Arama

Peygamber Efendimiz bayramları nasıl kutlardı?

Peygamber Efendimiz, bayramları büyük bir coşku içerisinde kutlanmasını arzu eder, bu günleri Müslümanlar için yardımlaşma, dayanışma ve sevinç günleri ilan ederdi. Bayram namazlarını, kadın ve çocukların da katılımıyla musalla adı verilen geniş bir alanda kıldırırdı. Hz. Peygamber'in bayram namazını kıldırmadan önce hurma yemesi sünnet telakki edildi ve bayramda tatlı ikramı geleneğini doğurdu. Peygamber Efendimiz, Ramazan bayramını nasıl kutlardı?

Ramazan, Kur'an-ı Kerim'de anılan tek aydır. Cennet kapılarının açılıp cehennem kapılarının kapandığı bu mübarek ayı oruçla geçirenlerin bütün günahlarının bağışlanacağı müjdelenir. Peygamber Efendimiz Ramazan için "Bu ayın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluştur" buyurur. Rahmet ve mağfiret ayı Ramazan, hayatlarımıza dokunarak, dirlik ve heyecan kazandırır. Sabır ve kulluk imtihanını veren Müslümanlar bu ayın sonunda Ramazan bayramına erişir.

Ramazan bayramı Müslümanların kalbine sevinç ve huzuru ihsan eder. Müslümanlar Ramazan bayramında, on bir ayın sultanını tefekkür ve ibadetle geçirmenin, yüce Allah'ın rızasına nail olmanın ümidini taşır.

Peygamberimiz Ramazan ayını nasıl geçirirdi?

Ramazan ve Kurban bayramları hicretin ikinci yılından itibaren kutlandı. Ramazan orucu, Peygamberimizin Medine'ye hicretinden sonra Bedir Savaşı'ndan bir ay önce farz kılındı. Öyle ki Müslümanlar ilk Ramazan'ını Bedir'de geçirdi. Peygamberimizin döneminde toplam dokuz Ramazan yaşandı.

Peygamber Efendimiz, meşru ölçüler içerisinde eğlenmenin bir ihtiyaç olduğunu inanırdı. Hicret ettikten sonra Medinelilerin yılda iki bayram kutladıklarını gördüğünde Müslümanlara şu müjdeyi verdi: "Yüce Allah size o iki bayram günlerine bedel olarak daha hayırlı iki bayram günleri ihsan buyurmuştur" (Ebu Davud, "Salât", 245; Nesâî, "İdeyn", 1)

Hadiste buyrulan iki bayram Ramazan ve Kurban bayramıydı. Müslümanlar, bu günlerde birbirlerini ziyaret eder, bayramlaşır, yer, içer ve meşrû bir şekilde eğlenerek günlerini neşe ile geçirmeye çalışırlardı.

16 kavram ışığında Ramazan

"Arefe günü, kurban günü ve "teşrik" günleri biz Müslümanların bayramıdır. Bu günler yeme içme günleridir."

(Ebû Dâvud, "Savm", 50; Tirmizî, "Savm", 59)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN