Arama

Cemil Meriç'e göre İslam düşüncesinin gelişimi

1983 yılında yayım hayatına giren kültür ve düşünce dergisi Hamle'de, dokuzuncu sayıdan on dokuzuncu sayıya kadar dönemin tanınmış entelektüellerine "İnanmış Aydının Problemleri" konusu bağlamında birtakım sorular sorulmuştur. "İslam Düşüncesi Neden Geriledi?" ve "İslam Düşüncesi Nasıl Gelişebilir?" başlığı altında oluşturulan dört farklı soru dönemdeki bazı aydınlara yöneltilmiştir. İlk olarak Cemil Meriç ile birlikte başlayan mülakat zincirinde, ünlü mütefekkir Cemil Meriç'in İslam düşüncesinin gelişimine dair görüşleri neler olmuştur?

  • 2
  • 15
HAMLE DERGİSİNİN ÇIKIŞ AMACI
HAMLE DERGİSİNİN ÇIKIŞ AMACI

Derginin çıkış amacına 17 Ocak 1983 Pazartesi tarihli 2. sayısında İçindekiler bölümünün yanında yer alan "Okuyucuya Mektup" kısmında yer verilmiştir:

"Hamle, ekonomiye gerekli önemi verecektir. Zira, Türkiye'nin ve dünyanın da en önemli meseleleri arasında ekonomi ve dünyada kendini koruyacak güce ulaşmak çabası dikkati çekmektedir. Bunun yanında kültür, manevi değerler ve teknolojik zihniyetin yaygınlaşması konusunda da Hamle dergisinin çabalarına şahit olacaksınız.
...
Önemli olan, okuyucuya karşı sorumluluk duymak ve bu sorumluluğun gereği yayın yapabilmektir. İnsanoğlunda gerçek bilgi soyut spekülasyonlarla değil 'olay'ı ve 'eşyayı' tanımakla teşekkül eder. İnsanı tabiata hatta uzaya hükmetmeye yönelten ilmi zihniyetin de kuralı budur. Bundan dolayı Hamle 'bildiri' değil 'haber-yorum-aktüalite' dergisi olacak."

Bu bilgiler ışığında Hamle nasıl bir yayım politikası izleyeceğini ortaya koymuştur.

Papirüs dergisinin çıkış öyküsü

12 Eylül darbesinin getirdiği zor dönemlerde yayım hayatına girmiş dergilerden biri olan Hamle'de, konu yelpazesi geniş tutulmuş, gerek siyasi gerekse sosyal, edebi, felsefi ve dini yazılar almıştır. Derginin en önemli özelliklerinden biri 12 Eylül darbesi sonrası Türk toplumunun sosyal ve siyasi durumunu yansıtmasıdır. Bu noktada 9. sayıdan itibaren dergide yer alan "İnanmış Aydının Problemleri" yazı dizisi oldukça önem arz etmektedir.

Ali Emiri'nin Osmanlı Tarih ve Edebiyat Mecmuası

  • 4
  • 15
İNANMIŞ AYDININ PROBLEMLERİ
İNANMIŞ AYDININ PROBLEMLERİ

Bir kültür ve düşünce hamlesi olan dergide, 9. sayıdan itibaren her bir sayıda dönemin tanınmış bir simasına "İnanmış Aydının Problemleri" başlığı adı altında dört farklı soru sorularak şahısların düşünce ve yorumları alınarak yazılar yayımlanmıştır. İnanmış Aydının Problemleri başlığı altında tanınmış isimlerle "İslam Düşüncesi Neden Geriledi? ve "İslam Düşüncesi Nasıl Gelişebilir" soruları ekseninde mülakat yapılıp dergide yer verilmiştir.

Modern çağın filozofu: Cemil Meriç

  • 5
  • 15
İSLAM DÜŞÜNCESİ NASIL GELİŞİR?
İSLAM DÜŞÜNCESİ NASIL GELİŞİR?

İlk olarak Cemil Meriç ile bu mülakat zinciri başlamış ve ardından sırasıyla bir sonraki sayıda yayımlanmak üzere Erol Güngör, Hayrettin Karaman, İsmet Özel, Mehmet Aydın, Nevzat Kösoğlu, Rasim Özdenören, S. Ahmed Arvasi, S. Hayri Bolay, Süleyman Uludağ ve Taha Akyol'un mülakatlarına yer verilmiştir. Derginin 9. sayısındaki kapağı "İnanmış Aydının Problemleri" başlığı altında "İslam Düşüncesi Neden Geriledi? ve "İnsan Düşüncesi Nasıl Gelişebilir" sorularının yanında ismi geçen aydınların fotoğrafları ile basılmıştır.

10 soruda Cemil Meriç

  • 6
  • 15
İSLAM DÜNYASINDAKİ DURGUNLUĞUN SEBEBİ NEDİR?
İSLAM DÜNYASINDAKİ DURGUNLUĞUN SEBEBİ NEDİR?

Cemil Meriç'in yapılan mülakatta verdiği cevaplar oldukça dikkat çekicidir nitekim büyük fikir adamı Meriç, İbni Sina'dan Gazali'ye, İbni Rüşd'den Mehmet Akif'e kadar İslam dünyasının gelişimine katkıda bulunmuş isimler ekseninde, İslam düşüncesine dair görüşlerini gözler önüne serer.

1) "Hangi tarihte başladığı tartışmalı da olsa, genellikle, Gazali'den sonra İslâm düşüncesinde bir durgunluk ve içe kapanmanın ortaya çıktığı, nitekim daha sonraki devirlerde meselâ Gazali vs. çapında büyük mütefekkirlerin görülmediği biliniyor. Sizce bu durgunluk ve içe kapanmanın sebepleri nelerdir?" İnanmış Aydının Problemleri başlığı altında yayımlanan ilk soru budur.

Cemil Meriç, Necip Fazıl'ı nasıl anlattı?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN