Arama

TED konuşmaları nedir? TED’de nasıl konuşmacı olunur?

TED konuşmaları, özellikle de internet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte dünyanın dört bir yanından takip ediliyor. Farklı alanlarda gerçekleştirilen bu konuşmaların çoğu "motivasyon" odaklı ve kişileri etkileyerek harekete geçirmeyi hedefliyor. Peki, bugün pek çok insana ilham veren TED konuşmaları konusunda yeterince bilgiye sahip miyiz? TED konuşmaları nedir? TED konuşmalarının amacı nedir? TED konuşmaları neden 18 dakika? TED'de nasıl konuşmacı olunur? TED ile TEDx aynı şeyler mi? Bu soruların cevaplarını derledik.

  • 1
  • 12
TED KONUŞMALARI NEDİR? TED’İN AÇILIMI NEDİR?
TED KONUŞMALARI NEDİR? TED’İN AÇILIMI NEDİR?

TED konuşmaları, tarihte ilk kez 1984 yılında düzenlenen ve çeşitli konulardaki konuşmaları kapsayan konferanslar dizisidir.

TED'in açılımı, Teknoloji, Eğlence ve Dizayn (İngilizce'de Technology, Entertainment, Design)'dır.

  • 2
  • 12
TED KONUŞMALARININ TARİHİ
TED KONUŞMALARININ TARİHİ

TED konuşmalarının tarihi 1984 yılında uzansa da bilinirliği internet teknolojilerinin gelişmesiyle 2000'li yıllarda arttı. 1990 yılından itibaren her yıl düzenli olarak yapılan TED konferansları dizisi, hem pek çok coğrafyada yapılmaya hem de tüm dünyaya ulaşmaya başladı.

  • 3
  • 12
TED KONUŞMALARININ AMACI NEDİR?
TED KONUŞMALARININ AMACI NEDİR?

TED konuşmalarının varoluş amacı, farklı alanlardaki ileri derecede bilgi sahibi kişilerin bilgi alışverişine zemin oluşturmaktır. Konuşmacılara fikirlerini en yenilikçi ve çekici biçimde sunmaları için en fazla 18 dakikalık süre verilir.

  • 4
  • 12
TED KONUŞMALARI HANGİ KONULAR HAKKINDADIR?
TED KONUŞMALARI HANGİ KONULAR HAKKINDADIR?

TED konuşmaları, ilk başta Silikon Vadisi'nin üzerinde yükseldiği teknolojiye ve tasarım konularına ağırlık verse de yıllar içinde konu yelpazesini hayli genişletmiştir. Konferanslar, bilim ve kültür alanlarında giderek daha geniş bir yelpazede konu başlıklarını ele almaya başlamıştır. İş dünyasından bilime, sanattan siyasete kadar her alanda ilham verici fikirler kitlelerle paylaşılır.

  • 5
  • 12
TED KONUŞMALARI NEDEN 18 DAKİKA İLE SINIRLANDIRILIR?
TED KONUŞMALARI NEDEN 18 DAKİKA İLE SINIRLANDIRILIR?

TED konuşmalarının formatındaki en dikkat çekici konulardan biri ise konuşmanın 18 dakika ile sınırlandırılması. Bir fikir ya da hikâyenin etkili bir biçimde anlatılması için çok kısa; internette bir video izlemek için çok uzun olan bu zaman dilimi, ideal bir sunum için yeterli görülüyor. Uzmanlar, etkili bir konuşma için 18 dakikanın yeterli olduğunu, Martin Luther King'in ırk eşitliğini hakkında yaptığı o sarsıcı konuşmasının sadece 17 dakika sürdüğünü belirtiyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN