Arama

İncirlik krizi Almanya'yı sallıyor!

İncirlik krizi Almanya’yı sallıyor!
Yayınlanma Tarihi: 31.5.2017 10:05:00

Alman vekillere İncirlik vetosu Berlin’de hükümet krizine dönüştü.


Hükümet ortağı SPD Alman askerlerinin derhal İncirlik’ten çekilmesini isterken, Merkel’in partisi SPD’yi seçim taktiği yapmakla suçladı.

Almanya’da Türkiye ile yaşanan İncirlik krizi hükümeti sarsıyor. Türkiye´nin Alman parlamenterlerin İncirlik Üssü´ndeki Alman askerlerine ziyaret izni vermemesiyle tırmanan gerilim, hem hükümet içerisinde hem de siyasi arenada tartışılıyor.

ÜS KRİZİ SEÇİM TAKTİĞİ

CDU Genel Sekreteri Peter Tauber, "Bizim için terör örgütü DEAŞ ile mücadelede verilen görevin yerine getirilmesi önemlidir. Çabukluk değil, kesinlik söz konusu olmalıdır" dedi. Konunun parti yönetimi toplantısında ele alındığını belirten Tauber, "Ön koşulun ne olduğunu bilmeden aceleci davranmamak gerekir. SPD’nin biraz da seçim taktiği uyguladığı anlaşılıyor ki, biz bunda yokuz" dedi. Almanya’nın 15 Temmuz darbe girişimine katılan FETÖ’cü askerlere iltica izni vermesi üzerine Türkiye İncirlik ziyaretlerini askıya almıştı. Almanya’nın yaklaşık 260 asker için iki hafta içinde karar vermesi bekleniyor.

MERKEL’E AĞIR BASKI

Almanya’da koalisyon ortağı ve ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Sol Parti’nin sözcüleri, Başbakan Angela Merkel’in Türkiye’ye bu konudaki karar için baskı yapması gerektiğini ifade etti. Konuyla ilgili olarak Alman Süddeutsche Zeitung’a açıklamada bulunan koalisyon ortağı SPD’nin dış politika sözcüsü Niels Annen, ivedi şekilde karar alınması gerektiğini belirtmişti. Merkel’in ise baskılara karşı sessizliğini koruması dikkat çekti.

GÜÇ DENGESİ İTİRAFI

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, hafta sonu yaşanan G7 zirvesinin başarısız geçtiğini ve dünyadaki güçler dengesinde bir değişim yaşandığını savundu. Yeni ABD yönetimiyle bazı konularda anlaşamadıklarına işaret eden Gabriel, "Sadece başarısız kalan bir G7 zirvesi yaşamadık aynı zamanda dünyadaki güçler dengesinde bir değişim oldu" diye konuştu. Gabriel, "Bu durumda bence Batı daha küçük, en azından daha zayıflıyor. Avrupa’nın daha küçük ve daha zayıf hale gelmemesi ve etkisini yitirmemesi için çaba harcamamız gerekir " diye konuştu.

(AKŞAM)
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN