Afrika’da hangi ülke neyi hedefliyor?
Çin'in Afrika yatırımları, DEAŞ'ın bölgeye göç dalgası, ABD'nin "terör bahanesi"ne, bir de İsrail eklendi. Son dönemde tüm dikkatler Afrika üzerinde toplanmış durumda. Peki, küresel güçlerin Afrika yolunda başlattıkları hamleler neler ve ne hedefliyorlar? Afrika'ya "getiri sağlayan" ülkeler, Afrika'dan ne götürecek?
Yeryüzünün en eski kıta topraklarından biri olan Afrika, insanları, kültürleri, yaşam biçimleri ve doğal zenginlikleri ile tarih boyunca ilgi odağı oldu.
Coğrafi keşifler sonrası emperyalist Avrupalı ülkelerin sömürüsü altında yüzyıllarca yaşayan Afrika, bugün yine küresel güçlerin hedefinde.
Dünya ekonomisinin etkin küresel güçlerinden biri olan Çin, Afrika'daki yatırım ve nüfuzunu artırmaya yönelik adımlarını sürdürüyor. Son yıllarda yatırımda benimsediği "dışa açılım politikasını" Afrika kıtasında etkin bir şekilde hayata geçiriyor.
Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Çinli askerlerin, ülkenin yurt dışındaki ilk askeri üssüne ev sahipliği yapan Doğu Afrika ülkesi Cibuti'ye doğru yola çıktıkları bildirilmiş; bir önceki yıl ise, Çin'in Afrika'daki yatırım stokunun 100 milyar doları aştığı belirtilmişti.
Çin, ucuz işgücü, hammadde bolluğu, hali hazırda ortaya çıkarılmamış ve işletilememiş kaynakların çokluğu ve büyük bir pazara sahip olması dolayısıyla, Afrika'daki yatırımlarını her geçen gün artırıyor.
Ortadoğu'da tüm dengeleri on yıllardır alt üst ettikten sonra, bölgeden sistemli bir şekilde çekilen ABD, gözünü uranyum ve kobalt zengini Afrika'ya çevirdi. Afrika'da 6 bin faal askeri bulunan ABD'nin "11 Eylül" benzeri bir savaş senaryosuyla bölgeye müdahale etmesi bekleniyor.
The Intercept sitesinde yer alan habere göre, Pentagon'da eğitim amaçlı gerçekleştirilen savaş oyununun senaryosunda, askerlere 2023 yılında New York'a gerçekleştirilen bir terör saldırısı gösterildiği belirtildi.
23 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştiği düşünülen saldırıda senaryoya göre 453 kişi ölüyor ve 618 kişi yaralanıyor. Oyunun senaryosunu istihbarat kaynaklı bir bilginin tahmini olarak değerlendirmeyen uzmanlar, ABD'nin Afrika'ya yönelik işgalinin makul tasvirini yansıtmayı amaçladığını düşünüyor.
Afrika'da 53 ülkede 6 bin faal askeri bulunan ABD, özellikle Çin'in bölgeye askeri üs kurmasıyla dikkatlerini Afrika'ya çevirmiş durumda.
Bölgenin uranyum ve kobalt zengini olmasıyla da beraber ABD'nin, Afrika için "makul işgal planlarına" hazırlandığı ifade edildi.
Üst düzey asker ve komutanlarına "savaş oyunu" oynatan Pentagon'un Ortadoğu'dan aşamalı olarak çekilmesi, ABD'nin yeni hedefinin Afrika olduğu şeklinde yorumlandı.
Geçtiğimiz yıl Ekim ayı içerisinde, dört ABD askerinin Nijer'de pusuya düşürülerek öldürülmesi, ülke içerisinde gündemi epey meşgul etmişti. ABD basınına göre Trump yönetimi, Kuzey ve Batı Afrika'da bulunan terör gruplarına karşı daha saldırgan adımlar atmaya hazırlanıyor.
ABD'li dört askerin Nijer'de pusuya düşürülerek öldürülmesinin ardından konuyla alakalı birçok ayrıntı ortaya çıkmıştı. NBC News'e konuşan üç ABD'li yetkili, saldırı sonrasında ABD'nin Nijer hükümetine silahlı uçakların uçuşuna izin verilmesi yönünde baskı uygulamaya başladığını belirtmişti.
ABD'li yetkililere göre, "bölgedeki hükümetlerin zayıf olması, El Kaide ve DEAŞ gibi örgütlerin verimli alan bulmasına" neden oluyor. Aynı zamanda pusuya düşürülen ABD'li askerlerin ölümüne, terör örgütü DEAŞ'ın Nijer kolunun sebep olduğu belirtiliyor.