Arama

Tek bedende iki yaşam: Romain Gary

Kaç isminiz var? Bir, iki, üç... Peki, kaç farklı hayatınız? Romain Gary. Tek bedene sığan koskoca iki beden... Ömrüne çok şey sığdırdı… Yazdı, film çekti, diplomat olarak çalıştı. Romain Gary, Goncourt Ödülü’nü iki kere alan iki yaşamlı bir istisna.

Tek bedende iki yaşam: Romain Gary
Yayınlanma Tarihi: 3.9.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 03.09.2018 17:21

'İnsan her şeyi anladığında mutlaka ağır bir sinir krizi geçirir. Bilinçlilik bunu gerektirir.'

DÖNEMİN ÜRETKENİ

Yahudi bir ailenin tek çocuğu olan asıl adı Roman Kacew, Romain Gary, Litvanya'da doğdu. Romain Gary, Goncourt Ödülü'nü iki kez alarak bir ilke imza attı. Almanya'ya karşı savaşmak iςin Fransa'ya gitti ve adını Romain Gary olarak değiştirdi. Farklı lakaplarıyla birçok eser yazdı.​1945'te, ilk romanını yayımladı. Günümüzde hala Fransa'nın en üretken ve popüler yazarlarından biridir. Eserlerinde dışlanan, hor görülen kahramanlara yer verdi. Genellikle yazarın eserlerine bakarak karakteri hakkında fikir sahibi olabiliriz. Karakterlerinin çoğunun Yahudi olması kendi kimliğinin dışavurumudur.

KARAKTERLERİ ONDAN BİR PARÇA

Yazarlığa başlamasının altında yazma sevdasının yanında başka bir etmen vardı. Zorluklar ve yoksulluk altında büyüten annesi Nina Owczinski'nin mutlu ve gururlu hissetmesini istiyordu. Peki, Romain Gary eserlerinde yaşlı,dışlanmış ve terk edilmiş insanları işledi. Ütopik unsurlara yer vermedi. Bir ömre ancak Gary ve Ajar'ı sığdırdı.

HER ZAMAN FARKLI

Romain Gary'nin eserleri oldukça sade bir dildeydi. Yazarın bu güzel ve sade dili ona Fransa'nın en önemli edebiyat ödülü olan Goncourt Ödülü'nü almasını sağladı. Bir yazara birden fazla verilmeyen ödülün tek istisnası örneği olan Gary'dir. Fakat zamanla eleştirmenlerin acımasız yorumlarının hedefi oldu. Herkes Gary'nin artık kendini tekrarladığını ve yazarlık kariyerin bittiğinden söyledi. Bu şartlar altında Romain Gary, Emile Ajar'ı ortaya çıkarttı. 1956'da kendi adıyla, 1975'te ise Emile Ajar adıyla Goncourt Ödülü'nü aldı.

DENEYİMLERİNDEN ESİNLENDİ

''Ne değiştirebildiğin, ne yardım edebildiğin, ne de terk edebildiğin bir kadını sevmenin ne demek olduğunu bilemezsiniz.''

Romain Gary insanların yaşamlarını realist bir bakış açısıyla ele alan bir yazardı. Eserlerini gerçek yaşam ve alıntılardan esinlenerek yazdığını söyleyen yazar , kendinden şöyle bahsediyor; "Bağıra çağıra bütün büyük romancıların, Tolstoy'ların birer ceset hırsızı olduğunu söyledim. Hepsi kan emici, hepsi insanın acısını sömürücüydü."

TRAJİK SON

Romain Gary hayat arkadaşı olan Jean Seberg'in şüpheli intiharından sonra derin bir bunalıma girdi. 2 Aralık 1980'de Paris'te tabancasını kendisine doğrulttu ve yaşamına son verdi.

Ölümüne kadar Emile Ajar'ın kimliğini gizlemeyi başardı. Romain Gary arkasında her şeyi açıklayan bir de intihar mektubu bıraktı. Mektup ise şöyle sonlanmaktadır: "Çok eğlendim, teşekkür ederim. Hoşça kalın."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN