Arama

Necip Fazıl'ın edebiyat tarihine yön veren ilk yazısı

Bibliyografya çalışmaları, edebiyatın derin sularında inci aramak gibidir. Tüm ederlerin arasından yüzerek en giz yerde en büyük ve en parlak inciyi bulduğunuzda amacınıza ulaşırsınız. Elbette bu zorlu yolculuk, edebiyatçıları heyecanlandıran özel zamanlara da tanıklık eder. Necip Fazıl'ın bibliyografyasının hazırlık aşamasında da bu sürpriz kendisini gösterir. İşte, Üstad'ın edebiyat dünyasına ayak bastığı ilk eseri…

Bibliyografya, belli bir konu, yer ve dönemle ilgili yayınları kapsayan veya en iyilerini seçen eser anlamına gelir. Bibliyografyasını hazırlama zorluğu bakımından birkaç edip sıralanacak olsa, muhtemelen bunların başında Necip Fâzıl gelir.

Necip Fazıl, edebiyat âlemine Yeni Mecmua'nın Yeni Mecmua 'nın 1 Temmuz 1923 tarihli sayısında yayımlanan "Kitabe" adlı şiirle adım attığı kabul edilir. Bu bilgiyi doğru saydığımız takdirde, vefat ettiği 25 Mayıs 1983'e kadar aralıksız 60 yıllık bir yazı hayatına sahip olduğu anlaşılır.

Bir bibliyografyayı zorlaştıran unsurların başında, bu zaman diliminin genişliği gelmektedir. Yazı hayatı 60 yılı bulan aydın sayısı pek fazla değildir. Çünkü 60 yıl, 19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında "ortalama ömür"den fazladır.

Zorluklar listesinin ikinci sırasına Necip Fazıl'ın çok yazmış olmasını koymak gerekir. Bugün kaç yazı türü sayabiliyorsak hepsinde onun imzasına rastlanır. Türk edebiyatının Avrupaî yola girmesinde büyük rol sahibi sayılan Tanzimat Devri edip ve fikir adamı İbrahim Şinasi'nin bütün ömrünce yazdıkları, ancak Necip Fazıl'ın İdeologya Örgüsü kadardır. Necip Fazıl'ın "Rapor"ları bile Şinasi'nin yazdıklarının toplamından daha hacimlidir.

Yazdıklarının tür bakımından çeşitliliği de onun bibliyografyasını hazırlayacak olanların karşısına dikilecek bir başka zorluktur. Şiirden fikir yazısına, denemeden tiyatroya, şahıs monografisinden ilmihâle, tarihten hatırata varıncaya kadar akla gelebilecek her türde eser vermiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN