Hafta sonu okumanız için 30 kitap önerisi
'Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları' adlı kitabın ABD'de tam 24 yayınevinin yayımlamaktan korktuğunu, yazarın beş kez yazmaya karar verip, her seferinde rüşvet ve tehditlerle vazgeçirildiğini biliyor muydunuz? Ya da 'Agent Argo' olan ünlü yazar Ernest Hemingway'in, bir ajan olarak çalıştığını? Hafta içinin koşturmacasından fırsat bulup hafta sonunu kitaplara ayıranlar için 30 kitabı derledik
Hem düşsel hem de tarihsel karakterler üstüne yorumlarıyla tanıdığımız Stefan Zweig'ı derin karakter incelemelerine yönelten, psikolojiye ve Freud'un öğretisine duyduğu ilgidir. Zweig, bu yapıtında, bugün Amerika adıyla bildiğimiz ana karanın bu adı alışının ardındaki inanılması güç rastlantılarla örülü 'yanlışlıklar komedyası'nı anlatır. Kristof Kolomb'un keşfettiği toprakların 'yeni bir dünya' olması gerektiği kanısına varan İtalyan denizci Amerigo Vespucci, ün peşinde koşan bir sahtekâr mıdır, yoksa adını tarihe yazdırmayı hak eden bir bilge mi? Zweig, esrar perdesini aralamaya çalışırken, Amerigo Vespucci'nin yaşam öyküsünü yaratıcı bir anlatıya dönüştürür.
İmkansızın Şarkısı adlı eseriyle tüm dünyaya adından söz ettiren Çağdaş Japon Edebiyatı'nın sevilen yazarlarından Haruki Murakami'nin ödüllü eseri olan Zemberekkuşu'nun Güncesi, Murakami'nin eşsiz üslubuyla 2005 yılında yayımlandı. Tokyo'nun mahallerinden birinde yaşayan genç Toru Okada, karısının kayıp kedisini aramaktadır. Toru kendini, çok geçmeden Tokyo'nun kendi halindeki yüzeyinin alt kısımlarında gizlenmiş bir dünyada karısını da ararken bulur. Toru'nun arayışları birbirleriyle kesişirken Toru Okada, burada tuhaf bir grup müttefikle ve kötü karakterle karşılaşır: psişik güçlere sahip bir hayat kadın, kötü kalpli fakat medyatik bir politikacıdır. 16 yaşında olan bir kız ise Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Mançurya Seferi'nde yaşadığı son derece kötü deneyimler yüzünden kalıcı hasar almış yaşlı bir gazidir.
Konusuyla birçok kitaba, filme, çizgi romana ve televizyon dizisine ilham kaynağı olan Dünyalar Savaşı'nda H. G. Wells, insanlığın hâlâ merak ettiği "Uzaylılar var mı?" sorusundan yola çıkarak dünyanın Marslılar tarafından istila edişini anlatır. Mars'ın yüzeyinde patlamaya benzer olayların görülmesinden sonra dünyaya silindir biçimli kapsüller düşer. Bu kapsüllerin içinden çıkan Marslılar üç ayaklı devasa savaş makineleri ve teknolojik silahlarla dünyaya saldırmaya başlar. 1898 yılında yazılmış olmasına rağmen, zamanının çok ötesinde bir hayal gücünün eseri olan Dünyalar Savaşı, bilim kurgu klasikleri arasında en güçlü kitaplardan birisidir.
Android'ler Elektrikli Koyun Düşler mi?, ilk kez 1968 senesinde yayınlanan Philip K. Dick tarafından yazılan bilim kurgu romanıdır. Hikâye örgüsü, bir android avcısı Rick Deckard'ın, ikinci bir avcı John İsidore isyancı androidlerin peşinden gitmesini anlatılır. Roman insanlık felsefesini inceler.
1982 yılında Hampton Fancher ve David Peoples'ın kitaptan uyarladıkları senaryo Ridley Scott tarafından Harrison Ford'un başrolde olduğu ''Bıçak Sırtı'' adlı filme çekildi. Kitabın devam romanlarının başlığı ise Blade Runner olarak değiştirildi. Kitap 1968 yılında Nebula Ödülleri'nde adaylık elde etti. 1998 yılında ise Locus Poll Ödülleri'nde 1990 yılından önce yayımlanmış en iyi bilim kurgu kitabı seçildi.
Amin Maalouf, bu eserinde Osmanlı İmparatorluğu'nu, etnik çatışma ve çözülmeyi, Avrupa'yla Doğu'nun, dillerin ve dinlerin tanışma noktası Doğu Limanları'nı anlatıyor. İnce dokunmuş bir tarih örtüsüne işlenmiş kentler ve yaşamları bu satırlarda sizi bekliyor. Doğu'nun Limanları bu yüzyılın başını ve bir insanın trajik öyküsünün içinden anlatıyor.