Arama

7 güzel adamın çıkardığı Mavera dergisinin kuruluş hikayesi

Aralık 1976 - Haziran 1984 arasındaki ilk doksan bir sayısı Ankara'da, daha sonraki sayıları İstanbul'da yayımlanan Mavera dergisinin kurucuları yedi güzel adam olarak anılan Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ersin Gürdoğan'dı. Büyük Doğu ve Diriliş dergileri çizgisinde yetişen edebiyatçıların çıkardığı bu dergi, özgün edebi anlayışı, kaliteli ürünleri ve duruşuyla başlı başına bir ekol olmayı başarmıştı. Peki derginin kuruluş hikayesi neydi? Mavera dergisine gelinceye kadar bu ekip hangi süreçlerden geçmiş ve Sezai Karakoç'u neden küstürmüşlerdi? İşte Rasim Özdenören'in anlatımıyla Mavera dergisinin kuruluş hikayesi…

  • 1
  • 17
Maddi olanaksızlıkların içinde tutunmaya çalışan bir dergi: Mavera
Maddi olanaksızlıkların içinde tutunmaya çalışan bir dergi: Mavera

Mavera, 1976-1990 yılları arasında Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Alâeddin Özdenören, Mehmet Akif İnan ve Ersin Nazif Gürdoğan'ın öncülüğünde toplam 164 sayı yayımlanmış bir kültür ve edebiyat dergisi.

Pek çok derginin makus kaderi olan maddi imkansızlar nedeniyle kapanma serüveni Mavera için geçerli olmamıştı zira dergi ekibi yıllar boyunca seslerini duyurabildikleri bu mecranın kapanmasına müsaade etmedi. Mavera tüm olanaksızlıkların içerisinde, yöneticilerinin fedakarlıkları ve dik duruşları sayesinde hiçbir kuruluşa bağımlı olmadan 14 sene boyunca yayım hayatını devam ettirdi.

Rasim Özdenören: Dürüstlüğün Bir Bedeli Vardır - Maveraya Yolculuk

  • 2
  • 17
İslami hassasiyeti edebi zeminde oluşturma amaçlandı
İslami hassasiyeti edebi zeminde oluşturma amaçlandı

Derginin en önemli özelliği İslami hassasiyeti edebi zeminde oluşturmak ve bağlı oldukları dergicilik ekollerden ayrılmadan edebiyata yepyeni bir soluk getirmekti. Bu düşüncelerle yola çıkan sanatçı kadrosu, içinde yetiştikleri Büyük Doğu, Diriliş ve Edebiyat dergilerinin oluşturduğu çizgiye sadık kaldı. Fakat yine de özgünlüklerinden ödün vermek asla onlara göre değildi.

Rasim Özdenören'in öykü anlayışı nasıldı?

  • 3
  • 17
Yıllar boyunca edebiyat dünyasında "hür tefekkürün kalesi" oldu
Yıllar boyunca edebiyat dünyasında hür tefekkürün kalesi oldu

"Kitap fazla ciddi, gazete fazla sorumsuz. Dergi, hür tefekkürün kalesi. Belki serseri ama taze ve sıcak bir tefekkür." Cemil Meriç'in Bu Ülke kitabında ifade ettiği gibi "Dergi hür tefekkürün kalesi"ydi ve bu tanım Mavera için de geçerli oldu. Mavera yıllar boyunca edebiyat dünyasında hür tefekkürün kalesi olma rolünü üstlendi.

Rasim Özdenören 60 yıllık dostu Nuri Pakdil'i anlattı

  • 4
  • 17
Peki Mavera dergisinin kuruluş süreci nasıl gerçekleşti?
Peki Mavera dergisinin kuruluş süreci nasıl gerçekleşti?

Malum olduğu üzere 7 güzel adam olarak anılan Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Alâeddin Özdenören, Mehmet Akif İnan ve Hasan Seyithanoğlu Maraş Lisesi'nde aynı sınıfta okumuşlardı. Okuma ve yazmaya delice tutkun olan bu gençler dönemlerindeki edebiyat dergilerinin sıkı takipçisi oldular. Maddi imkanlarını edebiyat uğruna harcama, yalnızca yetişkinlik dönemlerine değil aynı zamanda ilk gençlik yıllarına da ait bir alışkanlıktı. Harçlıklarından arta kalan paralarla edindikleri Yeditepe, Dost, Seçilmiş Hikâyeler, Türk Dili, İstanbul ve Türk Sanatı gibi dergiler, buna verilebilecek en güzel örnekti. Üstelik küçük şehirlerdeki dergi ve gazete ulaşım problemlerine rağmen…

İlhamı ele geçiren şair: Cahit Zarifoğlu

  • 5
  • 17
Gençler için bir rol model: Nuri Pakdil
Gençler için bir rol model: Nuri Pakdil

Rasim Özdenören'in evinde toplanan gençler, kendi aralarında bir lider olmadan okuma ve yazma faaliyetlerini sürdürdüler. Fakat bunun yanında çok saygı duydukları ve kendilerine rol model aldıkları biri yanı başlarındaydı: Nuri Pakdil… Pakdil, Maraş Lisesi'nde kültür ve edebiyat kolunun yayın organı olan Hamle dergisini tek başına çıkarmıştı. Dönemi için oldukça ses getiren ve bir lise öğrencisinin yayımladığı Hamle dergisi, edebiyat camiasında gelişen bir yeteneğin habercisi olmuştu. Pakdil'den sonra ekibin diğer üyeleri Hamle dergisini birkaç sayı daha çıkarmayı sürdürdü.

İnsanın mânevî kurtuluşunu arayan şair

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN