Arama

Korkuyu Beklerken kitabından 20 alıntı

Edebiyatımızda postmodernizmin önemli temsilcilerinden sayılan Oğuz Atay, romanlarının yanında Korkuyu Beklerken adlı öykü kitabı ile de gönüllere taht kurdu. Romanlarında olduğu gibi hayata "tutunamayan", yabancı ve yalnız bireyler öykülerinin konusuydu. 1970'li yıllarda yeterince okura ulaşamayan ve anlaşılamayan Atay, "Ben buradayım sevgili okuyucum, sen neredesin?" çığlığını bu öykü kitabında attı. "Biz buradayız sevgili Atay" demek için Korkuyu Beklerken kitabından 20 alıntıyı siz Fikriyat okurları için derledik.

  • 1
  • 21
Oğuz Atay kimdir?
Oğuz Atay kimdir?

Yaşamdan geri kalmış yoksun kahramanların, hayata tutunamayanların yazarı Oğuz Atay, Eserlerinde bireyin iç dünyasını, karmaşık bilinç yapısını esas aldı. Her eserinde kocaman bir oyun kurdu, önce kendi oynamaya başladı, sonra bizi oyuna soktu. Modern ya da modernist yaklaşımları romanlarında işleyen Türk yazarlarından birisiydi ayrıca.

"Yalnızlığı yaşayan insanların, kendi içlerinde başlayıp biten eğlenceleri vardır."

Oğuz Atay, 12 Ekim 1934'te Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde doğdu. Babası Cemil Bey üç dönem CHP vekili ve savcıydı. Annesi Muazzez Hanım ilkokul öğretmeniydi ve oğlunun kültürel altyapısıyla o ilgilenecekti. Zira babası bu konularda ketumdu.

"Yalnızlığımın yalnız bana zararı dokundu."

Beş yaşında ailesiyle Ankara'ya gelen Atay, ilköğretimden sonra Ankara Maarif Koleji'ne girdi. Çocukluğundan itibaren kitapları kendisine en iyi dost belledi. 1951'de liseyi 9.61 not ortalamasıyla bitirdiğinde Shakespeare'in Hırçın Kız isimli oyununda oynamış, Turgut Zaim ve Eşref Üren'den resim dersleri almıştı. Ama nafileydi. Babası güzel sanatların karın doyurmayacağını söyleyince Üren; "Babana söyle, sana köşe başında, işlek bir yerde bir bakkal dükkânı açsın o zaman. İyi para kazanırsın" demişti.

"Acaba iyi bir şey olacak mı? Hayır dedim kendime. İyi şeyler birdenbire olur; bu kadar bekletmez insanı."

1959'da askerliğini bitirip İstanbul'a döndüğünde şimdiki Yıldız Teknik Üniversitesi'nin İnşaat Bölümü'nde öğretim üyeliğine başladı. Bir yandan akademide ders verdi, diğer yandan yine gönlündeki yazmaya başladı. Pazar Postası artık onun adresiydi. Dergi kapanana kadar pek çok yazısı yayımlandı.

"Bir yerde sevmeye devam edebilir miydim? Çünkü sevmek yarıda kalan bir kitaba devam etmek kadar kolay bir iş değildi."

İlk romanı Tutunamayanlar 1971-1972'de yayımlandı. Berna Moran, çağdaş roman anlayışına erişen Atay'ın Tutunamayanlar romanı içini "hem söyledikleri hem de söyleyiş biçimiyle bir başkaldırı" cümlelerini kurdu. İlk romanı takip eden ikinci romanı Tehlikeli Oyunlar ise 1973'de yayımlandı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN