UNESCO, 2001 yılından bu yana her yıl bir kenti Dünya Kitap Başkenti olarak seçiyor. Son olarak ise 2021 yılının kitap başkenti olarak Tiflis'i seçti. Amacı, kitapları ve okuma alışkanlığını tüm şehirler için ulaşılabilir kılmak olan program, ülkemizdeki sınav sorularına dahi konu oldu. İşte 2001'den bu yana seçilen Dünya Kitap Başkenti olan 10 yer…
UNESCO tarafından 1996 yılında Dünya Kitap ve Telif Hakları Günü'nün ilan edilmesinin ardından, Dünya Kitap Başkenti kavramı ortaya çıkmış ve ilk olarak Madrid 2001 yılında Dünya Kitap Başkenti seçilmiştir.
Madrid, İspanya'nın başkenti ve Madrid bölgesinin yönetim merkezi. İber Yarımadası'nın orta kesiminde yer alır. Madrid İstanbul, Londra, Berlin ve Paris'ten sonra Avrupa'nın en kalabalık beşinci şehridir.
İskenderiye, UNESCO tarafından 2002'de kitap başkenti seçilen ikinci kenttir. Ayrıca Mısır'ın Akdeniz kıyısında bulunan, ikinci büyük şehridir. 4,5 milyonluk nüfusuyla Akdeniz kıyısındaki en büyük yerleşim olarak da bilinir. Büyük bir sanayi bölgesinin merkezi ve Mısır'ın ana limanı olan İskenderiye'de Mısır dış ticaretinin büyük kısmı gerçekleşir. Kahire'nin 183 km kuzeybatısına düşer. Aynı zamanda İskenderiye ilinin merkezidir.
Yeni Delhi Hindistan'ın başkentidir. 1912-1947 arası Britanya Hindistanı'nın başkenti olmuştur. Bundan sonra Hindistan bağımsız olunca yine başkent olarak kalmaya devam etmiştir. Yeni Delhi iki UNESCO Dünya Mirası'na sahiptir: Hümayun Türbesi ve Qutub kompleksi… Dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerinden biridir. Yeni Delhi, ağaçlıklı geniş bulvarlara sahiptir ve çok sayıda ulusal kurum, müze ve görülecek yerler ev sahipliği yapmaktadır.
Anvers, Belçika'da bir liman kentidir. Avrupa'nın en eski kentlerinden biridir. Dünya'nın dördüncü, Avrupa'nın ikinci büyük limanına sahiptir. Kentin içinden geçen Schelde nehri 350 km boyunca içeri girerek büyük gemilerin bile seyir yapmasına olanak sağlamıştır. Gemi geçiş seferlerine engel olmasın diye nehir üzerinde hiçbir köprü yapılmamıştır.
Montreal, Kanada'nın ikinci büyük kentidir. Kent, Paris'in ardından dünyanın Fransızca konuşan en büyük ikinci kentidir. Quebec eyaletinin güneybatısında yer alan Montreal, eyaletin başkenti Quebec'in 270 km güneybatısında, federal başkent olan Ottawa'nın ise 190 km doğusunda kalır. Şehir, 1976 Yaz Olimpiyatları ve Expo 67 gibi birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yapmıştır. Sinema, müzik gibi kültürel aktiviteleri ve festivalleri ile Montreal dünyada ilk sıralarda yer almaktadır.