Arama

Dâhilerin bilinmeyen hastalıkları

Newton'un yer çekimini bulduğunu, Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa tablosunu çizdiğini ya da Kuantum fiziğinin mucidinin Einstein olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki ya, bu dehaların hayatlarına yön veren hastalıklarını biliyor muyuz? İşte tarihten günümüze bilim ve sanata katkılarıyla akıllarda yer edinmiş kişilerin hastalıkları...

  • 1
  • 11
Albert Einstein (1879 - 1955)
Albert Einstein 1879 - 1955

Ne yaptı?

Modern fiziğin doğuşuna öncülük etti. Zamanın sınırlarını keşfedip kütle çekiminin nasıl işlediğini buldu. Bir Nobel Ödülü ve beş madalyaya sahip.

Albert Einstein, izafiyet teorisi, kuantum fiziği, atomun parçalanması ile enerji üretimini buldu. Hafızalarımıza kazınan dil çıkaran fotoğrafı ile bilim tarihinin en önemli dâhilerinden birisi oldu.

Ne hastalığı vardı?

Üç yaşına kadar konuşmayan Einstein, konuşmaya başladığında çok yavaş konuştu. Dokuz yaşına gelinceye dek konuşmasındaki problem devam etti. Çünkü Einstein, Otistik Spektrum Bozukluğuna sahipti. Bu hastalıkta, kişi kendini uzun uykulardan alamaz. Sürekli yarı baygın halde dolaşabilir. Beyin loblarının arasında bağlantı sadece yaşamsal faaliyetleri sürdürecek kadar vardır. Bu hastalıktan dolayı Einstein, isimleri, tarihleri ve telefon numaralarını hatırlamıyordu.

  • 2
  • 11
Isaac Newton (1643 - 1727)
Isaac Newton 1643 - 1727

Ne yaptı?

Hareket yasalarını tanımladı, yer çekimi teorisini yarattı. Bilimsel devrimi başlatan en büyük isimlerden biri oldu. Şövalyelik unvanına sahip.

1687'de yayınlanan kitabı ''Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica'' ile klasik mekaniğin temelini attı ve tarihin en önemli bilimsel kitaplarından biri oldu.

Ne hastalığı vardı?

Fizik kanunları ve matematik konusunda muhteşem çalışmalara imza atan Newton, Asperger Sendromu'na sahipti. Asperger Sendromu'na sahip kişilerin beyin lobları birbirinden ayrı çalışır. Bu yüzden birden farklı alanda uzmanlaşabilirler. Ayrıca bu rahatsızlık kişinin asosyal olmasına ve sürekli aynı şeyleri tekrarlamasına yol açabilir.

  • 3
  • 11
Galileo Galilei (1564 - 1642)
Galileo Galilei 1564 - 1642

Ne yaptı?

Rönesans'ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulundu. "Gözlemsel astronominin babası", "Modern fiziğin babası" gibi isimler takıldı. Hayatı boyunca mekanik bilimi, mercekler ve astronomiyle ilgilendi ve birçok icat yaptı. Bilimsel devrim'de büyük bir rol oynadı. Dünyanın ve diğer gezegenlerin güneşin etrafında döndüğünü savundu.

Ne hastalığı vardı?

Galilei, herkesin bildiği gibi dünyanın döndüğünü ispatladı. Ancak bu dâhinin kendi adıyla anılan bir hastalığı vardı. Galileo Sendromu. Bu hastalık topluma ters düşen ne varsa o konuda insanları zorlamak olarak açıklanabilir. Ayrıca Galilei, ilerleyen yaşlarında kör oldu.

  • 4
  • 11
Leonardo da Vinci (1452 - 1519)
Leonardo da Vinci 1452 - 1519

Ne yaptı?

Tüm zamanların en iyi ressamı olması dışında, bir bilim insanıydı. İnsan vücudunun anatomik sırlarını keşfetti, robot, paraşüt, helikopter olmak üzere birçok icada imza attı. En tanınmış yapıtları Mona Lisa ve Son Akşam Yemeği'dir. İnsanlık tarihinin en iyi resimlerinden birisi kabul edilen Mona Lisa için 1503'te çalışmaya başladığı söylenir. Bu resmi tamamladıktan sonra hiç yanından ayırmadı ve tüm seyahatlerinde yanında taşıdı.

Ne hastalığı vardı?

İleri yaşlarında sağ koluna felç inen Leonardo da Vinci, resimden çok bilimsel çalışmalara ağırlık verdi. Bunun yanında farklı alanlara olan ilgisinden ve sosyal olmamasından dolayı, Asperger Sendromu olduğu söylenebilir.

  • 5
  • 11
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791)
Wolfgang Amadeus Mozart 1756 - 1791

Ne yaptı?

35 yıllık kısa ömrüne 626 eser sığdırdı. Üç yaşındayken keman çalmaya, beş yaşından itibaren beste yapmaya başladı. Sekiz yaşında ilk senfonisini besteledi. ''Altın Mahmuz Nişanı'' ve şövalyelik unvanına sahip.

Ne hastalığı vardı?

Müzik dünyasının gelmiş geçmiş en büyük insanlarından olan Mozart, Tourette Sendromuna sahipti. Bu hastalık aynı şeylerin sonsuz kez tekrarlanmasına yol açar. Notalama yeteneğinin ise buradan geldiği düşünülüyor. Ayrıca bu sendrom kişinin her şeye karşı tikinin olmasına da yol açabilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN