Arama

Dünya tarihinde yasaklanmış kitaplar

Yazar ve şairlerin anlatmak ihtiyacıyla kaleme aldığı eserler, her zaman toplum tarafından kabul görmedi. Bunlardan bazıları farklı nedenlerle yasaklandı, okuruyla arasına çeşitli engeller kondu ve hemen hemen herkesin hayatında, düşünce ve iç dünyasında bir biçimde yer edinmiş kitaplar toplatılarak imha edildi. Tozlu raflara baktığımızda çok eski zamanlardan şimdiye kadar on binlerce kitap yasaklandı. Kimisi döneminden sıyrılıp edebiyatın tüm zamanlarında kalıcılık kazandı ve günümüzde kütüphanemizin gözde rafların da yerini alırken, kimisi hala yasaklı hükmünü koruyor. İşte, döneminde yasaklanmış kitapların en çarpıcı örnekleri…

  • 2
  • 32
TARİHTE BİLİNEN EN BÜYÜK FELAKETLER
TARİHTE BİLİNEN EN BÜYÜK FELAKETLER

İskenderiye Kütüphanesi'nin yakılması, engizisyonun Latince kaleme alınmış İncil dışındaki İncilleri yasaklaması, Hitler faşizminin toplu kitap kıyımları ve yaşadığımız coğrafyada da toplu kitap imhaları ve yasakları tarihte bilinen en büyük felaketler arasındaydı.

  • 3
  • 32
ALICE HARİKALAR DİYARINDA - LEWIS CARROLL
ALICE HARİKALAR DİYARINDA - LEWIS CARROLL

1865 tarihli bu fantastik romanda, hayvanlara haddinden fazla insan özellikleri yüklenmiş olmasının insanlara hakaret sayılacağı, ilerde çocukların hayvanlarla insanlara eşit düzeyde yaklaşacağı gerekçeleriyle 1931'de Çin'in Hunan eyaletinde yasaklandı.

  • 4
  • 32
BATI CEPHESİNDE YENİ BİR ŞEY YOK - ERICH MARIA REMARQUE
BATI CEPHESİNDE YENİ BİR ŞEY YOK -  ERICH MARIA REMARQUE

1929 tarihli savaş karşıtı roman, dönemin savunma gücü olan Wehrmacht'ı aşağıladığı ve askerin moralini bozduğu gerekçesiyle Nazi Almanyası'nda yasaklandı.

  • 5
  • 32
BİN DOKUZ YÜZ SEKSEN DÖRT - GEORGE ORWELL
BİN DOKUZ YÜZ SEKSEN DÖRT - GEORGE ORWELL

George Orwell'ın bütün insani faaliyetlerin gözlem altında olduğu ve bağımsız düşüncenin bütünüyle baskı altında tutulduğu distopik gelecek tahayyülü, Amerikan Kütüphaneler Birliği'nce "totaliter yönetimler ve sansüre ilişkin kasvetli bir uyarı" olduğu gerekçesiyle yasaklandı. 1949 tarihli politik alegorik roman, 1950'de Josef Stalin tarafından SSCB'de yasaklandı. Stalin romanda hicvedilenin kendi iktidarı olduğunu düşünmüştü. Kitap, 1962'deki Küba Füze Krizi sırasında neredeyse ABD ve İngiltere'de de yasaklanıyordu.

  • 6
  • 32
BİN BİR GECE MASALLARI - ANONİM
BİN BİR GECE MASALLARI -  ANONİM

Masalların ilk kopyasının tarihi 14. yüzyıla kadar uzanıyor. Ömrü bu kadar uzun olan kitap "toplum ahlakını bozmakla" suçlandı. Bu masalların doğduğu İslam coğrafyası bu suçlamaların başında yer aldı. Hala Irak, İran, Afganistan, Özbekistan gibi ülkelerde yasak olan masallar, Mısır'da da "ahlaksızlık, dine iftira" gibi sebeplerle yasaklandı. Ardından kitap, Amerika'da aynı gerekçeyle 1926-50 yılları arasında 24 yıl yasak aldı. 1985'te yasak sırası bu kez İsrail'e geldi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN