Arama

Einstein'ı anlamak için okunması gereken 10 kitap

Einstein'ın, çocukluğunda konuşma güçlüğü çektiğini ve dokuz yaşına gelene kadar az konuştuğunu biliyor muydunuz? Ya da onun isimleri ve tarihleri çok çabuk unuttuğunu? Modern zamanların ünlü bilim insanı Albert Einstein'ı anlamak için okunması gereken 10 kitabı derledik.

  • 1
  • 10
Einstein - Jurgen Neffe
Einstein - Jurgen Neffe

Jurgen Neffe kitabının özeti:

Einstein, genel Görelilik Kuramı'yla Newton'dan beri var olan dünya kavrayışını yerle bir eden, uygarlığı değiştiren birçok ilerlemenin kökeninde imzası olan bir bilim adamıdır. Giyimine kuşamına, saçına başına hiç dikkat etmeyen, formüllerinin ve hayal dünyasının içine gömülmüş bir araştırmacıdır. Beyninin işleyiş tarzı öteden beri merak edilen, beyin kıvrımlarının arasında dehasının izleri aranan bir dâhidir. Einsteini, öte yandan kadınları hor gören bir erkek, çocuklarına karşı sert bir babadır. Aynı zamanda yeni açılımlar getirmek isteyen genç fizikçilerin karşısına dikilen bir mit gibidir.

Jürgen Neffe, dünyanın görüp görebileceği en tanınmış insanlardan birisi olan Albert Einstein'ın aşırı uçlarda dolaşan karakterini ilk elden belgelerle ortaya koyarken, bir yandan da bilimin karmaşık dünyasında okurun yolunu kaybetmeden ilerlemesini sağlıyor. Tüm bu esnada, aslında hep çocuk kalan "büyük dâhi"nin yaşadığı dönemin sosyal arka planına da göz atmayı ihmal etmiyor: Nazilerin yükselişi, Yahudi düşmanlığı, özgürlükler ülkesi olarak görülen Amerika'nın hızla militaristleşmesi, atom bombasının yapılışı...

İnsanlığın dünyayı algılayışını değiştiren Einstein'ın hayatı, tüm aykırılığına ve özgünlüğüne rağmen yanılgılarıyla, paradokslarıyla, hatalarıyla, sonuçta bir dâhinin de "ölümlü" bir insan olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya koyuyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 2
  • 10
Aforizmalar - Albert Einstein
Aforizmalar - Albert Einstein

Aforizmalar kitabının özeti:

"Yaşamanın iki şekli vardır: Hiçbir şey mucize değilmiş gibi ya da her şey mucizeymiş gibi yaşamak."

Tüm hayatın bir mucize olduğuna inanan ve buradan ilham alarak hayatı ve evreni açıklamaya koyulan bir fizikçi… Einstein'ın düşünceleri ve çalışmaları bugün bile bilim dünyasını etkilemeye devam ediyor. Zor bir çocukluk ve eğitim hayatının ardından hayallerinin peşinden giderek büyük şeyler başarmış bir bilim insanı olsa da, Einstein insani değerlerin önemini asla göz ardı etmemiştir. Einstein'a göre, dünyayı ve insanlığı kurtarmak için tek gereken şey yeni bir düşünce biçimidir; evren dediğimiz bütünün bir parçası olan insanın, her canlıyı ve evrenin tüm güzelliklerini kucaklaması gerekmektedir.

"Hayal gücü bilgiden daha önemlidir," diyor Einstein. Bu kitap hayal gücünü zekâdan daha üstün tutan bir dehânın dünyaya bakışını ve düşünce dünyasını apaçık gözler önüne seriyor. Şimdi bize düşen ise, hayal gücünün sonsuzluğuna dalıp gitmek.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 3
  • 10
Benim Sözlerimle Dünya - Albert Einstein
Benim Sözlerimle Dünya - Albert Einstein

Benim Sözlerimle Dünya kitabının özeti:

Bu kitap, Einstein'ı hem daha hassas hem de daha karanlık, daha düşünceli, tam anlamıyla bir insan olarak gözler önüne seriyor. Bu deyişler, anıtsal cümleler kurma konusunda asla sıkıntı çekmemiş, aksine bunları düşünmeksizin doğrudan doğruya söyleyivermiş özel bir olan Einstein'ı ortaya çıkarıyor.

Tüm dünyada sayısız baskı yapan ve yirmi beş dile çevrilen, Einstein alıntıları koleksiyonunun yaklaşık 1600 alıntı içeriyor. Ayrıca bu eserde, ek olarak Einstein'ın yaşamı ve başarılarının bir kronolojisine, Freeman Dyson'ın güvenilir ön sözüne ve Alice Calaprice tarafından yapılan yorumlarla betimleyici kaynak notlarına da yer verilmiştir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 4
  • 10
Yaşamımdan Notlar - Albert Einstein
Yaşamımdan Notlar - Albert Einstein

Yaşamımdan Notlar kitabının özeti:

Albert Einstein'ın 67 yaşında yazdığı Yaşamımdan Notlar adlı eseri, tüm eserleri içinde otobiyografiye en yakın olanıdır. Yine de bu kitapta Einstein'ın özel hayatıyla ilgili bilgilere ulaşacağını ümit eden okurlar hayal kırıklığına uğrayabilirler, çünkü Yaşamımdan Notlar'da fizikçinin ne aşk hayatı ne de diğer insanlarla ilişkisine dair bilgiler vardır. Bu durum aslında Einstein'ın zihnini insanlar ya da onların ilişkilerinden çok, evrensel sorunların meşgul ettiğinin bir göstergesidir. Bu eser, Einstein "özel hayatından" bahsederken zihninde neler geçtiğini göz önüne seriyor.

İçinde yaşadığımız evren hakkında, doğa yasaları hakkında, felsefe hakkında düşündükleri Einstein'a göre onun otobiyografisidir. Bu kitap bir anlamda entelektüel bir hikâyedir. Gelmiş geçmiş en ünlü bilim insanının, ünlü yıldızlarından bile daha çok hayranı olan dâhinin gerçeklik, doğa ve fizik hakkındaki düşünce yaşamının öyküsüdür. Einstein, "ölüm sonrası yazı" olarak adlandırdığı kitabını kendi sözleriyle şöyle tanıtır:

"Bu bir ölüm sonrası yazı mı?" diye sorabilir şaşırmış okurlar. ''Cevabım: aslında evet. Benim türümde bir insanın varoluşunda asıl olan ne yaptığı veya hangi acıları çektiği değil, ne düşündüğü ve nasıl düşündüğüdür.''

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 5
  • 10
Niçin Savaş - Albert Einstein, Sigmund Freud
Niçin Savaş - Albert Einstein, Sigmund Freud

Niçin Savaş kitabının özeti:

Bu iki insan, yazışmalarından beş yıl önce 1926 yılının sonunda Berlin'de tanışma fırsatı buldular. Einstein'ın bu tanışmayla ilgili izlenimlerini bilmiyoruz, fakat Freud, dostlarına yazdığı mektuplarda, Einstein'dan sıklıkla söz eder. Onu kendinden emin ve sevimli bulur. ''Fakat der ki, ben fizikten ne kadar anlıyorsam o da psikolojiden o kadar anlıyor, yine de hoş bir sohbetti yaptığımız. Ayrıca Einstein'i şanslı biri olarak niteler, çünkü Einstein, fizik matematik gibi bir branşı seçmiştir ve önünde onun yolunu daha önceden aydınlatmış olan Newton gibi bir örnek vardır. Oysa kendisi, psikanaliz gibi bir metoda öncülük ederek, daha evvel kimsenin bilmediği bir yolun tüm sıkıntılarım üstlenmiştir.'' Edebiyat tarihçileri, Freud'ın bu ifadelerini, bir nevi kıskançlık şeklinde yorumlarlar. Freud, arkadaşına yazdığı bir mektupta, 1921 yılında Nobel ödülü alan Einstein'e gönderme yaparak, ''Barış üstüne Einstein'le yaptığımız yazışmaların bana Nobel ödülü kazandıracağını sanmıyorum'' der.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN