Arama

10 soruda tercih

Adaylara toplamda 24 tercih hakkı verilecek. Tercih işlemi için belirtilen son gün ve saate kadar internet ortamında tercih listesinde değişiklik yapabilir. Kayıt hakkı kazandığınız programı sonradan değiştirmeniz mümkün değil.

10 soruda tercih
Yayınlanma Tarihi: 20.7.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 20.07.2017 10:57
Üniversitede bir bölümü seçmek aynı zamanda gelecekte yapacağınız mesleğe karar vermek demektir. Bu nedenle tercih dönemi üniversite adayları için çok önemli. Unutmayın meslek seçimi, yaşam biçimini de belirleyen bir süreç. Sağlıklı bir tercih yapmak için teknik kurallara da dikkat etmek gerekiyor.
İşte adayların bu süreçte aklını karıştıran sorular ve yanıtları:

Kaç tercih yapma hakkım var?
Toplamda 24 tercih hakkı var. Ama tamamını kullanmak zorunlu değil.

Tercihlerimi ÖSYM'ye gönderdikten sonra değişiklik yapmak mümkün mü?
Tercih işlemi için belirtilen son gün-saate kadar, internet ortamında tercih listesinde değişiklik yapabilir.

Tercih işlemlerini internetten bireysel olarak mı, yoksa başvuru merkezlerine müracaat ederek mi yapmak daha sağlıklı?
İnternet kullanımında deneyimi bulunmayan ve yanlışlık yapmaktan çekinen adayların tercihlerini Başvuru Merkezleri aracılığıyla yapmaları daha doğru olacak. Tercihlerin internet üzerinden aday tarafından gönderilmesi durumunda yapılabilecek yanlışların sorumluluğu adaya ait olacak.

Tercih listemde son sıraya yazdığım bir bölümü benden daha düşük puanlı birisi ilk sıraya yazarsa kim daha avantajlı? Tercih sıralaması bu anlamda önemli mi?
Puanı yüksek olan bir aday son tercihine daha önce yerleştirilir. Burada önemli olan puanın yüksek olmasıdır.

Genel lise mezunuyum. 2 yıllık bir bölüme yerleştiğimde bir sonraki yıl puanım düşer mi?
2 ya da 4 yıllık herhangi bir bölüme yerleştirildiğinzde (Açıköğretimin kontenjansız programları hariç) bir sonraki yıl OBP'niz yarı yarıya düşer.

Öncelik neye göre belirleniyor?
Yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek. Puanınız ne kadar yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilirsiniz. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

Tercih yaptığım halde yerleştirilmezsem seneye puanım düşer mi?
Tercih yapmak puanı düşürmez. Önemli olan bir yükseköğretim programına yerleştirilmek. Açıköğretim Fakültesi'nin kontenjansız bölümleri hariç bir yükseköğretim programına yerleştirildiğinizde, ister kayıt yaptırın, ister yaptırmayın, OBP katkınız yarı yarıya azalır.

Sonuç kâğıdındaki puandan hangisi işime yarar?
Hangi puanlarınızı kullanacağınız tercihlerinize göre değişir. Örneğin sadece özel yetenek veya açık öğretim programlarına başvuracak bir aday YGS puanlarını kullanacakken, herhangi bir mühendislik programına yerleşmek isteyen bir aday MF puan türünü kullanacaktır. Tercih etmeyi düşündüğünüz bölümler hangi puan türüne göre öğrenci alıyorsa, siz de o puanınızı dikkate alın.

Merkezi yerleştirmeyle kesin kayıt hakkı kazanan biri özel yetenek sınavına başvurabilir mi?
Bir programa yerleşen aday, isterse özel yetenek sınavlarına girebilir. Üniversitelerin özel yetenek sınavları genel olarak ağustos ayında farklı tarihlerde uygulanır. Her iki programı kazanan aday aynı anda ikisine kayıt yaptıramaz. Birini seçmek zorunda kalır. Özel yetenek sınavlarıyla ÖSYM'nin bir ilgisi yok. Üniversitelerin özel yetenek sınavları ile ilgili bilgiler web sayfalarından takip edilebilir. Sadece özel yetenekle yerleşmek isteyen adaylar merkezi yerleştirme için başvuruda bulunamazlar.

Puanı belli olmayan bölümleri tercih ederken neye dikkat edelim?
Puanı belli olmayan bölümler ya yeni açılmıştır, ya ismi değişmiştir, ya da puan türü değişmiştir. Yeni açılmış bir bölüm tercihlerinde; aynı ildeki üniversitelerle karşılaştırıp onların puanları ve yüzdelik dilimleri dikkate alınmalı.

Kaynak: Sabah.com.tr

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN