Arama

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Onlar Türkiyeyi sevdiği için Türkçe öğreniyor!

Onlar Türkiyeyi sevdiği için Türkçe öğreniyor!

Kosova'nın başkenti Priştine'de yunus Emre Enstitüsü'nün yeni dönem Türkçe kursuna katılan kursiyerler, enstitüde kendilerini Türkiye'deymiş gibi hissediyor.

Onlar Türkiyeyi sevdiği için Türkçe öğreniyor!
Yayınlanma Tarihi: 13.3.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 13.03.2018 15:52

Yunus Emre Enstitüsü, 2011 yılından bu yana Priştine'de Türkçe öğretip Türk tarihi, kültürü, edebiyatı ve sanatını tanıtıyor. Enstitüye kaydolan kursiyerlerden bazıları gelecekte mesleklerinde başarıya ulaşmak için bazıları da Türkiye'ye duydukları sevginin karşılığı olarak Türkçe öğreniyor.

ARTIK ZORLU DİL BİLGİSİ KURALLARINA HAKİM

Priştine Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi olan Namligjiu, gelecekte diplomat olmanın hayalini kuruyor. Namligjiu, İngilizce ile Fransızcanın yanı sıra başarılı bir diplomat olabilmesi için en kısa sürede Türkçe de öğrenmesi gerektiğine inandığını aktardı.

Başta Türkçeyi Kosova'da da yayınlanan Türk dizilerinden öğrenmeye çalıştığını söyleyen Namligjiu, dilini ileri bir seviyeye taşımak için Enstitünün Türkçe kursunun büyük katkısı olduğunu kaydetti.

Namligjiu, Türkçe öğrenirken başta dil bilgisinin onu zorladığını fakat kursta geçirdiği bir senenin ardından artık zorlu dil bilgisi konularına da kolayca hakim olduğunu vurguladı.

Türkçede en çok şaşırdığı ve sevimli bulduğu kelimenin 'türlü türlü' olduğunu dile getiren Namligjiu, son günlerde öğrendiği "Bir tatlı söz kışın üç ayını ısıtabilir" deyiminin de son günlerini yaşadığımız soğuk kışa çok uygun olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE GEZİSİ GERÇEKLEŞEN BİR RÜYAYDI"

Enstitünün düzenlediği "Türkçe Yaz Okulu" projesine de geçtiğimiz yıl katıldığını ifade eden Namligjiu, "23 Temmuz'da uçakla İstanbul'a gittim, çok heyecanlandım. Türkiye'ye ilk defa gittim, bu hayalimdi, rüya gibiydi çünkü Türkiye'yi çok seviyorum. Bu yüzden de bir rüya gerçek oldu." diye konuştu.

Türkiye'de en çok İstanbul'u beğendiğini, Büyükada'ya ise hayran kaldığını belirten Namligjiu, "Türkçe Yaz Okulu" boyunca Giresun'da kaldığını ayrıca Trabzon, Rize, Ordu, Bolu ve Ankara gibi şehirleri ziyaret ettiğini, İstanbul'da Boğaz, Büyükada, Sultanahmet Camisi ve Topkapı Sarayı'nın güzellikleri karşısında büyülendiğini aktardı.

Büyükada gezisinde Fransa, Arnavutluk, Gürcistan, Ürdün gibi dünyanın farklı ülkelerinden arkadaşlar edindiğini dile getiren Namligjiu, "İstanbul bence çok güzel bir şehir, hem de fazla büyük. Orada kültür, müzik gördüm, farklı insanları, farklı ülkelerden gezmeye gelenleri gördüm. Sonra eski yerleri gezdim. Ben tarihi çok seviyorum. Osmanlı İmparatorluğu'nu çok iyi biliyorum, tarihi yakından tanımak istedim ve karşıma bu fırsat çıktı." dedi.

"TÜRKÇENİN BENİM İÇİN ÖZEL BİR ANLAMI VAR"

Bir başka kursiyer Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı ikinci sınıf öğrencisi Prizrenli Fatijona Stolliqi da yaşadığı şehirde herkesin Türkçe konuştuğunu, kursta kendini Türkiye'de yaşıyormuş gibi hissettiğini aktardı.

Türkçesini geliştirmesi için üniversitedeki hocaları tarafından kursa yönlendirildiğini ifade eden Stolliqi, "Türkçenin benim için özel bir anlamı var yani özel bir dil. İngilizce, Almanca ya da İtalyanca değil, benim için özel olan Türkçe." dedi.

Türkiye'yi çok sevdiğine ve kalbinde özel bir yeri olduğuna dikkati çeken Stolliqi, "Ben de herkes gibi Türkiye'yi çok seviyorum o yüzden Türkçe öğrenmeyi tercih ettim." ifadelerini kullandı.

Türkçe öğrenirken zorluk yaşamadığını söyleyen Stolliqi, Türkçede en çok beğendiği atasözünün "Bugünün işini yarına bırakma" olduğunu, bu deyimin Kosovalı Arnavutlar tarafından da kullanıldığını aktardı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN