Arama

  • Anasayfa
  • Ekonomi
  • Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi'nin detayları belli oldu

Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi'nin detayları belli oldu

Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi’nin detayları belli oldu
Yayınlanma Tarihi: 17.3.2023 12:22:08 Güncelleme Tarihi: 17.03.2023 12:21

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi kapsamında, malikler ile yüklenici ve konut üreticilerine yönelik devlet destekli kredilerin detayları belli oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kentsel dönüşümü hızlandırmak ve muhtemel doğal afetlere karşı daha hazırlıklı olmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile eş güdüm içinde kentsel dönüşüme ilişkin yeni destek paketlerini devreye aldıklarını bildirdi.

Devreye aldıkları finansman paketi kapsamında, kişi başı 1 milyon 250 bin liraya kadar finansman imkanı sunulduğuna dikkati çeken Nebati, "Finansman maliyetinin 840 baz puana kadarlık kısmını karşılıyoruz. Hayırlı olsun." ifadesini kullandı.

Bakan Kurum da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kentsel dönüşümde yeni bir döneme girildiğini belirterek, süreci hızlandıracak adımı attıklarını, dönüşümde kredi limitini 600 bin liradan 1 milyon 250 bin liraya çıkardıklarını bildirdi.

- Finansman maliyetinin 840 baz puana kadarlık kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanacak

Bakanlıkların paylaştığı açıklamalara göre de yeni yapıların inşasına ve kentsel dönüşüme yönelik çalışmalar hızla sürdürülüyor ve bu kapsamda uygun finansman imkanları sağlanıyor.

Daha önce devreye alınan desteklere ilave olarak şimdi de riskli alanlarda yer alan ya da kendisi riskli olan yapıların kentsel dönüşümüne ilişkin destekler sağlanarak dönüşümün hızlandırılması ve muhtemel doğal afetlere karşı daha hazırlıklı olunması amaçlanıyor.
Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi kapsamında, riskli alanlarda yer alan ya da kendisi riskli olan yapıların malikleri, yüklenici ve konut üreticileri için destek paketleri hazırlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının eş güdüm içinde maliklere yönelik sunduğu finansman paketi kapsamında, kişi başı 1 milyon 250 bin liraya kadar finansman imkanı sunulacak, finansman maliyetinin 840 baz puana kadarlık kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanacak. Paketle vatandaşların yaşam şartlarının iyileştirilmesi için önemli bir kolaylık daha sunulmuş olacak.
Ayrıca Hazine destekli kefalet sistemi de kapsama dahil edilecek, kentsel dönüşüm sürecinde yüklenici ve konut üreticisi firmaların uygun koşullarda finansmana erişimi sağlanacak.

Hazine destekli kefalet sistemi kapsamında şu ana kadar uygulanan tazmin oranı bu paket özelinde yüzde 7'den yüzde 9'a çıkarılırken, mevzuatta Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilen kefalet oranları da azami düzeyde kullanılacak. Uygun koşullarda sağlanan bu finansman paketiyle 12 ay ödemesiz dönem imkanı dahil toplam 48 ay vadeyle 250 milyon liraya kadar finansman imkanı sunulacak. Bu doğrultuda 50 milyar lira kefalet limiti kullanıma açılacak.

- Kredilerin vadeleri ve faiz oranları

Paket kapsamında, faiz oranı yüzde 1,49 olarak uygulanacak ancak sağlanan devlet desteğiyle hak sahiplerinin ödeyeceği faiz oranı daha az olacak.
Bu kapsamda, 10 yıl vadeyle sunulacak konut yapım kredilerinde ilk konut için hak sahibinin ödeyeceği faiz oranı yüzde 0,79, devlet katkısı oranı yüzde 0,70, daha sonraki konutlar için en fazla 3 milyon liraya kadar hak sahibinin ödeyeceği faiz oranı yüzde 0,89, devlet katkısı oranı yüzde 0,60 olarak uygulanacak. Konut edinme kredisinde ise hak sahibi yüzde 0,79 faiz ödeyecek, yüzde 0,70'ini de devlet üstlenecek.

800 bin liraya kadar 7 yıl vadeyle sunulacak iş yeri yapım kredileri ile 350 bin liraya kadar edinme kredilerinde de hak sahibinin ödeyeceği faiz tutarı yüzde 1,09, devletin katkısı da yüzde 0,40 olacak.

Öte yandan, paket kapsamında güçlendirme kredisi de kullanabilecek, 320 bin liraya kadar olan kredilerde hak sahiplerince ödenecek faiz oranı yüzde 0,99, devlet katkısı oranı da yüzde 0,40 olarak belirlendi.

Alınan bilgiye göre, başvurular gelecek hafta kamu bankalarıyla başlayacak. Daha sonra özel bankaların da sisteme katılımı bekleniyor. Kredi müracaatı yıkımdan itibaren 3 yıl içinde yapılabilecek.

Yüklenici ve konut üreticilerine sağlanacak kefalet oranı da KOBİ'ler için yüzde 90, KOBİ dışı işletmeler için yüzde 85 olacak. KOBİ'ler azami 100 milyon lira, diğerleri ise 250 milyon liraya kadar kredi kullanabilecek.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN