Arama

Akademik mülakatlara nasıl hazırlanmalı?

Gençliğimizin en keskin virajında üniversite kapılarını aralarız. Sonrasında seneler geçtikçe büyür geleceğimiz için bilgi birikimleri yapmaya başlarız. Hele başımızdaki kepi attığımız zaman hayatın kahramanı artık bizizdir ve iş kapıları sonuna kadar açılmış bizleri bekliyor diye düşünürüz. İş hayatına atılan kişiler kadar akademik alanda da ilerleyecek kişiler vardır. Hangi mülakat tekniği kullanılırsa kullanılsın, aslında akademik mülakatların diğer mülakatlar ile arasında pek fark bulunmuyor. Özen gösterilmesi gereken hususlar hemen hemen aynı. Peki, akademik bir mülakata nasıl hazırlanmalı?

  • 1
  • 11
GERGİNLİĞİNİZ HAZIRLIĞINIZIN ÖNÜNE GEÇMESİN
GERGİNLİĞİNİZ HAZIRLIĞINIZIN ÖNÜNE GEÇMESİN

Mülakat deyince birçoğumuz soğuk terler döker. İşi alıp alamayacağınız kaygısı sizi ele geçirebilir. Akademi dünyasında da durum farklı değil. Programa kabul edilmenin ötesinde bölüm üyelerini kişisel özellikler ve mesleki birikim ile etkileme endişesi gündeminizi meşgul eder.

Halbuki mülakata davet edilmiş olmak bile, diğer adayların arasında öne çıktığınızın göstergesi. Bu avantaj belki gerginliğinizi bir nebze hafifletebilir ama bunun yapılması gereken hazırlıkların önüne geçmesine izin vermemelisiniz.

  • 2
  • 11
BAŞLANGIÇ NOKTASI TECRÜBELERDEN FAYDALANMAK
BAŞLANGIÇ NOKTASI TECRÜBELERDEN FAYDALANMAK

Öncelikle, meslektaşlarınıza geçmişteki mülakatları ile ilgili tecrübelerini sorun. Ne tür sorularla karşılaştılar? Jüride kimler vardı? En çok şaşırdıkları durum neydi?

Bu bilgiler soru kalıplarına ve şaşırtmacalı sorulara dikkat etmenizi sağlar ve ortam, jürilerin yaklaşımları gibi konular hakkında size fikir verir.

  • 3
  • 11
BAŞVURDUĞUNUZ YERİ ARAŞTIRIN
BAŞVURDUĞUNUZ YERİ ARAŞTIRIN

Başvurduğunuz kurum ve bölüm hakkında kısa bir araştırma yapın. Burada önemli olan, ilgili kurumun hedefleri ve imajı ile sizinkinin ne kadar örtüştüğüdür. Jüri üyelerinin kim olduğunu biliyorsanız, o kişiler hakkında genel bir bilgi edinmeniz, mülakat sorularını cevaplarken size yardımcı olacaktır.

  • 4
  • 11
KİŞİSEL ÖZELLİKLERİNİZLE İŞİNİZ ARASINDAKİ UYUM
KİŞİSEL ÖZELLİKLERİNİZLE İŞİNİZ ARASINDAKİ UYUM

Kendinize özgü olan özelliklerinizi göz önünde bulundurup, bunlarla işi nasıl daha iyi yapabileceğinizi düşünmeniz gerekir. Deneyiminiz mi, uzmanlık alanınız mı, uluslararası bağlantılarınız mı, yabancı dilleriniz mi, yöneticilik tecrübeniz mi, finans deneyiminiz mi yoksa yenilikçi eğitim fikirleriniz mi sizi farklı kılıyor? Cevabı bulmakta zorlanıyorsanız, meslektaşlarınızın görüşlerini alabilirsiniz.

  • 5
  • 11
MÜLAKATTAN ÖNCE KONUŞMANIZI KAYDA ALIN
MÜLAKATTAN ÖNCE KONUŞMANIZI KAYDA ALIN

Adaylar sıkça bir hatayı devam ettiriyorlar. Genellikle sorulabilecek potansiyel soruların sözlü olarak çalışılması noktasında hazırlık yapmayı bırakırlar. Hazırladıklarınızı ilk kez jürinin önünde yüksek sesle söylüyor olmak pek akıllıca olmayabilir.

Geleceğini umduğunuz soruları, kendinize sorun ve yüksek sesle cevap verin. Artık hemen hemen tüm telefonlarda ve bilgisayarlarda sesinizi kaydedebileceğiniz mikrofonlar var. Bunlardan mutlaka faydalanın. Sonra da kendinizi dinleyin. Monoton bir ses tonuyla mı konuşuyorsunuz? Nefes almadan cümleleri art arda mı sıralıyorsunuz? Yoksa kelimeleri ağzınızda mı geveliyorsunuz? Bu size sadece içerik konusunda değil, cümlelerinizin yapısı ve anlaşılırlığı konusunda da size ipuçları verecektir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN