Arama

Victor Hugo'nun Hz. Muhammed'i anlattığı şiir

Fransa'nın başkenti Paris'te bir yangın, mimarlık tarihindeki en önemli miraslardan birini alevleriyle yok etti. Zamana yenik düşmeyen bu eser, Victor Hugo'nun Notre Dame'ın Kamburu romanıyla tüm dünyada tanındı, sevildi. Bu yangın felaketi ile tekrardan gündeme gelen Hugo'nun romanı şimdilerde çok satanlar listesinde ilk sırayı aldı. Hakkında yapılan çalışmaların bir tanesinde ise Hz. Muhammed için yazdığı şiir ön plana çıktı. İşte, Klasik akımın öncüsü olan Victor Hugo, şiiri Mahomet ve büyük tartışmaların soruları…

Romantizm akımının en tanınmış yazarlarından Victor Hugo, ilk romanı olan Notre Dame'ın Kamburu adlı eserini 1931 yılında yayımladı. Bu roman Hugo'nun edebiyat alanındaki başarısını ortaya koydu.

Klasisizmin alışılagelen yalnız, sevilen ve güçlü kahraman figürlerle dolu karakterlerin yerini alelade toplumsal figüreler ve sıradan halk olarak nitelendirebileceğimiz karakterler aldı. Kitaptaki ana karakterler: çirkin yüzlü ve işitme engelli olan Quasimodo (Türkçe okunuşuyla Kazimodo), güzel çingene kızı Esmeralda ve Rahip. Bu kitap pembe diziyi andırsa da aşk sarmalının içerisinde esas olarak dönemin toplumsal yaşamını, sınıf farklılıklarını ve hayata dair tezatlıkları okuyucuya yansıttı.

Quasimodo, ağır fiziksel sorunlarda doğar. Hugo'nun tasvirine göre, kahramanın sağ gözünü kapatan iri bir siğilden başka sırtında da bir kambur vardır. 4 yaşına kadar ebeveynleri tarafından Notre Dame Katedrali'nin merdivenlerine terk edilir. Onu çirkinliği sebebiyle kimse almak istemeyince Rahip Claude Frollo evlat edinir.

Büyüyünce katedralin çanlarını çalmakla görevlendirilen Quasimodo, çan sesleri yüzünden zamanla sağır olur. Sağırlığı sebebiyle sadece yalnız kaldığında bozduğu bir suskunluğa gömülür. Norte Dame Katedrali'nin çan kulesi en sevdiği yerdir. Marie adını verdiği büyük çan en büyük neşe kaynağı ve sevgilisidir.

Notre-Dame'ın Kamburu, aynı zamanda Paris kentinin romanıydı. Hugo, şehrin o dönemini tüm ayrıntılarıyla, Fransız dilinin tüm zenginliğini kullanarak aktarmış, Paris'in diğer karakterlerden rol çalmasına yol açmıştı.

Yazılan bu kitabın ardından 19. yüzyılda yıkık halde olan Notre Dame Katedrali'nin şehir planlamacıları tarafından tamamen yıkılmaları önlenmiş ve 1845 yılında onarılmasına vesile olmuştu.

Ünlü yazar Victor Hugo, ilerleyen yaşlarında kendisini siyasete fazla kaptıracak ve ülke yönetimine ters düşerek sürgüne gönderilecekti. Sürgün yıllarında meşhur Sefiller eserini meydana getirdi. Ancak bu eserin yanında dikkat çekici bir başka eser daha yazdı. Türkçeye Yüzyılların Efsanesi olarak çevrilen La Légende des Siécles adlı eseri…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN