Arama

Dünyanın en güzel cami minareleri

Yüce Allah'ın bize mescid kıldığı yeryüzünde camiler, günün beş vakti ümmeti bir araya getiriyor. Kimi camiler var ki farklı mimarileriyle, kubbe ve minare tasarımlarındaki uyum ile adeta göz kamaştırıyor. Coğrafi şartlar ile şekillenen, birkaç mimari üslubu barındıran, ince işçiliklerle bezeli pek çok cami bulunuyor. Dünyanın dört bir yanından mimarileriyle göz kamaştıran cami minarelerini derledik.

  • 2
  • 20
El Ezher Camii – Mısır
El Ezher Camii – Mısır

Fâtımî Halifesi Muiz Lidinillah tarafından 970 yılında yeni başkent için yapımı başlatıldı. Caminin isminin, Peygamberimizin kızı Hz. Fatıma'nın lakabı olan ez-Zehra'dan geldiği düşünülür. Kahire'de kurulmuş ilk camidir ve şehre "bin minareli şehir" unvanının verilmesine vesile olmuştur.

Külliyenin parçası olan cami, bugün dünyanın en eski ikinci üniversitesi olan el-Ezher Üniversitesi içinde yer alır. El Ezher Camii, tıpkı Ayasofya gibi farklı dönemlerde çeşitli tamirler geçirmiş ve bu dönemlerde yeni minareler yapıya eklenmiştir.

  • 3
  • 20
Putra Camii – Malezya
Putra Camii – Malezya

Malezya'nın idari başkenti olan Putrajaya'da bulunan Putra Camii, ülkede Pembe Camii olarak bilinir. Malakka Boğazı'nın kıyısına inşa edilen Putra Camii'nin duvarlarında ağırlıklı olarak cam malzemeler kullanılmış; cami, gül işlemeler ve mermer oymalarla süslenmiştir.

Putra Camiinin kubbesi için kullanılan malzeme ise pembe granittir. Bir vakit namazında 15 bin kişi namaz kılabilmektedir. Minaresinin beş katlı oluşu, İslam'ın beş şartını simgeler.

  • 4
  • 20
Samarra Ulu Camii – Irak
Samarra Ulu Camii – Irak

Samarra Ulu Camisi veya Mütevekkiliye Camisi, Irak'ın Samarra şehrinde Abbasi halifesi Mütevekkil tarafından 848 ila 852 seneleri arasında yaptırılmış ordugâh tipi camidir. İslam dünyasının en büyük cami yapılarından birisi olarak inşa edilmiştir. 40 metre boyunda ve 156 metre eninde olup, cami kısmı kıble duvarı 25 sahına bölünmüştür.

Müştemilatıyla birlikte 38 bin metre karelik bir saha kaplayan yapının günümüzde sadece minaresi ve dış duvarları ayaktadır. Eski Babil zigguratlarına benzeyen Malviya adındaki büyük minare helezon olarak yükselir ve çevresinde bir rampanın dolandığı koni biçiminde bir yapıdır.

Sıra dışı mimarileriyle göz kamaştıran camiler

  • 5
  • 20
Marmara İlahiyat Camii – İstanbul
Marmara İlahiyat Camii – İstanbul

Marmara İlahiyat Camii, İstanbul'un Üsküdar semtinde yer alan camidir. 1982 yılında yapılan cami, 2012 yılında depreme dayanıklı olmadığı için yıkılmış, yerine yeniden camii inşaatı başlamış, 23 Ekim 2015 tarihinde hizmete açılmıştır.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii, modern mimari ile inşa edilmiştir. Tasarımı kâinatın bütününde yer alan dönme hareketinden ilham almış, parçadaki bütün ve bütündeki parça kavramlarını yansıtmıştır. 1000 yıllık geleneksel kırlangıç tavan tekniğinin ilhamıyla birleştirilen kubbesi ile cami mimarisinde yeni bir ufuk açmıştır. Modern tasarıma sahip iki minaresi bulunur.

  • 6
  • 20
Kul Şerif Camii – Tataristan
Kul Şerif Camii – Tataristan

Kul Şerif Camii Kazan'da bulunan, inşaatın yapıldığı tarihte Rusya'nın ve İstanbul dışında Avrupa'nın en büyük camilerinden biri olarak bilinen camidir. 16. yüzyılda Kazan'da inşa edilen bu cami, adını Ruslara karşı direniş önderi olan Kul Şerif'ten almıştır.

Erken Rönesans ve Osmanlı mimarisinin unsurları da kullanılmış olsa da tasarımı İdil Bulgarları için gelenekseldir. 1552'de Kazan'ın işgal edilmesi sırasında Korkunç İvan tarafından yıkılmış; 1996 yılında, cami yeniden inşa edilmiş, 2005'te açılışı yapılmıştır. Cami 6 bin kişilik kapasiteye sahiptir. Caminin ana bölümünün kenarlarında 55'er metre yükseklikte 4 ana minare bulunur; ayrıca cami 2 küçük ve 2 dekoratif minareye de sahiptir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN