Arama

Yalnızlığın şairi Charles Baudelaire’den insanlığa dair 20 alıntı

Sembolizmin öncüsü kabul edilen Charles Baudelaire'in temel yaratıcılık noktası, zengin imgelem gücüdür. Bu gücü sayesinde, iyiyle kötünün, düşle gerçeğin, cennetle cehennemin savaşım verdiği bir dünyada, aklın sınırlarını zorlayarak güzelliği hissettirecek yapıtlar sundu ve insanlık durumunu gün ışığına çıkardı. Baudelaire'i doğum yıl dönümünde önemli eserlerinden derlediğimiz alıntılarla hatırlıyoruz.

"Her nerede değilsem, orada mutlu olacakmışım gibi gelir."

Sembolizmin öncüsü kabul edilen Charles Baudelaire'in temel yaratıcılık noktası zengin imgelem gücüdür. Bu gücü sayesinde, iyiyle kötünün, düşle gerçeğin, cennetle cehennemin savaşım verdiği bir dünyada, aklın sınırlarını zorlayarak güzelliği hissettirecek yapıtlar sundu ve insanlık durumunu gün ışığına çıkardı.

"İnsanlık yükseliyor ve iyilik yapmak için ne kadar güce sahip olmuşsa, kötülük yapmak için de o kadar güce sahip oluyor."

Baudelaire yaşamı boyunca zıt duyguların çatışmasına tanık oldu. İnsan ne kadar iyiye, güzele sonsuz olana ulaşmak istese de kötülük kaosu egemenliğini hissettirmeye ve varlığını ortaya çıkarmaya çalışır. her seferinde kötüyü, çirkini seçmeye yönlendirir. İşte Baudelaire, acı veren bu korkunç gerçekten uzaklaşmak için çeşitli yollar aramış ve bu konuda yol gösterecek önemli eserleri ortaya çıkarmıştır.

"Ölümden daha tatlı bir uykuya varsam!
Uyuyuversem! Benim neyime yaşamak."

19. yüzyıl düşünce tarihi ve edebiyatına bakıldığında; bazı düşünürlerin çok azı dünyayı anlayabilmiş, görülmeyeni görebilmiştir. Bu ender sanatçılardan biri de Baudelaire. Edebiyat kariyerinin başında romantik okulunun etkisinde kalan Baudelairesadece bu akımla yetinmedi, yapıtlarında "sanat sanat içindir' anlayışını benimsedi. Ancak kendi kişiliğini, tinselliği simgelerle ifade eden Sembolist akımda buldu. Sembolizm akımının özelliklerini anlatan bir bildirge yayımlayan Jean Moréas bu akımın ismini, Baudelaire'in "Sembol ormanları içinden geçer insan" dizesindeki sembol sözünden hareketle oluşturmuştur.

"Yalnızlığı kalabalıkla doldurmasını bilmeyen kişi telaşlı bir kalabalık içinde yalnız olmasını da bilmez."

Baudelaire'e göre, şiirin amacı bir konuyu felsefi veya ahlaki açıdan övmek değil, insanı imgelem gücünün yardımıyla kendi durumunun üstüne çıkarmaktır. Baudelaire'in şiirinin oluşmasında temel yaratıcılık noktası zengin imgelem gücüdür.

"Hiçbir şey bilmemek, hiçbir şey öğrenmemek, hiçbir şey duymamak, yalnızca uyumak, uyumak hep, bu gün tek dileğim bu."

Charles'ı sanatla ya da sonradan en büyük, en tüketici ve ilk tutkusu olarak nitelendireceği "imgeler kültü"yle babası tanıştırdı. 1827'de ölünce Baudelaire ve annesi bir buçuk yıl Paris'in kenar mahallelerinde yaşadılar. Baudelaire annesiyle birlikte geçirdiği bu dönemi her zaman anımsayacak, 1861'de annesine yazdığı mektupta bu yıllardan "sonsuza dek sende yaşadığım, yalnızca ve bütünüyle benim olduğun" o "tutkulu aşk dönemi" diye söz edecekti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN