Arama

1 resim 1 hikaye: Ertuğrul Süvari Alayı'nın Galata Köprüsü'nden Geçişi

Fausto Zonaro, 19. yüzyılın önemli ressamlarından biriydi. Kültür ve sanatın değer gördüğü İstanbul'a gelmesi hayatının dönüm noktasını oluşturdu. Resimlerinde Osmanlı toplumunun hüznünü, sevincini, törenlerini, bayramlarını, merasimlerini yansıttı. Sultan II. Abdülhamid'e sunduğu bir tablo ile saray ressamı unvanını aldı: Ertuğrul Süvari Alayı... Peki, bu tablonun hikayesi neydi? Gelin, Fausto Zonaro'nun başyapıtı üzerinden tarihi bir yolculuğa çıkalım.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

(x) Boğaz'da balıkçılar, Fausto Zonaro

🔸 14 yaşında iken yetenekli duvar ustası haline geldi. Kilit taşını yerleştirme gibi güç bir işi rahatlıkla yapabiliyordu. Hatta istiridye kabuğu formunda birçok süslemeli mermer taklidi kaidelerin yapımında aranan bir dekoratör oldu.

🔸 1870 yılından itibaren yaşadığı şehrin yakınlarındaki Lendinara'da bir teknik okulda 3 yıl boyunca resim öğrenimi gördü, burada Profesör Federico Cordenons'un öğrencisi oldu.

🔸 Hocasının yardımıyla belediye binasında resim sergisi açtı. Bu sergiyi ziyaret eden sanatsever bir kadın sayesinde dönemin önde gelen güzel sanatlar akademilerinden Accademia Cignaroli'ye girdi.

🔸 Okulu bitirdikten sonra da Roma'da L'Accademia di Belle Arti'de resim eğitimi aldı.

(x) Bayram, Fausto Zonaro

🔸 1880 yılında İtalya'ya oradan Paris'e giden Zonaro, 9 yıl boyunca burada kaldı.

🔸 Venedik, Napoli ve Padova'ya yaptığı gezilerden sonra 1891 yılında eşinin isteğiyle İstanbul'a doğru yola çıktı.

🔸 Bu yolculuk sırasında sanatçının cebinde birkaç yüz frangı vardı ve yaptığı gemi yolculuğunun masraflarını gemi kaptanının portresini yaparak ödeyebildi.

(x) (Fausto Zonaro'nun birbirinden değerli tablolarının sergilendiği Milli Saraylar Resim Müzesi ile ilgili programımızı buradan izleyebilirsiniz👇)

(x) Galata Köprüsü, Fausto Zonaro

🔸 İstanbul'a geldikten kısa süre sonra adını duyuran ressam, yabancı elçilikler tarafından himaye gördü. Hatta bu desteğin sayesinde elçilik mensuplarının hanımlarının devam ettiği bir resim kursu açtı.

🔸 Kurs ücretinin yüksek tutulmasına karşın katılım oranı yüksekti.

🔸 Payitahttaki ilk günlerinde küçük boyutlu manzaralar, kent yaşamından sahneleri gösteren tablolar yapıp Peralı bir tacire satarak geçimini sağladı. O zamanı eşi Elisa Pante'ye yazdığı mektupta şöyle anlatmıştı:

"Elisa, sevgili eşim, İstanbul'da yaşama gücümü senin sayende kazandım. Eğer sen önce gelip bir çevre edinmeseydin ve bana cesaret vermeseydin, belki de İstanbul, Edmondo de Amicis'in kitabında okuduğum gizemli renkleriyle bir düş olmaya devam edecekti. Başlangıç yıllarını düşünüyorum da, suluboya tablolar, çerçeve tamirleri ve fotoğraf tab ederek geçimimizi sağlamıştık... Bize en yakın ilgiyi gösteren Yüksekkaldırım'daki Zellich Kitabevi'nin sahibi Bay Zellich'i ve oğullarını asla unutmayacağım. Tablolarımı geniş vitrinine yerleştirmiş ve tanesine 1 lira değer biçmiştik. Satılan dört tablonun parasını hemen vermişti ve İstanbul'da kazandığım ilk para bu olmuştu."

(x) Avrupa'ya Osmanlı'nın kalbini gösteren 3 ressam

İngiliz Elçisinin Kızı Tahtırevanda, Fausto Zonaro

🔸 1896 yılında Zonaro, Cuma günleri Galata Köprüsü'nden geçen Ertuğrul Süvari Alayı'nı gördüğünde çok etkilendi.

🔸 Bundan sonra her Cuma, alayın geçiş saatinde köprüye giderek Sultan Abdülhamid'in hassa alayının eskizlerini yaptı. O kadar dikkatliydi ki askerlerin düğmelerini dahi inceliyordu.

🔸 Bu eskizleri, evinde yağlıboya olarak çalıştı.

Sultan Abdülhamid'in en özel muhafız birliği: Söğüt Alayı

(x) Ertuğrul Süvari Alayı'nın Galata Köprüsü'nden Geçişi, Fausto Zonaro

🔸 Bu çalışmanın sonucunda "Ertuğrul Süvari Alayı'nın Galata Köprüsü'nden Geçişi" tablosu ortaya çıktı.

🔸 Başressam Luigi Acquarone vefat edince Zonaro, tabloyu saraya sundu. Dostu Münir Bey ise bir Cuma selamlığından sonra resmi padişaha gösterdi.

🔸 Resim, Sultan Abdülhamid tarafından o kadar çok beğenildi ki sanatçı hem Mecidî Nişan ile ödüllendirildi hem de ressam-ı hazreti şehriyari (saray ressamı) unvanını aldı.

(x) Bilgi notu:

(x) Ressam-ı Hazret-i Şehriyârî, Osmanlı'da saray ressamı anlamında kullanılan bir unvandı.19. yüzyılda birçok ressamın hayali, İstanbul'da yaşamak, saraydan resim siparişi almak ve padişah tarafından beğenilmekti. Zonaro gibi ressamlar bu hayallerine kavuşarak saray ressamı olma onurunu kazandılar.

(x) Ertuğrul Süvari Alayı tablosu, Zonaro'nun hayatında bir dönüm noktası oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN