Arama

Çocuklarda para yönetimi nasıl olmalı?

Dünya, el işçiliğinden makineleşmeye geçerken en büyük sıçramalarından birini yaşadı. Sanayinin gelişmesiyle az zamanda daha fazla şey üretmek beraberinde tüketimin de artmasına yol açtı. Buna paralel gelişim gösteren teknoloji ile tüketim daha da büyük boyutlara ulaştı. 'Tüketim çılgınlığı' adını bile literatürümüze yerleştiren bu büyük gelişim, elbette ki parayla da ilişkili. Parayı verimli kullanmanın yöntemlerini yetişkinlere uzun uzadıya anlatılıyor. Peki ya geleceğimizin yetişkinleri çocuklarımız para hakkında neler biliyor? Parayı verimli kullanmayı çocuklarımıza nasıl öğretmeliyiz?

  • 2
  • 21
ÇOCUKLAR AİLENİN ÖNEMLİ TÜKETİCİSİ
ÇOCUKLAR AİLENİN ÖNEMLİ TÜKETİCİSİ

Çocuklarımız doğduğu andan itibaren ailenin önemli bir tüketicisi olur. Çok küçük yaşlardan itibaren de para kavramını duymaya başlarlar. Bu kavramı hayatlarında hissetmeleri de yaşamlarının küçük yaşlarında meydana gelir. Yetişkinlerinin ihtiyaçlarını, bazı kâğıt parçaları ve yuvarlak parlayan birtakım cisimler karşılığında aldıklarını gördüklerinde paranın ne işe yaradığını, ailesinin ne kadar parası olduğu, bu bütçe ile neler yapılabileceği konuları üzerinde yavaş yavaş düşünmeye başlarlar.

  • 3
  • 21
ÇOCUKLAR PASİF GÖZLEMCİDİR
ÇOCUKLAR PASİF GÖZLEMCİDİR

Çocukların para ile olan ilişkisi ailenin bütçesini nasıl değerlendirdiği ile doğrudan ilişkilidir. Çocuklar yıllar boyunca anne ve babalarının paralarını nasıl değerlendirdiklerini pasif bir şekilde gözlemlerler. Yetişkin bir birey olduklarında ise ebeveynlerinin tüketim alışkanlıklarına benzer tüketim alışkanlıkları edinmeleri muhtemeldir.

Gerek kendi alışkanlıklarımızı gözden geçirerek, gerekse aktif bir şekilde finansal konularda öğütler vererek çocuklarımıza erken yaştan itibaren tüketim alışkanlıkları ile ilgili farkındalık kazandırabilirsek büyüdüklerinde daha sağlıklı seçimler yapmalarına katkıda bulunabiliriz.

  • 4
  • 21
TÜKETİMDE REKLAMLARA DİKKAT
TÜKETİMDE REKLAMLARA DİKKAT

Çocuklardan gelen sonsuz istekler karşısında her ebeveynin farklı tutumları olabilir. Kimi aileler uygun ve mantıklı bulmadıkları seçimler karşısında net bir duruş sergilerken kimileri çatışma yaşamaktan yorulur veya çocukları eksik kalmasın korkusuyla mantıklı bulmadıkları ürünleri almak zorunda kalabilirler.

Ticari reklamlar işte tam da ebeveynlerin bu tür ikilemleri üzerine yoğunlaşır. Çevreden gelen kontrol edemediğimiz etkilere rağmen seçimlerimizi sağlıklı bir şekilde yönetebilmek elbette ki mümkün. Reklamların etkisi, gerçekliği ve amacı konusunda çocuklarımızı bilgilendirmek ve eğitmek, her ailenin bir bütçesi olduğu ve buna uygun hareket edilebileceği ile ilgili konuşmalar yapmak çocukların küçük yaştan itibaren bilinçli bir tüketici olmaları yolunda önemlidir.

  • 5
  • 21
ÇOCUKLARA BÜTÇE YAPMAYI NASIL ÖĞRETEBİLİRSİNİZ?
ÇOCUKLARA BÜTÇE YAPMAYI NASIL ÖĞRETEBİLİRSİNİZ?

Çocuklara paranın üç işlevi olduğunu anlatın. Para,

- Bugün için harcanır,
- Yarın için biriktirilir,
- İhtiyacı olanlarla paylaşılır.

  • 6
  • 21
BÜTÇE YAPILIRKEN HARCAMALARI İKİYE AYIRMAK GEREKİR
BÜTÇE YAPILIRKEN HARCAMALARI İKİYE AYIRMAK GEREKİR

Sadece çocuklarınıza para kavramını öğretirken değil kendi hayatınızda da bütçe ayrımınızı yapın. Bütçe yapılırken harcamalarınızı ikiye ayırın. İstek ve ihtiyaç. Harcamaları listeleyip hangisinin istek, hangisinin ihtiyaç kategorisine girdiğini tespit edin.

Klinik Psikolog Christine Brunet ve Yazar Anne-Cécile Sarfati, "Hayatta vazgeçilmez şeyler (ev, yiyecek, elektrik…) ve keyif yapmak için kullanılan şeyler (tatil, oyun, şekerleme…) vardır" diyor. "Her şeyin bir bedeli vardır ve sahip olmak veya kullanmak için para ödemek gerekir. Para ise bankada dağıtılan bir şey değildir, çalışarak elde edilmesi gerekir. Yetişkinler bir mesleği sadece sevdiğinden değil, çalışmak para getirdiği için de yapar."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN