Kuzey Adası'ndaki bir kireçtaşı mağarasında yanıp sönen minik ışıkları andıran bu eşsiz görüntüyü, ateş böcekleri oluşturuyor. Ateş böcekleri, ılıman iklim bölgelerinde çiçekler ve küçük bitkiler üzerinde yaşarlar. Siam nehir kıyısında ateş böcekleri ışıklarını yakıp, söndürdüğünde yıldırım çarpması gibi bir görüntü oluşturur. Bir rehberin turistlere eşlik ettiği tekne, yer altı nehri sayesinde mağaraya ulaşır ve duvarlardan tavanlara kadar yayılmış olan ateş böceklerinin muhteşem şovuna tanıklık eder.
Pembe Göl, Batı Avustralya'da bulunan bir tuz gölüdür. Yüksek miktarda tuz oranına sahip olan gölü pembeleştiren maddenin ne olduğu halen kesin olarak bilinmiyor. Bazı bitkilerde bulunan bakterilerin sebep olabileceği bu görüntü için bilim adamları gölden örnek alıp incelediklerinde ise herhangi bir sonuca ulaşılamadı.
Bolivya, dünyadaki en büyük tuz gölü olan Salar de Uyuni'ye ev sahipliği yapmaktadır. Salar de Uyuni, yüz ölçümü 12.000 kilometrekaredir. Yoğun tuz düzlemi genellikle kurutur. Yüzeyi yapılandırılmış manzara oluşturan tuz kristalleri tabakası ile kaplıdır. Yağmur mevsimi çölde başladığında her şey değişir. Büyük tuz gölü yüzeyinde ince bir su tabakası oluşur ve temiz ayna haline gelir.
Traverten çok yönlü, çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan bir kayadır. Pamukkale termal kaynağını meydana getiren jeolojik olaylar geniş bir bölgeyi etkiledi. Pamukkale termal kaynağı, bölgesel potansiyel içindeki bir ünitedir. Kaynak antik dönemlerden beri kullanılmaktadır.
Zaman içinde sertleşmekte ve traverten olmaktadır. Ancak ziyaretçiler tarafından katlar üzerinde gezilmesi ve oynanması, henüz yumuşacık haldeki kalsiyum karbonatların ezilmesine, dağılmasına neden olmaktadır. Travertenlere termal su kontrollü olarak belirli bir program dahilinde verilmektedir. Fazla miktarda ve uzun süre aynı yere akıtılan su yosunlaşmaya ve dolayısıyla travertenlerde hoş olmayan kirliliğe sebep olmaktadır. Beyazlığın oluşumunda, hava şartları, ısı kaybı, akışın yayılımı ve süresi etkilidir. Çökelme, termal sudaki karbondioksitin havadaki karbondioksit dengeye gelinceye kadar devam etmektedir.
UNESCO tarafından "Dünya Mirası" listesine dahil edilen taş orman, Madagaskar adasının batısında bulunan Melaky bölgesinde yer alır. Milyonlarca yıl süren erozyonlar sonucunda, yatay ve dikey jeolojik oluşumlar halinde ortaya çıkan bu karstik plato, oldukça keskin ve iğne ucu gibi sivri yüzeyli kayalıklardan ve mağaralardan oluşur. "Tsingy" kelimesi, Madagaskar dilinde "çıplak ayakla yürünemeyen yer" anlamına geliyor.