Arama

Sosyolojinin fikir çilesi çekmiş düşünürü: Hüsamettin Arslan

"Modern insan gözleriyle düşünür." cümlesini kuran Prof. Dr. Hüsamettin Arslan, 2018'in Ocak ayında, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Bilimi, bilgeliği, kişiliği, duruşu ve eserleriyle Türk sosyolojisinin "fikir çilesi" çekmiş düşünürü olan Hüsamettin Arslan'ı saygı ve rahmetle anarken, kaleminden çıkan satırları sizler için derledik.

  • 1
  • 14
Hüsamettin Arslan kimdir?
Hüsamettin Arslan kimdir?

Hüsamettin Arslan, 12 Ocak 1956'da Ordu'da dünyaya geldi. Tunceli öğretmen okulunu bitiren Arslan, 1979'da Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisansını tamamladı.

Prof. Dr. Hüsamettin Arslan'ın Hakikat ile ilgili görüşleri...

Doktora aşamasında alan değiştiren Arslan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde "Bilgi Sosyolojisi ve Bilim Sosyolojisi" konulu doktora tezini hazırladı.

Hüsamettin Arslan'ın Türkiye'de muhafazakârlık ile ilgili görüşleri...

Bilim sosyolojisi alanında Türkiye'de yapılmış ilk akademik çalışma olan "Epistemik Cemaat/Bir Bilim Sosyolojisi Denemesi" adlı esere imza atan Arslan, Uludağ Üniversitesi Sosyoloji bölümünde profesör unvanı ile vefatına kadar görev yaptı.

Epistemik Cemaat/Bir Bilim Sosyolojisi Denemesi (Paradigma, 1992; ikinci baskı 2007) bilim sosyolojisi alanında Türkiye'de yapılmış ilk akademik çalışması olarak bilinir. Arslan'ın yegâne entelektüel hobisi ise felsefe okumaktır.

Arslan, Uludağ üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde uzun yıllar ders verdi. En önemli faaliyeti tercümeydi. Türkiye'de önemli bazı metinlerin mutlaka Türkçe okumaktan başka bir çaresi olmayan okuyucuya ulaştırılması gerekiyordu. Bunu yapabilecek durumda olanlar için bu bir görev ve sorumluluk olmalıydı. Kendisi bu sorumluluğu yerine getirmek için çalıştı.

Arslan'ın akademik dergilerde yayınlanan yazıları dışında yayınlanmış iki kitabı; Jöntürkler, Jönkürtler, Muhafazakârlar/Meçhul Okurla Söyleşiler (Paradigma, 2009); Twitmania, Etnomania, Şiddetmania (Pınar, 2016).'dır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN