Arama

İstanbul'un dünyaca ünlü eski 5 Han'ı

İstanbul, geçmişin izlerine rastlayacağınız sokakları, hanları, hamamları ve çarşılarıyla zengin bir yerdir. İstanbul'a yapılan edebiyatlar, şiirler hiç bitmemiştir. İstanbul'da dünyaca bilinen ünlü çarşılarımız da var. Bunlardan; Kapalı Çarşı, Tahtakale, Vezir Han, Valide Han ve Kurukahveci Hanlarını sizler için hazırladık.

KAPALI ÇARŞI'NIN TARİHİ

◾ Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettiğinde burası mütevazı küçük bir çarşı idi. Daha sonra Kapalı Çarşı, 1461 yılında büyütmek amaçlı başlayan inşaat çalışmalarıyla günümüzdeki hacmini alır. Çarşı, defalarca yangınlar ve depremler görerek tahribata uğrar. 1894'te yine büyük bir deprem sonrası kullanılmaz hale gelir.

◾ Böyle olması haliyle İstanbul'un ticaretine büyük zararlar verir. II. Abdülhamit'in yardımlarıyla yeniden inşa edilen Çarşı, günümüzdeki haliyle misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Kapalı çarşı yalnızca İstanbul'un değil dünyanın olmazsa olmazı desek yanılmış sayılmayız.

KURU KAHVECİ HAN

◾ Kuru Kahveci Han, hem kahve hem tarihi gezi seviyorsanız tam size göre bir yer. İçerisine girdiğinizde buram buram kahve kokusu alırsınız.

◾ Kuru Kahveci Han, 1912 yılında İhsan Kurukahveci tarafından yaptırılır.

◾ İlk zamanlarından bu yana tüccarlara ev sahipliği yapan tarihi Han, 20. Yüzyıl mimarisi örneklerinden sayılır. Daha sonra Kuru Kahveci Han, korunması gereken tarihi eser olarak tescillenir.

Kurukahveci Mehmet Efendi kimdir?

Kurukahveci Mehmet Efendi, 1871 yılında Fatih, İstanbul'da doğdu. Babası Hasan Efendi'nin işlettiği baharat ve çiğ kahve satan dükkanını devralmasıyla hikayesi başladı. Daha sonra kendisi Türkiye'nin en eski işletmelerinden ve Türk Kahvesinin en tanınan markası haline gelir.

40 YILDIR GÖZ KAMAŞTIRAN HAN

Bir kahvenin 40 yıllık hatırı vardır, denir. Bu kırk yıllık hatır, kırık hatlı mimarisiyle dikkat çeker.

1912 yılında İhsan Kurukahveci tarafından yaptırılan Han, uzun dikdörtgen avlusu, büyük pencereleri, çini süslemeleriyle göz kamaştırır.

◾ Kurukahveci Han, ilk yıllarında tuhafiyeci, kürk ve deri tüccarlarına, avukatlara ev sahipliği yapmıştır.

OSMANLI'NIN KAYIP ESERİ: SARRAF İSKENDER PAŞA MESCİDİ

TAHTAKALE

◾ Tahtakale Hanı, Fransa imparatoru Napolyon Bonapart'ın "Dünya tek bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu" sözleriyle önemini vurguladığı bir şehir olan İstanbul'un bir diğer tarihi gözdesidir.

Eminönü'nün simgesi Mısır Çarşısı'nın güneybatısında yer alan Tahtakale, tıpkı geçmişte olduğu gibi şimdi de önemini halen korur.

TAHT'EL-KAL'A (TAHTAKALE) TARİHİ HAN ANKARA'DA

Taht'el-Kal'a (Tahtakale) Çarşısı'nın en önemli yapısı olan Sulu Han, Hasan Paşa Hanı olarak da anılmıştır. Hasan Paşa hanının, II. Bayezid Devri emirlerinden Hasan Paşa tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.

◾ Hasan Paşa'nın, Ankara Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi'nde, 734 numaralı defterin, 114 -112 sayfaları arasında bir Arapça Vakfiyesi vardır. Bu Vakfiyede şöyle der:

Evkaf-ı merhûm Hasan Paşa ki Akşehirde olan İmâretine vakf etmiştir, der nefs-i Ankara:

Hammâm-ı Çifte der mahalle-i Balkıs; hammâm-ı diğer mahalle-i Kâfirköyü;

Karbansaray der kurb-i Tahte'l-kal'a, âsiyâb e'ş-şehîr bi Uzunoluk…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN