Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • İslam'a göre doğruluk nedir? Kur’an-ı Kerim’e göre doğru kişilerin özellikleri nelerdir?

İslam'a göre doğruluk nedir? Kur’an-ı Kerim’e göre doğru kişilerin özellikleri nelerdir?

Bir Müslümanın en önemli özelliği, doğruluğudur. Öyle ki Peygamber Efendimiz (sav) hadis-i şerifinde kurtuluşun bu hasletten geçtiğini buyurur: "Daima doğruluğu araştırın. Tehlikeyi doğrulukta görseniz de doğruluktan ayrılmayınız. Zira kurtuluş ancak ondadır." İslam'ın özünü oluşturan bu davranış, huzurlu bir toplumun da en temel özelliğidir. Peki, İslam'a göre doğruluk nedir? Kur'an-ı Kerim'e göre doğru kişilerin özellikleri nelerdir? Peygamberimizin doğruluk hakkında tavsiyesi nedir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 2
  • 11
Müminin şiarı: Doğruluk
Müminin şiarı: Doğruluk

◾ Doğruluk bir Müslümanın en belirgin özelliğidir. Bir mümin doğru konuşup, doğru yaşamalı ve doğru yaşayanlarla beraber olmalıdır.

◾ Bir müminin kalbi, dinin hoş görmediği davranış ve sözlerden rahatsız olur, tereddüt hisseder. Böyle bir gönül, Müslümanlar için yol gösterici olur.

◾ Kur'an-ı Kerim'de de doğruluk iman ile birlikte zikredilir.

"Senin yanında hak yola dönenlerle birlikte, sana buyurulduğu gibi dosdoğru ol! Siz de azıp sapmayın. Allah, yaptıklarınızı çok iyi görmektedir." (Hûd suresi, 112. ayet)

(x) 🔎Hûd suresi 112. ayetin tefsiri

(x) "Âyette İslâm'ın esasını teşkil eden iki ilke yer almaktadır: Emrolunduğu gibi dosdoğru yaşamak ve haddi aşmamak, yani Allah'ın belirlediği sınırların dışına çıkmamak. Rivayete göre Resûlullah kendisine uygulanması bundan daha zor gelen bir âyet inmediğine işaret etmek üzere, "Hûd sûresi ve kardeşleri beni ihtiyarlattı" buyurmuştur. Sûrenin nesinin kendisini ihtiyarlattığı sorulduğunda, "Sana emredildiği gibi dosdoğru ol!" meâlindeki âyetin kendisini ihtiyarlattığını söylemiştir."

(x) 🔎 Hûd suresi 112. ayetin tefsirinin tamamını okumak için tıklayın

  • 3
  • 11
Peygamberimizin doğruluk hakkında tavsiyesi
Peygamberimizin doğruluk hakkında tavsiyesi

◾ Doğruluk üzere olan Resulullah (sav), kendisinden nasihat isteyen ashabına tavsiyede bulunur. Abdullah oğlu Süfyan (ra) şöyle demiştir: Peygamberimize (sav) "Ey Allah'ın Resûlü, İslamiyet hakkında bana öyle bir öğüt ver ki, sizden sonra artık kimseden bir şey sormaya ihtiyacım kalmasın." dedim.

Bunun üzerine Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur: "Allah'a inandım de, sonra da dosdoğru ol" buyurdu. (Müslim, İman, 13)

(x) Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından sureleri okumak için tıklayın

  • 4
  • 11
Dünya hayatında insanlara fayda sağlayacak en güzel şey
Dünya hayatında insanlara fayda sağlayacak en güzel şey

◾ Dünya hayatında insanlara fayda sağlayacak en güzel şey doğruluktur.

◾ Kişi, her daim kendi ile muhasebe halinde olarak doğruluğunu sorgulamalıdır. Nitekim Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurur: "Sana şüphe veren şeyi terk et, emin olduğun şeye ulaşıncaya kadar git. Zira doğruluk kalbin mutmain olmasıdır, yalan ise insanın kalbinde kuşku uyanmasıdır." (Tirmizî, Kıyâme, 61; Nesaî, Eşribe, 50)

◾ Dürüstlüğü ve güvenirliği ile nam salan, düşmanlarının dahi "Muhammedü'l-emîn", "El-emîn" dediği Peygamber Efendimizin (sav) "Sana buyurulduğu gibi dosdoğru ol!" ayetinin gelmesi ile dosdoğru olamamak endişesiyle yaşlandığını söylemesi, insanların ne kadar dikkat etmesi gerektiğini gösterir.

Müslümanlar kendine çeki düzen vermeli, çevresindeki tüm insanlara doğruluğu ile örnek olmalıdır.

(x) Fikriyat e-kitap uygulamasından Peygamber Efendimizin (sav) hayatını okumak için tıklayın

  • 5
  • 11
Müslümanların kurtuluşu doğruluktan geçer
Müslümanların kurtuluşu doğruluktan geçer

◾ Peygamber Efendimiz (sav) kurtuluşun doğruluktan geçtiğini buyurur:

"Daima doğruluğu araştırın. Tehlikeyi doğrulukta görseniz de doğruluktan ayrılmayınız. Zira kurtuluş ancak ondadır." (Kenzü'l-Ummal, 3/344)

Peygamber Efendimizin (sav) terbiyesinden geçen sahabiler de doğruluktan ayrılmazdı. Eğer içlerinden biri doğruluktan saparsa kendini düzeltinceye kadar ona toplantılarında yer vermez ve iltifat etmezlerdi.

  • 6
  • 11
Doğruluk, İslam’ın özünü oluşturur
Doğruluk, İslam’ın özünü oluşturur

◾ İnsanın özüyle sözünün bir olması demektir, doğruluk. Bu hasletin zıddı, yalancılıktır ki dinimizce yasaklanmıştır. Kişinin yapmayacağı şeyleri söylemesi büyük günahlardandır. Yüce Allah Saff suresinde şöyle buyurur:

"Ey iman edenler! Niçin yapmayacağınız şeyleri söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz Allah katında çok çirkin bir davranıştır." (Saff suresi 1-3. ayetler)

(x) 🔎Saff suresi 1-3. ayetlerin tefsiri

(x) "Ayetlerde, gerçekten iman etmiş olmakla beraber söz ve eylemleri arasında uyumsuzluk bulunan Müslümanlara bu hususta bir uyarı yapılmakta yahut Müslümana yaraşan tutumun söylenenle yapılan arasındaki tutarlılığına özen göstermek olduğu bildirilmektedir."

(x) 🔎 Saff suresi 1-3. ayetlerin tefsirinin devamını okumak için tıklayın

🔸

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN