Arama

Gelenekler ve yazgı çerçevesinde İran toplumunun otopsisi

Uluslararası Antalya Film Festivali'nde bu yıl da birbirinden önemli filmler yarışacak. 29 Eylül-5 Ekim tarihleri arasında 55'inci kez düzenlenen festivalde 8 uluslararası ve 2 ulusal film yer alacak. Türk ve dünya sinemasından en iyilerin yarışacağı Festival'de, dolandırıcılık yaparak geçinen bir ailenin hikâyesi; Lübnan'daki iç savaşta bir kuaförde çalışan beş kadının yaşamı; 85 bin çocuğun kölelikten kurtulmasının çarpıcı hikâyesi; çocuğunu zorlu doğa koşullarında sırtında okula götüren bir anneye ithafın hikâyesi gibi önemli konuların işlendiği filmler yer alıyor…

Gelenekler ve yazgı çerçevesinde İran toplumunun otopsisi

Bu yıl 55'incisi gerçekleştirilecek Uluslararası Antalya Film Festivali'nde yarışacak filmler belli oldu. Dünya sinemasının en iyilerini ağırlayacak olan uluslararası yarışma kategorisinde birbirinden önemli 8 uluslararası ve 2 ulusal film yer alıyor. 29 Eylül-5 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivalin Sanat Direktörlüğünü yürüten Mike Downey, Uluslararası Antalya Film Festivali'nin bu yıl çıtasını daha yukarı çekerek uluslararası vizyonunun görünürlüğünü belirgin bir şekilde arttırdığını söyledi.

Gelenekler ve yazgı çerçevesinde İran toplumunun otopsisi

Cannes, Berlin, Sundance gibi film festivallerinin en iyilerini Antalyalı izleyiciyle buluşturacaklarını belirten Downey, film ekiplerinin geniş katılımla Antalya'ya gelmek istemelerinin kendisini gururlandırdığını belirtti. Tamamı Türkiye prömiyeri olacak yarışma filmleri ayrıca halkın ve genç izleyici jürisinin beğenisine sunulacak. Oscar ödüllü yönetmen Asghar Farhadi'nin 'Herkes Biliyor' (Everybody Knows) filmiyle açılacak festivalin kapanış filmi ise fantastik filmlerin yönetmeni Terry Gilliam'ın otuz yıllık rüyası 'Don Kişot'u Öldüren' Adam (The Man Who Killed Don Quixot). Cervantes'in kült romanı Don Kişot'un mizah yüklü bir adaptasyonu olan film, Cannes Film Festivali'nde kapanış filmi olarak dünya prömiyerini yapmıştı.

Gelenekler ve yazgı çerçevesinde İran toplumunun otopsisi

Asghar Farhadi
'Herkes Biliyor' (Everybody Knows)

Psikolojik Gerilim

Ünlü İranlı yönetmen Asghar Farhadi, çektiği ilk İspanyolca film olma özelliğini taşıyan Everybody Knows'da, psikolojik gerilim ve drama türünü ustalıkla harmanlıyor. Filmin oyuncu kadrosunda, Oscar ödüllü Penélope Cruz, No Country for Old Men ile Oscar ödülü kazanan Javier Bardem, Ricardo Darín, Bárbara Lennie, Carla Campra ve Inma Cuesta gibi isimler yer alıyor.

Filmin başrollerini gerçek hayatta da birlikte olan, Oscar ödüllü oyuncu ikilisi Penélope Cruz ve Javier Bardem üstleniyor. 2014 yapımı "Asabiyim Ben / Relatos Salvajes" ile tanıdığımız Ricardo Darín, Bárbara Lennie, Carla Campra ve Inma Cuesta gibi isimler de filmde ikiliye eşlik ediyor. "Bir Ayrılık" ve "Satıcı" filmleriyle En İyi Yabancı Film dalında iki Oscar kazanan İranlı usta yönetmen Asghar Farhadi filmin yönetmenliğini ve senaristliğini üstleniyor.

Gelenekler ve yazgı çerçevesinde İran toplumunun otopsisi

İranlı yönetmen Asghar Farhadi'nin İber Yarımadası'nda çektiği tamamı İspanyolca olan film, çocukları ve eşiyle birlikte Buenos Aires'ta yaşayan Laura adında bir kadının hikâyesine odaklanıyor. Taşrada büyümüş olan Laura'nın şu an yaşamakta olduğu Buenos Aires'ten, büyüdüğü İspanya kasabasına bir düğün sebebiyle çocuklarını da alıp gelmesiyle başlıyor. Filmin ilk dakikaları oldukça enerjik, izleyiciyi keyifle yükseltiyor. Laura, asi ve söz dinlemeyen bir erkek çocuğuna ve eğlenmeyi seven bir kız çocuğuna sahip. Kızı Irene (Carla Campra), düğün gecesi uyumaya gittikten sonra bir anda kayboluyor ve Irene'i bulmak için geçen sıkıntılı sürede Laura ve Paco (Javier Bardem)'nun hayatlarını bir daha geri döndürülemeyecek şekilde değiştirecek olaylar yaşanıyor. Birçok Farhadi filminde olduğu gibi, bu filmde de aile, aile bağları ve ahlaki tercihle sorgulanıyor.

Bir Ayrılık' filmi ile Oscar, Golden Globe ve Bafta'da en iyi yabancı film ödülleri, En İyi Orijinal Senaryo Oscar Ödülü'nü alan Farhadi, 2017 yılında Müslümanlara karşı takınılan tutum sebebiyle Oscar'ı boykot ettiğini açıklamıştı. Buna rağmen Forushande / The Salesman filmiyle Oscar'a ikinci kez aday gösterilmişti.

Farhadi'nin 84'ncü Oscar Ödül Töreni'ndeki etkileyen ödül konuşması;

"Bizler, önemli bir ödül aldığımız için mutlu değiliz ya da film yaptığımız için. Filmciler olarak mutlu değiliz. Bir taraftan savaş çağrıları yapılırken, yabancılaştırma olurken, siyasetçiler birbirleriyle kavga ederken ve İran'ın ismiyle müstesna kültürü unutulmuşken bu ödülü kazanmış olmak, adımızı duyurabilmek bizi çok mutlu ediyor. Siyasetin ağır baskısı altında kaybolmakta olan bu değerlerimizi hatırlama şansına sahip olduğumuz için çok mutluyum. Ülkemin halkı, tüm halklara tüm medeniyetlere bütün insanlara saygı duyar ve düşmanlığa tamamen karşıdır."

Gelenekler ve yazgı çerçevesinde İran toplumunun otopsisi

Don Kişot'u Öldüren Adam
(The Man Who Killed Don Quixot)

Prömiyeri Cannes'da Kapanış Galasında yapılan film Antalya Film Festivali'nin de kapanışında gösterilecek Cervantes'in kült romanı Don Kişot'un mizah yüklü bir adaptasyonu olan film, fantastik filmlerin yönetmeni Terry Gilliam'ın otuz yıllık rüyası. Rüyalar hakkında sualler soran, kahramanının rüyasını gerçekleştirmedeki inadını sergileyen film demode sinema diline ve mizah anlayışına rağmen etkileyici olabiliyor. Kaotik, melankolik, sürrealist film, yönetmenin geniş hayal gücünü yansıtan, Avrupa'nın ilk romanı olarak kabul edilen Miguel de Cervantes'in kült eserinin yeni bir adaptasyonu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN