Arama

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Türk eserleriyle zenginleşen Doha İslam Sanatları Müzesi

Türk eserleriyle zenginleşen Doha İslam Sanatları Müzesi

İç mekânı Türk üçgeniyle derinlik kazanan Katar’ın başkenti Doha’daki İslam Sanatları Müzesi, Osmanlı döneminden miras paha biçilmez eserlere ev sahipliği yapıyor.

Türk eserleriyle zenginleşen Doha İslam Sanatları Müzesi
Yayınlanma Tarihi: 8.1.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 08.01.2018 12:14


İslam sanatlarını tek bir çatı altında toplayan, davetkâr mimarisi ile ziyaretçilerini ağırlayan Doha İslam Sanatları Müzesi, 2008 yılında hizmete girdi. Hurma ağaçlarının gölgesinde yavaş yavaş ilerleyerek İslam medeniyetine adım atmaya başlıyorsunuz. Denizin kenarında âdeta "burkalı bir kadına" benzeyen farklı mimarisi ile Doha İslam Sanatları Müzesi, konuklarını selamlıyor. İslam'ın asırlardır hüküm sürdüğü üç kıtadan ve pek çok medeniyetten toplanan eserler sizin keşfetmenizi bekliyor.


DAVETKÂR MİMARİ

Basra Körfezi'nin incisi Katar'ın başkenti Doha'da bulunan İslam Sanatları Müzesi, Prizker Ödülü'nün sahibi Mimar I.M. Pei tarafından inşa edildi. Mimarisiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Doha İslam Sanatları Müzesi, geometrik şekillerin vücut bulmuş hâliyle misafirlerini ağırlıyor. Doha'nın gökdelenlerinin uzağında deniz doldurularak meydana getirilen bir adanın üstüne konumlandırılan yapı, çölün içinde bir vaha sunuyor. Aynı zamanda yapıyı dalgalardan gelebilecek olası hasarlara karşı korumak için hilal şeklinde bir dalgakıran da yapılmış.


Farklı yönlerdeki kavisli mekânlardan meydana gelen yapı, günün her saatinde güneş ışıklarını bünyesinde saklıyor. Bu sayede burada güneş ışıklarının şölenine şahit olabilirsiniz. Dünyaca ünlü Mimar Pei, projesine başlamadan önce İslam ülkelerinin mimari yapılarını yakından incelemiş. Özellikle Kahire'deki Tolunoğlu Camii'nin avlusunda bulunan sebili çok beğenmiş. Antik dönem İslam mimarisinden etkilenen mimar, müzenin modern bir havaya bürünmesini de sağlamış.

MİMARİSİNDE "TÜRK ÜÇGENİ" DETAYI


Müzenin iç mekânından kubbeye geçişte Türk üçgenin kullanılması ise yapıya ayrıca bir derinlik katmış. Yüz yıllık İslam Medeniyeti Mimari yapısıyla büyüleyen Doha İslam Sanatları Müzesi, paha biçilmez İslam eserlerini bünyesinde barındırıyor. İç mekânı Wilmotte Associates'in JM Wilmotte önderliğinde bir ekip tarafından tasarlanan müzede, İslam coğrafyasından toplanmış 7. ile 19. yüzyıllar arasına tarihlenen eserler yer alıyor. Müzede İspanya, Mısır, İran, Irak, Hindistan ve Türkiye'den gelen eserlerle İslam medeniyetinin ihtişamını görmek mümkün.


KANUNİ'NİN FERMANI, FATİH'İN PORTRESİ

İslam eserlerinin arasında tarihî bir yolculuğa çıkmak için müzeye adım atmanız yeterli; üç kıtada hüküm sürmüş İslam devletlerine ait nadir el yazması Kur'an-ı Kerimler, en eski usturlap, Kâbe'nin anahtarı ve örtüleri ile İran edebiyatının şaheseri Şehname'nin bir sayfası sergileniyor. Ayrıca mekânda Türk esintisini görmek mümkün.


Osmanlı dönemine ait kıymetli eserlerin başını Kütahya çinileri çekmekte. Çinilerin yanı sıra Osmanlı kılıçları, Kanuni Sultan Süleyman'a ait ferman ve Fatih Sultan Mehmet'in portresi müzedeki yerini almış. İslam âleminin görkemli birikimini görebileceğiniz müzede tezhip sanatının hâkim olduğu tablolar, seramik, cam ve madeni eserler, tekstil ürünleri ve değerli mücevherler sergileniyor. Müzede ayrıca bir de kütüphane bulunuyor. Farklı kültürlere ait İslam eserlerini burada yakından inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda mekânda var olan sanat ve kaligrafi atölyelerine katılabilirsiniz. Özetle Doha İslam Sanatları Müzesi gerek zarif mimarisi gerekse eser zenginliğiyle dünyanın en önemli kültür kurumları arasında yer alıyor.


.tr dergisi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN