Arama

Bulaşıcı hastalıklarla ilgili ayet ve hadisler

Peygamberimiz, bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmiş ve müminlerin dikkatli olmasını, bu hastalıklara tutulanların bir başkasına hastalığı bulaştırmaması için önlemler alması gerektiğini vurgulamıştır. Müslümanlara bulaşıcı hastalığa sebep olan zararlı hayvanlarla mücadele etmelerini ve mikropların üremesini önleyecek temizlik kurallarına da özen göstermelerini emretmiştir. İşte İslam'da temizlik ve bulaşıcı hastalıklarla ilgili ayet ve hadisler…

Peygamberimize ilk inen âyetlerde temizlikten söz edilir, "elbiseni temizle, pislikten sakın" buyurulur. Bu, İslâm'da temizliğin ne kadar önemli olduğunu, hiçbir vakit ihmal edilemeyeceğini göstermektedir. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulur:

"Şüphesiz Allah, tövbe edenleri sever, temizlenenleri de sever." Bakara, 2/222.

  • 10
  • 13

Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için bugün sadece yüz, göz, burun, ağız gibi bazı organların değil, tüm vücudun, baştan ayağa giyilen giysilerle koruma altına alındığına şahit olmaktayız. İşte böylesi bir hassasiyetin gösterildiği günümüzde, "yiyecek ve içeceklerin bulunduğu kapların da örtülmesi", kılıflanması yani maskelenmesi tavsiyesini ihtiva eden bir hadis-i şerif dikkatimizi çekmektedir. Hem de bu hadis-i şerifte, konuyu önemsetme adına "yılın herhangi bir gecesi" denilerek bunun bir âdet haline getirilmesini istenmektedir âdeta… Şöyle buyuruyor Sevgili Peygamberimiz (sav):

"Yiyecek ve içecek kaplarınızın üzerini örtünüz. Zira yılın bir gecesinde vebâ (bulaşıcı hastalıklar), yeryüzüne iner ve üstü örtülü olmayan tüm yiyecek ve içecek kaplarına girer."

  • 11
  • 13

Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem): "Sizden biriniz esneyeceği zaman elini ağzına koysun; zîrâ zararlı şeyler ağzına girer." (Ebû Davud, Müslim, Müsned) buyurmuştur. Esneme sırasında havadaki mikropların bademcikleri geçerek hava keselerine kadar gitmemesi için ağzımızı kapatmamız lâzımdır. Böylece üst ve alt solunum yollarına hava yoluyla bulaşacak hastalıklara mâni oluruz.

  • 12
  • 13

Tıp tarihinde hastalar arasına mesafe koyma meselesine ilk defa Efendimiz: "Cüzzamlı hastadan yırtıcı hayvandan sakınır gibi sakınınız. Cüzzamlı kimse bir vadiye indiği zaman, siz başka bir vadiye ininiz. Cüzzamlı hastalara devamlı olarak bakmayınız. Onlarla konuştuğunuz zaman, sizinle onlar arasında bir veya iki mızrak boyu mesafe bulunsun." (Müsned, İbn-i Mâce, F. Kadir) mealindeki hadis-i şerifiyle dikkatleri çekmiştir.

  • 13
  • 13

Bir hadis-i şeriflerinde ise "Hayvanlardan hasta olanlar, sahipleri tarafından sakın sağlıklı olanların yanına iletilmesin." (Buhari, Müslim, E.Davud, Müsned, Faik) buyurmuştur. Veba öldürücü ateşli salgın hastalıktır; taun, sıtma, kızamık, çiçek, aids ve daha sonraları açığa çıkacak salgın hastalıkların tamamına veba denilmektedir. Salgın hastalıkların hangisi olursa olsun Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem): "Hastalığa yaklaşmakta tehlike vardır." (E. Davud) buyurmuştur.

Hz. İbrahim (as) putperest toplumuna inandığı Allah'ı anlatırken "hastalandığımda bana şifamı veren de O'dur." (Şuara, 80) demişti. Son Nebi (sav) bize Allah'ı tanıttığı hadisinde O'nun en güzel isimlerinden birinin de eş-Şâfî (c.c) olduğunu öğretiyordu. "Hastalıklarınızı tedavi etme gayretinde olun. Bilin ki Allah, devası olmayan hiçbir hastalığı yaratmamıştır." buyurarak insanları tedavi çarelerini araştırmaya yöneltiyor ve hastaları ziyaret ettiğinde ise, "Allah'ım! Ey insanların Rabbi. Şu hastalığı kaldır bu kişiden. Şifasını ver ona. Çünkü şifa verecek olan ancak Sensin…" niyazıyla Allah'a nasıl dua edileceğini gösteriyordu ümmetine…👇

Prof. Dr. Mehmet Emin Ay'ın kaleme aldığı yazının devamını okumak için tıklayın...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN