Arama

Bilinmeyen yönleriyle Ahmet Kaya

Öz vatanından uzakta, hasretle "Ben vatansızlıktan üşüyorum" demişti, Ahmet Kaya. Katıldığı son ödül töreninde, yılın en iyi sanatçısı seçilmiş, yaptığı konuşma sonrasında "birileri" tarafından linç edilmişti. Ahmet Kaya, albümünde anadilinde bir şarkı söyleyeceğini açıklamıştı; ancak o dönem, demokrasi adına kara lekelerle dolu 90'lı yılların sonuydu. Halbuki "Bu ülkenin bölünmesine bizler izin vermeyiz" diyerek birlik mesajları veren de Erdoğan hapse girdiğinde ona destek veren de Ahmet Kaya'nın ta kendisiydi… Ve onun bu hayatta tek bir isteği vardı: "Ölürse ardından asla "bu ülkeyi sevmiyor" denilmemesi…"

Doğum yıl dönümü vesilesiyle Ahmet Kaya'nın bilinmeyen yönlerini derledik.

  • 2
  • 13
BAĞLAMA ÇALMAYI KENDİ KENDİNE ÖĞRENDİ
BAĞLAMA ÇALMAYI KENDİ KENDİNE ÖĞRENDİ

Ahmet Kaya, ailesinin geçim sıkıntısı çekmesi nedeniyle okulu bıraktı ve işportacılık, çıraklık gibi çeşitli vasıfsız işlerde çalıştı.

Liseyi dışarıdan bitirmeye karar verdi ve Eğitim Enstitüsü'nün Keman bölümüne girdi.

16 yaşında yasak afiş basmaktan hapse atıldı. Daha sonra birkaç arkadaşıyla birlikte Halk Birimleri Derneği'nin çalışmalarına katıldı. Bu çalışmaları sırasında çeşitli etkinliklerde bağlama çalmaya devam etti. Kendi başına öğrendiği için herhangi bir metoda ya da öğretiye uymamaktadır Ahmet'in çalış biçimi.

1978 yılında Gelibolu'da askerlik yaptı, bu arada orkestrada müzik çalışmalarına devam etti. Askerlik dönüşü Emine Kaya ile evlendi ve 1982 yılında kızları Çiğdem doğdu.

"Yaprak döker bir yanımız,
bir yanımız bahar bahçe"

  • 3
  • 13
“BAĞLAMAYLA KAVGA EDİLMEZ; MEŞK EDİLİR”
“BAĞLAMAYLA KAVGA EDİLMEZ; MEŞK EDİLİR”

O dönem, hayranı olduğu Ruhi Su'nun Boğaziçi Üniversitesi'ndeki bir dinletisine giden Ahmet Kaya, dinletiden sonra bir yolunu bulup ustanın yanına ulaşmayı başardı.

"Ruhi Su besteleri"ni kendisinin nasıl yorumladığını göstermek istedi Ruhi Usta'ya. Ruhi Usta'nın en bilinen eserlerinden "Mahsus mahal" isimli şarkısını çaldı. Usta, şarkıyı yarıda kesip bağlamayı Ahmet'in elinden aldı ve kızarak "Öyle at teper gibi bağlama çalınmaz, kavga edilmez bağlamayla, bağlama ile meşk edilir" dedi.

Ahmet Kaya, şaşkınlıkla oradan uzaklaştı; ama tabii ki bildiğini yapmaya devam etti.

"Sakin göllerin kuğusuyduk, salınarak suyun yanağında. Yarılan ekmeğin buğusuyduk.
Gözüm yaşarıyor yüreğim kanıyor. Olmasaydı sonumuz böyle."

  • 4
  • 13
HİÇBİR KATEGORİYE AİT OLMAYAN BİR MÜZİK YAPTI
HİÇBİR KATEGORİYE AİT OLMAYAN BİR MÜZİK YAPTI

Çok sonraları birkaç arkadaşının yardımıyla Hodri Meydan Kültür Merkezi ve Bilsak'ta dinleti düzenledi ve afişlerinde de Ruhi Usta'nın kendine söylediği cümleye gönderme yaptı:

"Bağlama böyle de çalınır!"

1985 yılında 28 yaşına geldiğinde, "Zamanıdır" deyip şarkılarını alıp Unkapanı'nın yolunu tuttu. Hiçbir kategoriye girmeyen bu müziğe kimse yüz vermedi. Sonraki günlerde arkadaş yardımları ve kendi olanakları ile ilk albümünü yaptı.

Yayınlandığı yıl albüm toplatıldı, fakat daha sonra sansürü kaldırıldı. İlk albümü "Ağlama bebeğim", ikinci albümü "Acılara Tutunmak" olarak piyasaya çıktı.

"Şimdi gözlerime ağlamayı öğrettim
ki bu yaşlar, utangaç boynunun kolyesi olsun."

  • 5
  • 13
ŞAFAK TÜRKÜSÜ İLE GENİŞ KİTLELERCE TANINDI
ŞAFAK TÜRKÜSÜ İLE GENİŞ KİTLELERCE TANINDI

İkinci albümü yayınlandıktan sonra 1985 yılında Gülten Hayaloğlu ile evlendi. Gülten Hayaloğlu hapishanede idam cezasına mahkûm olan Nevzat Çelik'in "Şafak Türküsü" şiirini Ahmet Kaya'ya iletti.

Ahmet Kaya, 1986'da piyasaya çıkan "Şafak Türküsü" albümü ile geniş kitlelerce tanınmasını sağlayan atılımını yaptı. 1986 yılının sonuna doğru da "An Gelir" albümünü yayınladı. Albümde hemen tüm besteler kendisine aitti.

"Saçlarına yıldız düşmüş
Koparma anne ağlama."

Ahmet Kaya'nın Şafak Türküsü adlı şarkısını dinlemek için tıklayın.

  • 6
  • 13
YUSUF HAYALOĞLU VE ŞİİRLERİYLE TANIŞTI
YUSUF HAYALOĞLU VE ŞİİRLERİYLE TANIŞTI

Gülten Hayaloğlu ile evlendikten sonra kardeşi Yusuf Hayaloğlu ve şiirleriyle tanıştı. Sözlerinin çoğunluğunun Yusuf Hayaloğlu'na ait olduğu "Yorgun Demokrat" isimli albümü, 1987 yılında çıktı.

1988 yılında, sadece iki şarkının söz yazarlığını Hayaloğlu'nun yaptığı ve diğer sözlerin tanınmış şairlerin şiirlerinden oluşan "Başkaldırıyorum" albümünü yaptı. 1989 yılında, "İyimser Bir Gül" albümünü çıkardı. 1990 yılının Ekim ayında ise çeşitli şairlerin şiirlerinden oluşan "Sevgi Duvarı" isimli albümüne imza attı.

Hani Benim Gençliğim, Yorgun Demokrat, Yüreğim Kanıyor, Başkaldırıyorum, Adı Bahtiyar, İyimser Bir Gül, Başım Belada, Dokunma Yanarsın, Biz Üç Kişiydik, Beni Vur, Giderim, Nereden Bileceksiniz gibi Ahmet Kaya'nın en popüler şarkıları Yusuf Hayaloğlu'nun imzasını taşıyordu.

"Onlarla konuşmuyordum; çünkü onlarla konuşamıyordum. Giyimleri başkaydı, konuşmaları başkaydı.

Onlar gibi konuşmaya çalışıyordum. Mesela terziye gidip onlar gibi pantolon diktirmeye filan başlamıştım. Terzinin yaptığı pantolonların üzerime uymadığını görüyordum. Onlara yakışıyordu bana yakışmıyordu.

Bir kız vardı bizim okulda; herkesin bir aşkı vardır, çocukluk aşkı. Bir gün gittim dedim ki: "Biraz seninle konuşsak beş dakika, kaçıyorsun hep..." Bana dedi ki: "Rica ederim." Öyle bir ağrıma gitti ki: "Ben de sana rica ederim" dedim…

Ben o zaman anlamını bilmiyordum, yani onu bir küfür zannettim."

"Bir menekşe kokusunda seni aramak var ya,
bu hep böyle, böyle gider mi?"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN