Arama

Çölün ortasında masalsı şehir Hive’deki tarihi yapılar

Orta Asya'da 2500 yıllık tarihi geçmişi bulunan Hive, asırlar boyunca Türk-İslam medeniyetinin önemli merkezlerinden biriydi. Biruni, Harizmi gibi önemli alimlere ev sahipliği yapan şehir, Harezm bölgesinin incisi olarak bilinir. Medrese, minare ve mescitleriyle ünlenen Hive, Türk Dünyası 2020 Kültür Başkenti ilan edildi. Sizler için Hive'deki önemli tarihi yapıları derledik.

Hive, 1220 yılında Cengizhan ordusu tarafından yerle bir edilmesine rağmen ayakta kalmayı başardı. Hive, 18 ve 19. yüzyıllarda kurulan medrese ve minareleri, mescit ve kapılarıyla ün kazandı. Bölgede yaklaşık 51 antik anıtsal yapı bulunuyor.

Matematik ilminin en önemli isimlerinden olan ve "sıfır"ın kâşifi olarak bilinen Hârizmî, Hive doğumludur. Matematik, coğrafya ve tarih alanının önemli alimlerinden Bîrûnî de Hive'de yetişen isimlerden biridir.

Biruni kimdir, neyi bulmuştur? Biruni hakkında bilinmeyenler...

  • 4
  • 15
2020 DÜNYA KÜLTÜR BAŞKENTİ İLAN EDİLDİ
2020 DÜNYA KÜLTÜR BAŞKENTİ İLAN EDİLDİ

1990 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınan Hive, TÜRKSOY Kültür Bakanları Daimi Konseyi 37. Dönem Toplantısı'nda "Türk Dünyası 2020 Kültür Başkenti" ilan edildi.

Tarihi milattan önceki döneme dayanan Hive, yüzyıllar boyunca Türk-İslam medeniyetinin önemli merkezlerinden biriydi.

'UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren 10 yeni yer

  • 5
  • 15
HİVE'YE NASIL GİDİLİR?
HİVE’YE NASIL GİDİLİR?

Hive'yi ziyaret etmek için önce başkent Taşkent'ten 1,5 saat süren uçak yolculuğunun sonrasında Ürgenç'e, ardından yaklaşık 45 dakikalık kara yolculuğuyla Hive'ye varılır.
Taşkent'teki havalimanına toplu taşıma araçlarının dışında taksilerle de ulaşabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine taksiyle ulaşımın bedeli ortalama 5-7 dolardır.

Taşkent uçak biletlerini öğrenmek için tıklayın.

  • 6
  • 15
DÜNYANIN SAYILI ŞEHİR MÜZELERİNDEN BİRİ
DÜNYANIN SAYILI ŞEHİR MÜZELERİNDEN BİRİ

Açık hava müzesi halindeki Hive, dünyanın sayılı "şehir-müze"lerinden biri olan İçankale (İçkale) barındırıyor.

İpek Yolu güzergahındaki önemli siyasi ve kültürel merkezlerden biri olan Hive'nin içindeki bir iç şehir statüsündeki İçankale'de halen tarihle iç içe 2 bin 600 kişi yaşıyor. Fakat tarihi dokusunu kaybetmemesi açısından dışarıdan göç almasına izin verilmiyor.

İçankale, yüksekliği 8 metre, kalınlığı ise 5 metre olan duvarlarla çevrilmiş bulunuyor.

İçankale, toplam 2 bin metre duvarlarla çevrilen ve her tarafından çok sayıda kule, kapılarla donatıldı. İçankale'nin dışarı ile bağlantısı Bahçe Kapı, Pehlivan Kapı, Taş Kapı, Çift Kapı ve Ata Kapı ile sağlanıyor. İşte Hive'deki tarihi yapılar...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN