Arama

2500 yıllık bir gizem: Nazca Çizgileri

Güney Peru'nun binlerce kilometrelik çölleri insanoğlunu en büyük sırlarından birine götürüyor. Toprağa işlenmiş bir takım dev çizgilerin bir araya getirdiği desenler, alışılmadık bir manzara sunuyor. Nazca Çölü'ndeki devasa geometrik şekiller, maymun, kertenkele gibi hayvanların figürlerinden oluşan Nazca çizgilerini sizler için derledik.

2500 yıllık bir gizem: Nazca Çizgileri

Ica Çölü'nde 800 düz çizgi, 300 geometrik şekil, 70 hayvan ve bitki motifi vardır. Bazı düz çizgilerin uzunluğu neredeyse 50 km'ye kadar çıkıyor. Hayvan ve bitki motiflerinin büyüklüğüyse 15 ve 365 metre arasındadır. Yani bazı çizgiler neredeyse Empire State binasından büyük.

2500 yıllık bir gizem: Nazca Çizgileri

Nazca çizgileri, Güney Amerika'nın İspanyollar tarafından işgal edilmesiyle fark edildi ve gezginlerin aktarımlarıyla asırlarca bir efsane gibi dilden dile dolaştı. Çizgilerin varlığına ilişkin ilk somut kanıt 1939'da ortaya çıktı. Amerikalı arkeolog Paul Kosok, Nazca Çölü üzerinde bir keşif uçuşu yaptı ve yerçizimlerinin fotoğrafını çekti.

2500 yıllık bir gizem: Nazca Çizgileri

Bu dönemden itibaren Nazca çizgileri hakkında çeşitli bilimsel araştırmalar yürütülmeye başlandı ve ilk teori 1946 yılında, yaşamını bu çizgilere adamış olan Alman matematikçi Maria Rieche'den geldi. Ona göre Nazca çizgileri çölün üst tabakasındaki koyu renkli kumun kazınıp alt tabakadaki açık renkli kumun ortaya çıkarılmasıyla oluşturulmuştu.

2500 yıllık bir gizem: Nazca Çizgileri

NE AMAÇLA YAPILDILAR?

Bu çizgiler, Nazca Çölü'nü dolduran oksitleşme sonucunda kırmızı- kahverengi renk almış çakılların, alınıp 10-15 cm'lik derinlikte ince çukurlar açılması ile oluştu.

2500 yıllık bir gizem: Nazca Çizgileri

Açığa çıkan beyaz-gri toprak, kızıl kahverengi arka alan üstünden açık bir şekilde yüksekten görünebilen şekiller oluşmasına yol açmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN