Arama

Cemal Süreya'dan her bir sayfasında duygu saklı 10 kitap

Gözlerini hayata bir yük vagonunda açmıştı, İkinci Yeni'nin ele avuca sığmaz şairi Cemal Süreya… Yalnızlığın ve aşkın başkenti diyorduk ona. 1990'da yaşamını yitirdi ama Turgut Uyar'ın dediği gibi ''Cemal Süreya hiç ölür mü?'' Şiirleri sokaklara taşıyan usta yazardan, her bir sayfasında duygu saklı 10 kitabı sizler için derledik.

  • 1
  • 10
Bir Kırlangıcın Daha Var
Bir Kırlangıcın Daha Var

''Bakarsın dün en güvendiğin kişi
Karşı tarafın şahidi olmuş
İşte acıdır bu da
Ölümden de korkusundan da''

Sen bir çocuksun, annen sinirden bir de sevinçten doğurdu seni yırtılan ipek sesiyle;

Bir çocuksun sen, bedeviler gibi ezberindeki şiirlerle bulmak zorundasın çölde yitirdiğin yolu; yeryüzü şenliğinin azımsanamaz bir parçasıdır yaktığın ateş, kıvrıldığın dönemeç, açtığın şemsiye, kucakladığın yaşlı ağaç; iyi çocuksun; tuhaf çocuksun; ağzını burnunu tıkasalar gözlerinle soluk alırsın; gözlerini bağlamaya kalksalar el ve ayak tırnaklarınla; kalsiyum ve kalker destekler seni, yer altı suları destekler seni yırtılan ipek sesiyle;

Bütün evler boşaltılmış, herkes dışarı dökülmüş; taşıtlar adam almıyor, sinemalar tıklım tıklım, sokaklarda insan başlarından bir nehir; meydanlarda insanî tabaka görülmemiş bir çiçeğin taç yaprakları gibi yırtılan ipek sesiyle;

Aşkla isyanı bütünleştiren şiirleriyle tanınan Cemal Süreya, hiç şüphesiz ''Üvercinka'' ile ''İkinci Yeni'' şiirinin öncülerinden biri oldu. ''Bir Kırlangıcın Daha Var'' şiiri, şairin fikir eğiliminin değil, kişiliğinin belirleyeceğine inanan, şiirin "insan töresi, insanın kendisi" olmasını isteyen Cemal Süreya'nın Sevda Sözleri'nden bir seçkidir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 2
  • 10
Şapkam Dolu Çiçekle
Şapkam Dolu Çiçekle

''Kadınlar ironinin altında aslında büyük bir sevecenlik yattığını bilselerdi ne severlerdi onu kim bilir?''

Bu eser, Cemal Süreya'nın şiir merkezli düzyazılarını topladığı ilk kitap olan Şapkam Dolu Çiçekle'nin "genişletilmiş yeni basımı" sayılabilir. Kitapta, Şapkam Dolu Çiçekle'ye ek olarak, şairin bulunabilen bütün yazılarından yapılmış kronolojik bir seçme vardır. Çoğu ilk kez kitaplaşan bu yazılar arasında, Şapkam Dolu Çiçekle'ye adını veren yazı kitapta yer almıyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 3
  • 10
100 Aşk Şiiri
100 Aşk Şiiri

''Yavaşça kalemin kulağına eğilip dedim ki: "Bir daha onun adını yazarsan, seni de kırarım."

Aşkın, sevginin, lirizmin şiirdeki izini süren, ''100 Aşk Şiiri'', şairlerin genel eğilimlerini resmeden şiirlerden oluşuyor. Türk şiirinin güçlü sesi, İkinci Yeni'nin öncü ve kurucu şairi Cemal Süreya'nın edebiyatımızın özel kalemlerinden seçtiği aşk şiirleri, Divan şiirinin parıltılı ve geniş zamanı içinde dönen aşk anlayışından uzaklaşan Türk şiirinde, 1923 ve 1940 sonrasında yazılan şiirlere ruh veren bir perspektifle okuyucusunu baş başa bırakıyor.

"Aşkın büyük bir tutku olması ya da büyük bir tutku halinde şiire akması ilk olarak, Yahya Kemal ve Ahmet Haşim'le başlamıştır," diyen Cemal Süreya, kendisine yeni yollar arayarak, dal budak sararak genişleyen, kendi yatağında akan şiirimizin aşka nasıl baktığını elinizdeki bu özel antolojide gösteriyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 4
  • 10
Güvercin Curnatası
Güvercin Curnatası

''Allah'ım bana öyle bir eş nasip et ki; ömrümün son demlerinde bile gözlerine baktığımda kalbim ilk gün ki gibi çarpsın! ''

Güvercin Curnatası, Cemal Süreya'nın çeşitli dergi, gazete ve radyolarda yaptığı konuşmalarının ve soruşturmalarının bir araya getirildiği eseridir. Bu kitap, Cemal Süreya'nın bu dileğini gerçekleştirmeyi amaçlayan bir derlemedir. Şiire, hayata, edebiyata, politikaya, gündelik yaşama ilişkin her şey üzerine konuştuğu söyleşileri ve çeşitli soruşturmalara verdiği yanıtları içeriyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

  • 5
  • 10
Yabancı Yayınlar
Yabancı Yayınlar

Şair, deneme yazarı ve çevirmen Cemal Süreya'nın dergici yanı, sadece efsane dergi Papirüs'ün (kendi deyişiyle "Papo") adını duymuş okurların bile kabul edeceği bir gerçektir. Cemal Süreya, dergi çıkarmakla kalmamış, başka dergilerin ortaya çıkmasına da önayak olmuş, yazı kurullarında bulunmuş ya da yazılarıyla desteklemiştir. Cemal Süreya'nın dergicilik alanına önemli katkılarından biri de, Mart 1968'den Ekim 1975'e kadar Fransa'da çıkan önemli edebiyat ve sanat dergilerini günü gününe tarayarak yaptığı seçmelerdir.

Türk Dili dergisinde "Yabancı Yayınlar" başlığı altında yayımlanan bu yazıları, Bahanur Garan Gökşen ile Erol Gökşen bir araya getirip kitaplaştırdı. Yabancı Yayınlar, Cemal Süreya külliyatının tamamlanmasına önemli bir katkı olduğu gibi, bugünün okurlarını yarım yüzyıl öncesinin dünya edebiyatı atmosferiyle, edebiyatın ve yayıncılığın çeşitli sorunlarıyla buluşturması açısından da önemli bir derlemedir.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN