Arama

Sezai Karakoç'un Çağ ve İlham kitabından alıntılar

Edebiyat tarihimizin bir dönüm noktası olan ünlü şair Sezai Karakoç, medeniyet kavramına da yeni bir bakış açısı getirdi. Karakoç, fikrî yazılarında "hakikat medeniyeti", "İslâm medeniyeti" ya da "insanlığın medeniyeti" gibi kavramları ilk insandan başlayarak son peygambere kadar takip eden silsilede oluşan medeniyeti ifade etmek üzere kullandı. Şairin medeniyet anlayışında Doğu- Batı medeniyetinden ziyade İslam medeniyeti vardı. Bu minvalde Çağ ve İham, şairin İslam medeniyetini ayrıntılı şekilde incelediği kitaplarından biri… Çağ ve İlham'daki yazılar, Eylül-Ekim 1974-Şubat 1976 tarihleri arasında Sezai Karakoç imzasıyla aylık Diriliş Dergisi ve 6 Mayıs 1967-11 Ekim 1976 tarihleri arasında Diriliş Pazartesi-Perşembe Günlüğü`nde Diriliş imzasıyla yayınlanan başyazılardan oluşur. "İslam medeniyeti mensuplarının hepsi bir halktır ve bir millettir." diyen Sezai Karakoç'un Çağ ve İlham isimli eserinden en dikkat çekici 20 alıntıyı derledik.

"Kuran... İnsan ona yaklaştıkça hakikate yaklaşmanın büyük mutluluğunu, huzurunu ve heyecanını aşk ve coşkusunu bulur içinde. Ondan uzaklaştıkça, erdemsizliklerin, büyüklenmenin bataklığına saplanır."

"Yüreğinde aşk ve sevgi taşımayan insanlar, yeni bir dünya kuramazlar."

"Dönüşsüz bir tövbeye ihtiyacı var insanın."

"İmanını kaybetmiş milletler, ilhamını da kaybederler."

"İslam dünyası, takva erlerinin açtığı caddede yürüyecek, büyük inanç, düşünce, bilim, sanat, edebiyat ve eylem kahramanlarını doğurmak zorundadır. Var olmak için ve insanlığın yeniden, yeni baştan var olması için..."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN