Arama

Türkiye'nin mimari harikası camileri

Diyanet tarafından organize edilen Camiler ve Din Görevlileri Haftası kutlama etkinlikleri yarın başlıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, 1986 yılında ilk kez 1-7 Ekim tarihleri arasını içeren ekim ayının ilk haftasını Camiler Haftası olarak ilan etmişti. İşte Türkiye'nin çeşitli illerinde yer alan mimari özellikleri bakımından dikkat çeken camiler...

  • 1
  • 32
Yivli Minareli Camisi
Yivli Minareli Camisi

Antalya'daki ilk İslam yapılarındandır. 13. yüzyıla ait bir Selçuklu eseridir. Kaidesi kesme taştandır. Gövde kısmı tuğla ve firuze renkli çinilerden yapılmıştır. 8 Yivlidir. Minare günümüzde Antalya kentinin sembolü durumuna gelmiştir.

  • 2
  • 32
Yivli Minareli Camisi
Yivli Minareli Camisi

Yüksekliği 38 m olup 90 basamaklı merdiven ile çıkılmaktadır. Yivli minarenin bir kısmı tuğla ve firuze renkli çinilerden oluşmuştur. Yivlilerinden dolayı Yivli Minare adı verilmiştir.

  • 3
  • 32
Hacı Bayram-ı Veli Camisi
Hacı Bayram-ı Veli Camisi

Hacı Bayram-ı Veli Camii, Hacı Bayram-ı Veli 'nin vefatından iki yıl önce H.831/M.1427-28 yılında inşa edildi.Takip eden dönemlerde oldukça çok onarım görmüş olan yapının ilk mimarı hakkında kaynaklarda bilgi yoktur. Taş kaideli,tuğla duvarlı ve kiremit çatılı bir yapı olan Hacı Bayram-ı Veli Camii kuzey-güney doğrultusuna derinlemesine dikdörtgen bir plana sahip.Zemin katta 437 metrekare, üstteki mahfilde ise 263 metrekarelik bir kullanım alanına sahip.

Yapının güneyinde Hacı Bayram-ı Veli Türbesi, doğusunda Ogüst tapınağı bulunur.Yapının doğu cephesinde, eksenden kuzeye doğru kaymış basık yuvarlak kemerli dikdörtgen silmelerin kuşattığı bir kapı vardır.Bu kapının kuzeye doğru alt köşesinde son cemaat yerinde bulunan bir başka kapıda çilehaneye açılır.

  • 4
  • 32
Ahmet Hamdi Akseki Camisi
Ahmet Hamdi Akseki Camisi

9 Kasım 2008 tarihinde temeli atılan ve yapımı yaklaşık 4,5 yıl süren Ahmet Hamdi Akseki Camii, geleneksel mimari sanatı ile yapıldı. Cami külliyesi 80 bin metrekare kapalı alan içerisinde 20 bin 618 metrekare avlu, 11 bin 87 metrekare peyzaj alanına sahip ve kapalı alanda 6 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği camide cenaze namazlarında ise 30 bin kişi namaz kılabiliyor.

  • 5
  • 32
Sultanahmet Camii
Sultanahmet Camii

1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırıldı. Yapının mimari ve sanatsal açıdan dikkate sayan en önemli yanı, 20.000'i aşkın İznik çinisiyle bezenmesidir. Bu çinilerin süslemelerinde sarı ve mavi tonlardaki geleneksel bitki motifleri kullanılmış, yapıyı sadece bir ibadethane olmaktan öteye taşıdı. Caminin ibadethane bölümü 64 x 72 metre boyutlarındadır. 43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı 23,5 metredir. Caminin içi 200'den fazla renkli cam ile aydınlatılmıştır.Yazıları Diyarbakırlı Seyyid Kasım Gubarî tarafından yazıldı. Çevresindeki yapılarla birlikte bir külliye oluşturur ve Sultanahmet, Türkiye'nin altı minareli ilk camidir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN