Arama

  • Anasayfa
  • Dünya
  • "Çocukluk kahramanı" Aliya'nın mezarında yıllardır nöbet tutuyor

"Çocukluk kahramanı" Aliya'nın mezarında yıllardır nöbet tutuyor

Bosna Hersekli Haris Lagumdzija görmediği ve "çocukluk kahramanı" olarak nitelendirdiği Aliya İzetbegoviç'in mezarı başında 7 yıldır nöbet tutuyor. Kovaçi Şehitliği'nde görevli Lagumdzija: "Aliya'yı hayattayken hiç göremedim. Eğer şansım olsaydı, onu görmeyi gerçekten çok isterdim"

Çocukluk kahramanı Aliya’nın mezarında yıllardır nöbet tutuyor
Yayınlanma Tarihi: 18.10.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 18.10.2017 13:48

Bosna Hersekli Haris Lagumdzija (29) hiç görmediği ve "çocukluk kahramanı" olarak nitelendirdiği Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç'in Saraybosna'daki mezarı başında yıllardır nöbet tutuyor.

Çocukluğunda hakkındaki kahramanlık hikayelerini duyarak büyüdüğü Aliya'yı görme şansı bulamayan Lagumdzija, Aliya'nın 19 Ekim 2003'te vefat etmesinin ardından derin bir üzüntüye boğuldu.

2010 yılında Kovaçi Şehitliği'nde bulunan Aliya'nın mezarı başında nöbetçi olarak görev yapma fırsatı yakalayan Lagumdzija, o günden bugüne Aliya'ya adeta "yoldaş" oldu.


"Onur verici" olarak nitelendirdiği görevinde yıllardır Aliya'nın ve diğer şehitlerin yanında bir muhafız olarak bekleyen Lagumdzija, kabre gelen ziyaretçilerin de aşina olduğu bir yüz haline geldi.

Lagumdzija, Aliya'nın ve diğer şehitlerin başında nöbet tutmaktan onur duyduğunu belirterek, yaptığı düzgün ve dürüstçe olduğunu ifade etti.

Avrupa'da bulunan en büyük şehitliklerden birinde çalışmanın kendisi için çok özel olduğunu kaydeden Lagumdzija, şehitlikte kabri bulunan Aliya'nın çok değerli ve önemli bir şahsiyet olduğunu söyledi.


"BAZI SEVENLERİ GECE KABRİNE GELİP ONUNLA KONUŞUYOR"

Lagumdzija, Aliya'nın kabrini çok önemli şahsiyetlerin ziyaret ettiğini aktararak, "Dünyada takdir edilen çok insan geliyor. Türkiye'den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu gibi isimler geldi. Pakistan ve İran gibi ülkelerden de önemli siyasiler, bakanlar ziyarette bulunuyor." dedi.

Çok sayıda Türk'ün da kabre gelerek dua ettiğini anlatan Lagumdzija, bazı sevenlerinin ise geceleri kabri ziyaret ederek Aliya ile konuştuğunu dile getirdi.


Lagumdzija, Aliya'nın Bosna Hersek ve dünya için önemli bir insan olduğunu vurgulayarak, onun vizyoner, yardımsever ve ülkesinin bağımsızlığı için savaşan bir şahsiyet olduğunu kaydetti.

Aliya'yı hayattayken hiç göremediğini belirten Lagumdzija, "Eğer şansım olsaydı, onu görmeyi gerçekten çok isterdim." dedi.


ALİYA İZETBEGOVİÇ KİMDİR?

Bosna Hersek'in Bosanski Şamats şehrinde 1925 yılında doğan Aliya, İkinci Dünya Savaşı boyunca faşist ideolojiye, ardından da komünist rejim ve uygulamalarına karşı çıkarak "Genç Müslümanlar" isimli, kolej ve üniversite öğrencilerinden oluşan teşkilatın kurucuları arasında yer aldı.

Halkı için verdiği mücadele sırasında 1946 ve 1983 yıllarında iki kez tutuklanan İzetbegoviç, 1988 yılının sonunda aftan yararlanarak serbest kaldı.

1990 yılında bugün de ülkedeki en güçlü Boşnak partisi konumundaki Demokratik Eylem Partisini (SDA) kuran İzetbegoviç, Bosna'da 1992-1995 yılları arasındaki savaşta da halkına önderlik etti.

Savaşı bitiren Dayton Barış Antlaşması'nı 21 Kasım 1995'te imzalayan İzetbegoviç, bu anlaşmayla halkına uluslararası arenada tanınan bir devlet bıraktı.

Sağlık sorunları nedeniyle 2000 yılında Devlet Başkanlığı Konseyindeki görevinden ayrılan İzetbegoviç, 19 Ekim 2003'te Saraybosna'da hayata gözlerini yumdu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN