelişmeleri ve tedavi yöntemlerini gözler önüne seriyor.

📍 Zamanında göz ameliyatları, dağlama gibi hizmetlerin de verildiği şifahane son 200 yılında akıl hastalarını tedavi amaçlı olarak kullanılmış.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN