Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Kurban gece kesilir mi? Kurban en son hangi güne kadar kesilir? Kurban hangi günlerde kesilir?

Kurban gece kesilir mi? Kurban en son hangi güne kadar kesilir? Kurban hangi günlerde kesilir?

Kurban bayramını ihya edeceğimiz bugünlerde vatandaşlar tarafından kurban kesim vakti araştırılıyor. Kulun Allah'a teslimiyetini simgesel olarak gösteren kurban, Müslümanlar için oldukça önemli bir ibadettlir. Peygamberimizin uygulamaları ile kurban kesmenin kuralları oluşmuştur. Peki, kurban gece kesilir mi? Kurban en son hangi güne kadar kesilir? Kurban hangi günlerde kesilir? Kurban kesim vakti ne zaman başlar? İşte Diyanet'e göre kurban kesme vakti...

  • 1
  • 6
Kimler kurban kesebilir?
Kimler kurban kesebilir?

Hanefî mezhebine göre akıl sağlığı yerinde, buluğa ermiş, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka -nâmî (artıcı) olup olmadığına ve üzerinden bir yıl geçip geçmediğine bakılmaksızın- nisap miktarı mala sahip olup seferî olmayan her Müslümanın kurban bayramı günlerinde udhiyye kurbanı kesmesi vaciptir. Diğer mezheplerin çoğuna göre ise bu kurbanı kesmek sünnet-i müekkededir.

Kurban Bayramı tatili kaç gün

  • 2
  • 6
Kurban kesmenin faydaları
Kurban kesmenin faydaları

Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrahim ile oğlu İsmail'in yüce Allah'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hatırasını tazelemiş olur. Aynı zamanda kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur.

Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah'ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah'a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.

Kurban kesimi sırasında okunan dualar

  • 4
  • 6
Kurban ne zamana kadar kesilir?
Kurban ne zamana kadar kesilir?

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar.

Hanefîlere göre bayramın 3. günü, gün batımına kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Şâfiîlere göre ise bayramın 4. günü, gün batımına kadar kesilebilir.

  • 5
  • 6
Kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler
Kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler

Kurbanı kesen kimse hayvana eziyet vermemeye dikkat etmeli, bıçağı hayvana göstermemeli ve keskin bıçak kullanmalıdır. Sağ eliyle tuttuğu bıçakla hayvanı keserken "Bismillâhi Allahü ekber" der. Kurbanı vekilin kesmesi halinde kurban sahibi de besmeleye iştirak eder. Kurban kesen kimse kesim esnasında Allah'ın adını anmayı (besmele) kasten terk ederse, Hanefî mezhebine göre bu hayvanın eti yenilmez.

  • 6
  • 6
Kurban nasıl kesilir?
Kurban nasıl kesilir?

Kurban kesmenin rüknü, kurbanlık hayvanın kanını akıtmaktır. Sığır, manda, koyun ve keçi cinsinden hayvanlar yatırılıp çenelerinin hemen altından boğazlanmak suretiyle (zebh), deve ise ayakta sol ön ayağı bağlanarak göğsünün hemen üzerinden (nahr) kesilir. Kesim işlemi boğazın iki tarafındaki şah damarları, yemek ve nefes borusu kesilerek yapılır ve hayvanın kanının iyice akmasını temin için bir süre beklenilir. Hayvana acı vermemek için önce şoka sokmak (bayıltmak), sonra kesmek câizdir; çünkü şoka giren hayvan ölmez, hayatı devam eder, ancak kesilince kanı akar ve ölür.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN