Arama

İslami fikriyatın öncü dergileri

Türk fikir ve edebiyat hayatı 20'nci yüzyılın başından itibaren dergilerle şekillenmeye, dergiler üzerinde ilerlemeye başladı. O vakitlerde mecmua anlayışından ziyade haftalık yahut on beş günlük gazete anlayışı vardı fakat o gazeteler bugünün gazete anlayışından ziyade dergi fikrine daha yakındı. Bugün Türkiye'de söz sahibi olmuş ne kadar fikir adamı, şair ve yazar varsa hepsinin yolu buralardan geçti. İşte sizler için İslami fikriyatın öncü dergilerini sizler için derledik.

  • 8
  • 16
DİRİLİŞ
DİRİLİŞ

1960 - Diriliş
1960 yılında Sezai Karakoç'un kurduğu Diriliş, hem siyasi hem edebi bir içeriğe sahipti. Cahit Zarifoğlu, İsmet Özel, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt, İsmail Kıllıoğlu gibi devrin önemli şahsiyetleri Diriliş'in içinde yer aldı. Sezai Karakoç'un İslam medeniyeti düşüncelerini anlattığı ve sonradan kitaplaşan birçok yazısı ve şiiri dergide yer aldı. Kimi zaman gazete olarak çıkan Diriliş, Sezai Karakoç'un neredeyse tek başına uğraşlarıyla uzun yıllar yayın hayatını sürdürdü. Dergi aralıklı periyotlarla 32 yıl yayın hayatına devam ettikten sonra 1992 yılında kapandı.

  • 9
  • 16
EDEBİYAT
EDEBİYAT

1969 - Edebiyat
1969'da Diriliş dergisinin yayınına ara verdiği bir sırada Nuri Pakdil tarafından çıkarılan dergi birkaç ismin dışında Diriliş yazarlarını kadrosunda tuttu. 5 yayın döneminde toplam 15 yıl ve 157 sayı çıktı. Necip Fazıl, Nurettin Topçu ve Sezai Karakoç gibi isimlerin yaptığı; kendi kimliğimiz üzerinden yeniden inşa çalışmalarından farklı olarak dergi kendisini batı düşüncesinin ve batı düşüncesine ait değerlerin "antisi" olarak tanımladı ve bu şekilde yayın hayatını devam ettirdi. Kadrosunda İlhami Çiçek, Arif Ay, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Kamil Eşfak Berki, M. Akif İnan, Osman Sarı gibi isimlerin yer aldığı dergi 1984 yılında yayın hayatını noktaladı.

  • 10
  • 16
MAVERA
MAVERA

1976 - Mavera
Kurucuları; Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Mehmet Âkif İnan, Ersin Gürdoğan, Rasim Özdenören ve Alaaddin Özdenören olan edebiyat dergisi, Aralık 1976- Ağustos 1990 arasında çıkmıştı. Rasim Özdenören derginin ilk sayısında amaçlarını; "Son birkaç on yıldır çok büyük aşamalardan geçerek bugün reddi mümkün olmayan bir düzeye ulaşan yerli düşüncemizin edebiyatına yeni açılımlar getirmek" şeklinde açıklamıştı.

  • 11
  • 16
YEDİ İKLİM
YEDİ İKLİM

1987 - Yedi İklim
1987'de Ali Haydar Haksal'ın kurduğu dergi, kendisini Büyük Doğu, Diriliş ve Mavera çizgisine oturtarak yayın hayatını sürdürdü. Hazırladığı Ahmet Haşim, Yahya Kemal, Necip Fazıl, Nasreddin Hoca gibi özel sayılar ve bünyesinden yetiştirdiği şair ve yazarlarla bir okul olarak yayın hayatını halen sürdürmektedir.

  • 12
  • 16
DERGÂH
DERGÂH

1990 - Dergâh
1990 yılında Mustafa Kutlu, İsmail Kara ve Ezel Erverdi'nin kurduğu Dergâh dergisi, devrin en önemli sanatçı ve fikir adamlarını bünyesinde barındırdı. Bugün edebiyatta söz sahibi olan birçok şair, yazar, fikir adamı ve akademisyen, Mustafa Kutlu'nun uzun yıllar yönettiği Dergâh dergisinin rahle-i tedrisinden geçti. İsmet Özel, İsmail Kara, Mustafa Kara, Süleyman Uludağ, İnci Enginün, Ayşe Şasa, Orhan Okay, Mustafa Özel gibi birçok önemli şahsiyet Dergâh'ta sinemadan iktisada, romandan şiire, tasavvuftan felsefeye kadar birçok konuda yazdı. Bütün bu önemli şahsiyetlerle birlikte aslında Dergâh'ın en önemli özelliklerinden biri de adıyla müsemma olarak bir dergâh hüviyetinde olmasıydı. İbrahim Tenekeci, Süleyman Çobanoğlu, Hüseyin Atlansoy, Cevdet Karal, Hakan Arslanbenzer, Ali Emre ve daha birçok genç edebiyatçının edebiyat sahnesine çıkmasında rol sahibi oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN