İsrail artık 'Apartheid' devleti
Filistinlilere hayatı zindan eden İsrail, ‘Yahudi ulus devlet’ yasasını kabul etti. Filistin topraklarının asıl sahiplerini yok sayan yeni düzenleme ile din devletine dönüşen İsrail’deki ırkçı ve ayrılıkçı uygulama yasallaştı. Söz konusu yasada, "İsrail tüm dünyadaki Yahudilerin tarihi anavatanıdır" denilerek dünyanın değişik bölgelerinde bulunan Yahudilerin İsrail'e gelip yerleşmesi teşvik ediliyor ve 1948 yılında öz vatanlarından sürgün edilen Filistinlilerin geri dönme hakkını reddediliyor.
Dünyanın gözü önünde Filistinlilere her türlü zulmü yapan İsrail, Müslümanları yok sayan politikaları resmen yasalaştırdı. İsrail Meclisi, tartışmalara neden olan "Yahudi ulus devlet" yasasını kabul etti. Muhalefetin karşı çıktığı yasa tasarısına ilişkin oylama sabah erken saatlerde yapıldı.
Tasarı, 55 "hayır" oyuna karşılık 62 "evet" oyuyla meclisten geçti. Sert tartışmalara neden olan yasanın kabul edilmesinin ardından Filistin asıllı İsrail milletvekilleri tasarının yazılı olduğu kopyaları yırtarak yasayı protesto etti. Protesto nedeniyle mecliste tansiyon artarken, görevliler Filistin asıllı milletvekillerini meclis salonundan dışarı çıkardı.
Başta İsrail vatandaşı 2 milyona yakın Filistinlinin haklarının yok sayıldığı olmak üzere birçok eleştiriye maruz kalan yasa ile yapılacak değişiklikler şöyle:
- Arapça resmi dil olmaktan çıkacak ve ülkenin tek resmi dili İbranice olacak.
- Ülkede kendi kaderini tayin etme hakkı sadece Yahudilere aittir.
- İsrail bir Yahudi devletidir,
- İsrail dünyadaki tüm Yahudilerin tarihi anavatanıdır.
- Hukukta bir boşluk olduğunda Yahudi şeriatı referans alınacaktır.
- Dünyadaki tüm Yahudilerin İsrail'e dönme hakkı vardır.
- Yahudilerin dini günleri resmi tatil olacak.
- İsrail'in başkenti Kudüs'tür.
- Yahudi yerleşimlerinin inşaasına devam edilmesi ulusal bir çıkardır.
TARİHİ SİLMEK İSTİYORLAR
Tasarıda "İsrail tüm dünyadaki Yahudilerin tarihi anavatanıdır" denilerek Filistinlilerin bu topraklar üzerindeki tarihi varlığı ve hakları da görmezden gelinmiş oluyor. İsrail dünyanın değişik bölgelerinde bulunan Yahudileri İsrail'e gelip yerleşmeye teşvik ederken, 1948'de vatanlarından sürdüğü Filistinlilere geri dönme hakkını tanımayı ise reddediyor.
DEMOKRASİNİN ÖLÜMÜ
Oturdukları sıralardan Netanyahu'ya dönerek "ırkçı bir Apartheid (ayrımcı) yasası geçirdin" şeklinde bağırırken, işgal güçleri Filistinli vekilleri salondan kovuldu. Knesset'in girişinden basın açıklaması yapan Arap Bloğu milletvekillerinden Ahmed Tibi, "Bu demokrasinin ölümüdür" dedi.
Ülkedeki Arapların haklarını savunan Adalah isimli STK ise yasayı 'sömürgeci' olarak tanımladı ve terör devletinin 'ırkçı politikalar ile etnik üstünlüğün bir adım öteye taşınmaya çalıştığını' dile getirdi.
"HERZL'İN DÜŞÜNÜ GERÇEKLEŞTİRDİK"
İsrail Başbakan Benyamin Netanyahu, topraklarını gasp ettikleri Filistinlileri yok sayan ve ülkeyi dünyadaki tüm Yahudilerin vatanı olarak nitelendiren ırkçı yasanın parlamentoda kabulünü, Siyonizm'in kurucusu Theodore Herzl'e adadı.
Tasarının onayını 'tarihi bir an' olarak nitelendiren Netanyahu, "Herzl'in 122 yıllık düşünü gerçekleştirdik. Onun ilkeleri artık temel kanunlarımız" dedi. Filistinlilere yaptıkları katliamları görmezden gelerek Ortadoğu'da insan haklarına sadece İsrail'in özen gösterdiği yalanını söyleyen Netanyahu, "Burası bizim ülkemiz, bir Yahudi devleti. Yakın zamanda buradaki varlığımızı sorgulamak ve son vermek isteyenler oldu. Bugün bunu yasaya koyduk: Ülke, dil, milli marş ve bayrak budur" ifadelerini kullandı.
ABDÜLHAMİD KOVMUŞTU
Yahudi gazeteci ve siyasi Siyonizm düşüncesinin kurucusu Theodor Herzl, 1901 yılında İstanbul'a gelerek Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamid ile görüşmüş ve Filistin'de Yahudi yurdu kurmaları için yardım istemişti.
Yahudilerin toplu halde olmamak koşuluyla Osmanlı'ya gelişine izin veren Abdülhamid, Filistin talebini ise "Ben bir karış dahi toprak satmam, zira bu vatan bana değil milletime aittir. Milletim bu imparatorluğu kanlarını dökerek kazanmıştır. Canlı beden üzerinde ameliyat yapılmasına müsaade edemem" ifadeleriyle reddetmişti.
TÜRKİYE'DEN SERT TEPKİ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İsrail Parlamentosunda onaylanan 'Yahudi Ulus Devleti' yasasına dair tepkisini sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamayla dile getirdi. Oktay "Temel hak ve özgürlükleri yok sayan İsrail Parlamentosu, 'Yahudi Ulus Devlet Yasası' adı altında evrensel hukuk ilkelerini zedelemiştir. Böyle bir yasa Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul edilemez. Kudüs, Filistin'in başkentidir ve başkenti olarak da kalmaya devam edecektir" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yasayı en sert biçimde kınadıklarını vurgulayarak "Filistin halkını kendi anavatanlarından yalnızca fiziksel olarak değil, yasal olarak da silme çabasını ifade eden bu ırkçı adımın kabul edilmesi kesinlikle mümkün değildir" dedi. Kalın uluslararası toplumu tepki vermeye çağırdı.
Apartheid: Irkçı ve ayrılıkçı politika
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.