Arama

Edebiyatımızın sancılı direnişi: Kudüs

Müslümanları Mescid-i Aksa ve Kudüs'ten uzaklaştırmak amacıyla özellikle Ramazan aylarında İsrail'in yaptığı zulüm ve bağnazlık bu yıl da kendisini gösterdi. 250 Filistinlinin yaralandığı namaz esnasındaki alçak saldırı ve geçmişte yaşananlara, Filistinliler "1948" yılından beri direniyor. Bu soylu direnmeye kalemleriyle destek veren edebiyatçılarımızın dizelerinde Kudüs ruhu, bir yürek sızısı olarak yerini aldı. Gelin, geçmişten günümüze edebiyatımızda Kudüs nasıl yer almış yakından bakalım….

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Ey kavmim! Allah'ın sizin için (vatan olarak) yazdığı kutsal topraklara girin, sakın geri dönmeyin, sonra kaybedenler siz olursunuz." Mâide Suresi - 21 . Ayet

Ayetin tefsirini okumak için tıklayınız

🔶Diyanet'in tefsirinde ifade edildiğine göre, Hz. Musa kıssasının anlatıldığı bu ayette kutsal topraklardan maksat, Beytü'l-Makdis'in bulunduğu Filistin topraklarıdır.

🔶 Hz. İbrahim ve ondan sonra gelen birçok peygamber burada yaşadığı ve defnedildiği için burası vahyin de iniş yeri olmuştur. Bu sebeple buraya "kutsal topraklar" (el-arzu'l-mukaddese) denilmiştir. Hz. Davut, Hz. Süleyman, Hz. Yahya, Hz. Zekeriya ve Hz. İsa bu topraklarda yaşayan peygamberlerdir.

🔶Üç semavi din için de kutsal sayılan Kudüs, geçmişten günümüze edebiyatımızda da yer edinmiştir. Divan edebiyatı ve yeni edebiyat olarak adlandırılan 19. yüzyıl sonrası edebiyatımızda farklı şekillerde karşımıza çıkan Kudüs, büyük bir öneme sahip olmasına rağmen müstakil bir türe ismini vermemiştir

  • 4
  • 13
KLASİK EDEBİYATTA KUDÜS
KLASİK EDEBİYATTA KUDÜS

🔶 1516 yılında Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi sırasında Osmanlı yönetimine geçen Kudüs, özellikle Kanuni Sultan Süleyman döneminde en huzurlu günlerini yaşamıştır. Yaklaşık dört yüz yıl süren Osmanlı hakimiyetinde Müslümanlar, hayatlarını barış ortamında sürdürmüşlerdir.

🔶 İşte Kudüs, Osmanlı dönemindeki böylesine huzur ve refah ortamında klasik edebiyatta şimdiki gibi acı ve gözyaşlarıyla değil daha farklı nitelikleriyle ele alınmıştır.

🔶 Kudüs, divan edebiyatında Miraç hadisesi, Mescid-i Aksa kavramları ekseninde söz konusu edilmiştir. Müslümanların ilk kıblesinin Mescid-i Aksa olması, Kudüs'ün şiirlere yansımasına sebep olmuştur. Gelin bu şiirlere yakından bakalım.👇

Kudüs'ün ilk fatihi: Hz. Ömer

  • 5
  • 13
DİVAN EDEBİYATINDA KUDÜS ŞİİRLERİ
DİVAN EDEBİYATINDA KUDÜS ŞİİRLERİ

🔶 Kaşundur Mescid-i Aksa yüzündür Ka'be-i ʿulyā
'Aceb mi zülfün olursa anun her dem siyeh puş

Muhibbi

Kaşın Mescid-i Aksa, yüzün kabedir, saçın her daim siyahla kaplı olsa bunda şaşılacak ne vardır?

🔶 Tarfetü'l-ʿayn içre sultanı ümem
Geldi Kudse irdi vü basdı kadem

Süleyman Çelebi

İnsanların en şereflisi olan o sultan, Kudüs'e geldi ve ayak bastı.

🔎Toplumsal hayatımızda "Mevlid" olarak adlandırdığımız Süleyman Çelebi'nin Vesiletü'n-Necat'ında Efendimiz'in Miraç hadisesi sebebiyle Kudüs söz konusu edilmiştir.

🔶 Devletle baṣup rikaba payın
Kuds eyledi bir de cayın

Neşati

Neşati'nin bu beyitinde de Efendimiz'in Miraç'a yükselmesi söz konusu edilmiştir. Efendimizin ayağını atın üzengisine atıp mekanını birden Kudüs eylediği ifade edilmiştir.

Osmanlı'nın şair sultanları

🔶 Cümlesine mukteda oldun o dem kim enbiya
Kudsde ısra şebinde ta namaza tutdı saf

Zati

O an bütün peygamberlerin hepsine önder oldun, onlar Kudüs'te İsra gecesinde saf tuttular (diğer peygamberler).

🔎 Zati'nin bu dizesinde Miraç hadisesine hatırlatma vardır. Miraç gecesi Müslümanlara beş vakit namaz farz olmuştur. Aynı zamanda Efendimiz burada diğer peygamberlerle de görüşmüştür.

🔶 Bir demde irdi Mescid-i Aksaya Mustafa
Karşu yükündi cevk-ile ervah-ı enbiya

Hamdullah Hamdi

Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa bir anda Mescid-i Aksa'ya vardı. Nebilerin ruhları gönülden secde etti.

Klasik edebiyatımızda Kudüs temasını içeren şiirler, genellikle seyahatname, miraciyye ve fetihname gibi türlerin içerisinde yer almıştır. Yer verdiğimiz şiirler, Kudüs'ü Miraç hadisesiyle ele almıştır.

  • 7
  • 13
EVLİYA ÇELEBİ’NİN KALEMİNDEN KUDÜS
EVLİYA ÇELEBİ’NİN KALEMİNDEN KUDÜS

🔶 Seyahatname dediğimiz vakit hiç kuşkusuz aklımıza gelen ilk eser, Evliya Çelebi'nin on ciltlik Osmanlı topraklarını anlattığı eseridir.

🔶 Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Kudüs'e dair önemli bilgiler ve gözlemlerini sunarak şehrin 17. yüzyıldaki halini tasavvur etmemize yardımcı olur. 1671'de Kudüs'e seyahatini gerçekleştiren Evliya, gözlemlerini ayrı bir ciltte toplamıştır.

🔶 Osmanlı için Kudüs topraklarının ne denli büyük bir öneme sahip olduğunu sık sık vurgulayan Evliya, ziyaret edilmesi gereken üçüncü mescit olarak tanıtır.

🔶 Evliya Çelebi Mescid-i Aksa'yı anlattıktan sonra Sultan Selim'in Kudüs'ü nasıl fethettiğini de coşkulu bir dille anlatılır.

🔶 Yalnızca Evliya Çelebi değil,17. yüzyılın önemli şairlerinden Nabi de Tuhfetü'l-Haremeyn eserinde Kudüs'e de yer verdiği bir seyahatname kaleme almıştır. Nabi çıktığı hac yolcuğunu anlattığı bu eserinde üç gün konakladığı Kudüs hakkında bilgiler vermiştir.

🔎EVLİYA ÇELEBİ KİMDİR?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN