Arama

35 yazarın dünyasındaki Mustafa Kutlu

Fikir ve edebiyat dünyasının ünlü isimleri büyük hikayeci Mustafa Kutlu'yu anlattı.

35 yazarın dünyasındaki Mustafa Kutlu
Yayınlanma Tarihi: 29.10.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 29.10.2017 17:25

Bir kasabadan bakıp bütün memleketin resmini yapan, okuyucuyu bir kuşun kanadında manevi bir alemi keşfe çıkaran üstat Mustafa Kutlu'yu fikir ve edebiyat dünyasının ünlü isimlerine sorduk. Başta Dergah olmak üzere Adımlar, Hisar, Türk Edebiyatı, Düşünce ve Yönelişler gibi dergilerde yazan, ama kendisini basından saklayan büyük hikayeci hakkında bakın kim ne dedi...

A. Ali Ural (Şair): Edebiyatımızda ironinin zirvelerinden biridir Mustafa Kutlu. Bu anlatım tarzıyla hikâyelerinin akışını bir anda durdurur, tersine çevirir ve okuruna döndürür spot ışıklarını. İşte o anda asıl ironiyi hayatımızın, toplumumuzun ve kurallarımızın barındırdığını fark ederiz. Kahramanlarının haline tebessüm ederken veya gülerken içten içe bir huzursuzluk kaplar ruhumuzu. Gülümsememiz bir anda tedirginliğe dönüşebilir. Öykücü bir berber gibi tutmuştur aynayı başımızın arkasından.

Adem Turan (Şair, portre yazarı): Türkiye'nin en güzide, en seçkin, en üretken öykücülerinden. Müşfik bir insan.Benim için o Yeşilçam'daki Altan Günbay'dır, yani Baba'dır. Türkiye'nin iki hikâyecisinden birisidir. Diğeri Rasim Özdenören.

Ahmet İşler (Şair, roman yazarı): Mustafa Kutlu memleketimizde uzun bir dönem kulak verilmeyen, sesi duyulmayan bize ait yaşamları ve bu yaşam hikâyelerini öykülerine taşımayı başarmıştır. Onunla birlikte bir kez daha yaşamımıza dair renkleri seyreyledik.

Ahmet Karacan (Hikâye yazarı): Türk öykücülüğünün remz isimlerindendir. Çok özgün bir kalemdir. Her şeyi olduğu gibi anlatır.

Ali Ayçil (Şair): Mustafa Kutlu, dilimizin tadını ve kültürümüzü geleceğe taşıyarak yeni bin yılın başındaki Yunus Emre'miz oldu. Geleceğin Türkiye'si Kutlu'nun eserlerinde geçmişini bulacak.

Aykut Ertuğrul (Hikâye yazarı): Türk öykücülüğünün tartışmasız en önemli ustalarından olan Mustafa Kutlu, hayatı ve eserleriyle iki önemli şey yapmıştır: Birincisi, Anadolu İnsanının, iyinin ve güzelin kazanabileceğini ısrarla savunmuş ve bunun tamı tamamına hakkını veren hikâyeler yazmıştır. İkincisi, gözünün nuru Dergâh dergisi sayesinde yıllardır pek çok yazar, şair, akademisyenin yetişmesine sebep olmuştur.

Ayşe Sevim Günay (Şair): Sabahları fırından yayılan sıcak ekmeğin kokusu ekmeğin kendisinden daha güzeldir. Mustafa Hoca'nın kalemi bu koku gibi her gün karşılaştığımız insanların hikâyelerinin kokusunu bize duyuruyor, onları görünür kılıyor. Okullarda eserleri gençlere ders olarak okutulsa keşke.

Bahtiyar Aslan (Şair, hikâye yazarı): Mustafa Kutlu bir resimdir; incecik, şırıl şırıl akan bir derenin yanısıra kıvranan yayların üstünde dumanı tüten eski bir tren. Bir Anadolu kasabası; yokluktan çok kanaati terennüm eden evleri ve insanlarıyla. Mustafa Kutlu, derinlerde akan bir ırmağın bize ulaşan mütevazı sesi.

Cahit Koytak (Şair): Mustafa Kardeşim Anadolu'da yaşanan hayatın özünü hikâyeye, Türk edebiyatına taşıyan enden birkaç hikâyeciden birisidir. Hem yazdıklarını büyük oranda hayatın içinde dolaştırmış hem de içinde dolaşmış bir yazarımızdır. Ayrıca profesyonel bir edebiyatçı olarak dergi ve kitap yayınına nitelik ve asalet kazandıran edebiyatçıdır. Allah uzun ömürler versin.

D. Mehmet Doğan (Yazar, TYB şeref başkanı): Hikâye devam ediyor. Çünkü Mustafa kutlu hikâye yazıyor.

Fahri Tuna (Portre yazarı): Türk hikâyesinin beyaz lekesidir o, aydınlık, toplumcu, isyankâr. Gönlü, kalbi, dili daima sekiz yaşındaki 'Çocuk Mustafa'nınduru temiz sahih dilidir. Her yazdığında 'kendine kaçan adam'dır o. Kendisine yani 'biz'e.

Güray Süngü (Roman, hikâye yazarı): Mustafa Kutlu, içinde kaybolduğumuz lunaparkın, yani hayatın, yani hayat dediğimiz upuzun hikayenin, sakin anlatıcısı. Okudukça görürüz ki Yoksulluk İçimizde'dir, yani cidden Bu Böyledir, bu Sır'ra erdiğimiz zaman yaşadığımız Uzun Hikaye'nin güzelliğine vakıf oluruz, Hayat Güzeldir, der, buna ikna oluruz, Kutlu sakinliği ve sadeliğiyle bizi bu anlamın kapısından geçirir, lunaparkın çıkışını gösterir.

Hüseyin Su (Hikâye yazarı): Mustafa Kutlu "Hayatın füsun ve şiiri"ni gözlerimizin önüne seriyor.

İbrahim Eryiğit (Şair): Çıkan her kitabını üç gün içinde okuyorum. Anadolu'nun tadını kokusunu acısını sevincini canlı olarak yaşattığı için ona minnettarım.

Mahmut Bıyıklı (Yazar): Kutlu üstadımızın hepimizin üzerinde hakkı vardır. Ayrıca her sene çıkarttığı kitaplarıyla her yaşımızda Kutlu'nun aziz hatırası vardır. Bir üniversiteden öğrenciler söyleşiye davet etmişlerdi, 'afişe titrinize ne yazalım?' diye sormuşlardı, 'Mustafa Kutlu Okuru' yazarsanız memnun olurum demiştim. O hep yazsın, biz hep okuyalım.

Mazlum Dirican (Hikâye yazarı): Sessiz 'Uzun Bir Hikâye' geçmiş ve geleceğe açılan pencerelerde cümlelerden örülmüş mavi kanatlı kuş, bir tavır, bir duruş, beyhude ömürlerimize dokunan güzide derviş.

Mehmet Atilla Maraş (Şair): Canımdır. İkimiz de Erzurum'da okuduk. İkimiz Adımlar dergisini çıkarttık. Sene 1971-72. Mustafa Kutlu o dergide A. Hacıyakupoğlu adıyla yazılar yazardı. Ressamdı. Saz çalardı. Sonradan hikâyeci oldu. Çok güzel bir insandır. Can adamdır. Candır. Dosttur Mustafa Kutlu.

Mehmet Aycı (Şair, portre yazarı): Türk hikâyesinin en güzel adamı. Kahramanları içimizdeki iyiliğin ayaklanmış hâli. Türkiye bir mahalle onda.

Mehmet Şeker (Şair, köşe yazarı): Kim bilir, kimler bilir? Bilen bilir. Okuyan, gezen, gören, duyan. Bu satırları Mustafa Kutlu'nun son kitabı Tarla Kuşunun Sesi'nden okuduk. Senede bir, böyle yaparız. Eskiler bilir. Bu açıklama yeniler için Mustafa Abi her sene bu vakitler bir kitap çıkarır, biz de büyük bir keyifle okuruz. Kitap hakkında yorumda bulunmak, haddimizi aşmak olur. Kırk yıllık ustalık karşısında dudak bükenlere karışmaktan Allah bizi korusun. Belalardan, kazalardan koruduğu gibi. Telif bahsi derseniz, biz usta ile bir şekilde helalleşiriz; o tarafına kimse kafayı takmasın.

Mehtap Altan (Şair, hikâye yazarı): Kendi olmaya çalışan insanı 'uzun hikâyesi'ne 'İçimizdeki Yoksulluk'la hazırlar. Ve günümüz hikâyesinin 'Sır'lı ağabeyidir o.

Mukadder Gemici (Hikâye yazarı): Şu başımızdan geçenleri; klasik şark üslubu içinde, bir solukta, hevesle okunan hikâyelerle yazan/anlatan büyük üstad.

Mustafa Çiftçi (Hikâye yazarı): Mustafa Kutlu, zalım bir tarzda akarak dil, tarih, tabiat ne varsa önüne katıp sürükleyen "modernleşmenin" karşısında şırıl şırıl akan, duru, temiz bir itirazın hikâyesini yazmıştır.

Mustafa Everdi (Hikâye, roman yazarı): Türkiye'nin en başta gelen ütopya yazarıdır. Üstelik azimle her yıl bir kitap yazarak bu ütopyasını büyütür. Yaşanılacak cennet ütopyası.

Mustafa Özçelik (Şair): Yerli duruş ve duyuş, sağlam ve kullanım biçimi çok estetik ve doğal Türkçesi ile edebiyatımızın yüz akıdır Kutlu.

Mustafa Uçurum (Şair, hikâye yazarı): Hikâyemizin çiçek sesli ağabeyi. Anadolu'yu, türküleri en içli sesiyle onun hikâyelerinden okuyoruz. Dergâh Mektebi'nin yaşayan başöğretmeni.

Muzaffer Doğan (Yazar): Mustafa Kutlu benim için Anadolu'nun masal anlatıcısıdır.

Necip Tosun (Hikâye yazarı): Merhametin, adaletin, güzelliğin, hizmetin sesi. İyiler Ölmez'i yeniden kalplere nakşeden hikâyeci.

Star

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN