Arama

Nobel, Srebrenitsa Soykırımı’nın acısını tekrar yaşattı!

Srebrenitsa'da 8 binden fazla Boşnak sivilin katledildiği soykırımı inkâr eden Avusturyalı yazar Peter Handke'ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesi, Srebrenitsa'nın acılarını tazeledi. Aradan geçen 24 yıla rağmen hem Boşnak halkı hem de tüm Müslümanlar için kapanmayan bir yara olan Srebrenitsa Soykırımı, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak tarihe geçmişti. Yaşanan katliamdan kaçmaya çalışanların menzili ise yine "ölüm yolu" olmuş, binlerce soykırım kurbanının cenazeleri ise bulunamamıştı.

  • 2
  • 16
BOŞNAKLAR ÖDÜLE TEPKİ GÖSTERDİ
BOŞNAKLAR ÖDÜLE TEPKİ GÖSTERDİ

Uluslararası mahkemeler tarafından da "soykırım" olarak kabul edilen Srebrenitsa Soykırımı'nı inkâr eden Handke'nin Nobel alması, özellikle Boşnakların büyük tepkisini çekti.

Stockholm'de dün gece yapılan ödül törenine kadar İsveç Kraliyet Akademisine kararından geri dönmesi çağrısında bulunan ve bunun için protestolar düzenleyen kurban yakınları, bu amaçlarına ulaşamasalar da vicdan sahiplerinin kendilerini bu yolda desteklemelerini başardı.

  • 3
  • 16
BATI SOYKIRIM DESTEKÇİSİNE VERİLEN ÖDÜLE SESSİZ KALDI
BATI SOYKIRIM DESTEKÇİSİNE VERİLEN ÖDÜLE SESSİZ KALDI

Avrupa'nın orta yerinde 25 yıl önce işlenen soykırıma göz yuman Batılı ülkeler, bugün de soykırımı inkâr eden bir ismin Nobel'le ödüllendirilmesine sessiz kaldı.

Sadece Türkiye, Hırvatistan, Kosova, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Bosna Hersek gibi az sayıda ülke, Nobel törenini boykot ederek Handke'ye ödül verilmesine tepki gösterdi.

  • 4
  • 16
DÜNYANIN EN BÜYÜK İNSANLIK TRAJEDİLERİNDEN BİRİ
DÜNYANIN EN BÜYÜK İNSANLIK TRAJEDİLERİNDEN BİRİ

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanmış en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen ve en az 8 bin 372 Boşnak sivilin öldürüldüğü Srebrenitsa Soykırımı, çeyrek asırdır Boşnak halkının kanayan bir yarası olmaya devam ediyor.

Aradan çeyrek asır geçmesine rağmen hala binin üzerinde soykırım kurbanının cenazelerinin bulunamaması ise bu yaranın kapanmamasının en büyük nedeni olarak gösteriliyor.

  • 5
  • 16
SREBRENİTSA SOYKIRIMI NASIL BAŞLADI?
SREBRENİTSA SOYKIRIMI NASIL BAŞLADI?

Srebrenitsa Soykırımı'na giden süreç, Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerin, 11 Temmuz 1995'te Hollandalı Birleşmiş Milletler (BM) askerlerinin koruması altındaki "güvenli bölge" Srebrenitsa'ya girmesi ile başladı.

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY) aralarında Srebrenitsa Soykırımı'nın da bulunduğu birçok suçtan müebbet hapse mahkûm ettiği Mladic'in 11 Temmuz 1995'te yaptığı açıklama, sonraki birkaç günde olacakların habercisiydi.

  • 6
  • 16
KATLİAMIN HABERCİSİ OLAN O SÖZLER!
KATLİAMIN HABERCİSİ OLAN O SÖZLER!

Mladic, Sırp Bayramı arifesinde şehri Sırp milletine hediye ettiklerini kaydederek, "Nihayet bu topraklarda Türklerden (bölge Müslümanları için kullanılan ifade) intikam alma zamanı geldi" ifadelerini kullanmıştı.

Sırplar, Srebrenitsa düştükten sonra en az 8 bin 372 Boşnak sivili katletti, çok sayıda kadın ve çocuk evlerinden sürüldü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN