Arama

İfade aktarımında dijital parmak izi: Yazı stilleri

Milattan öncesinde insanın kendisini ifade etmesinden doğan semboller kümesiydi alfabe. Resimlerle başladı, çizgilerle devam etti serüveni. Zaman ilerledikçe el yazısıyla yazılan alfabeler kişiye özel olmaya başladı. Hatta kişilik özelliklerinin yazıyla alakası olduğu bilim tarafından araştırma konusu. Teknolojiyle beraber tuşlarla duygularımızı sembolleştirirken de kendimize ait yazı tarzını parmak izimiz gibi özelleştiriyoruz. Teknolojinin yazı stilleri nasıl doğdu? Sizler için araştırdık.

  • 1
  • 22
MISIRLILARIN İLETİŞİM SORUNU
MISIRLILARIN İLETİŞİM SORUNU

İlkel insanın alfabesi, anlatmak, ifade etmek istediği şeyin resimlerinden ibaretti. Bir atı anlatmak için elinden geldiğince bir at resmi çizmekle yetiniyordu. Korkusunu belirtmek iste yine e, ilkel çizgilerle düşen bir yıldırım ve kaçan bir adam çiziyordu. Sonradan eski Mısırlılar da, aynı sistemin daha geliştirilmiş bir şekli olan hiyeroglif yazısından yararlandılar. Hiyeroglif alfabesi, her nesne ve kavram karşılığında kullanılan bazı resim-çizgiler niteliğindeydi. Zamanla bunların daha basitleştirilmesi, belirli bir düzene sokulması yoluna gidildi.

  • 2
  • 22
MISIRLILARIN İLETİŞİM SORUNU
MISIRLILARIN İLETİŞİM SORUNU

Mısır hiyerogliflerinde kullanılan 700'ün üzerinde işaret ya da sembol vardı. Yüzlerce sembol kullanılmasına rağmen, bazı konuları anlatmak ve kayıtları tutmak zor olabiliyordu. Ayrıca çok sayıdaki sembolü bilmek ve kullanmak zor olduğu için, okuryazarlık oranı çok düşük kalıyordu. Bu yazıyı yazmak için yazılar üzerinde uzmanlaşmak gerekiyordu. Dolayısıyla önemli kayıtlar hem zor yazılabiliyor hem de az sayıda kişi tarafından okunabiliyordu.

  • 3
  • 22
MISIRLILARIN İLETİŞİM SORUNU
MISIRLILARIN İLETİŞİM SORUNU

Mısırlı firavunlar, MÖ 2000 dolaylarında, bir sorunları olduğunu fark ettiler. Komşularıyla savaşta kazandıkları her zaferle, en çok esiri onlar topladı ve köleleştirdiler. Fakat Mısırlılar, bu kölelere yazılı emirleri iletemiyorlardı, çünkü köleler hiyeroglifleri okuyamıyorlardı. Mısır hiyeroglifleri gibi erken dönem yazı sistemleri, aşırı derecede hantaldı ve öğrenmesi oldukça zordu.

  • 4
  • 22
HİYEROGLİF YAZISININ ŞİFRESİ ÇÖZÜLDÜ
HİYEROGLİF YAZISININ ŞİFRESİ ÇÖZÜLDÜ

Sadeleştirilmiş uyarlamada, her bir karakter sadece bir sesi temsil etti. Bu yenilik, karakter sayılarını karakterlerin öğrenilmesini ve kullanılmasını çok daha kolaylaştırarak birkaç binden birkaç düzineye indirdi. Karmaşık hiyeroglif dili, sonunda unutuldu ve bilginler karakterleri 1799 yılında Rosetta Taşı'nın keşfine kadar çözemediler.

  • 5
  • 22
HİYEROGLİF YAZISININ ŞİFRESİ ÇÖZÜLDÜ
HİYEROGLİF YAZISININ ŞİFRESİ ÇÖZÜLDÜ

Bir İngiliz arkeoloğu olan Hnders Petrie, 1905 yılında Sina yarımadasında bulduğu bir kitabeden yararlanarak, tarihte ilk alfabenin MÖ 2000 yıllarında, Mısır'la İsrail arasında yerleşik Sami asıllı bir kavim tarafından kullanıldığının açıklanmasında öncülük etti. Yazı için harflerin kullanılmasında öncü olanlardan Fenikeliler, yazı sistemini kurmakta eski Mısırlıların hiyeroglif alfabesinden yararlanmışlardı. Fenikelilerin alfabesi, bugün kullandığımız alfabenin gerçek anlamıyla çıkış noktası sayılabilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN