Arama

Botta hayatını kaybeden mülteci bebek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 9 yılda ilk kez Myanmar konusunda ortak bir açıklama üzerinde uzlaşarak, Myanmar ordusunun arakanlı Müslümanlara yönelik aşırı güç kullanımından derin endişe duyduğunu ve Arakan’da şiddete bir an önce son verilmesi gerektiğini bildirdi.

Botta hayatını kaybeden mülteci bebek
Yayınlanma Tarihi: 15.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 15.09.2017 11:38

BMGK, Myanmar'daki Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet olaylarını görüşmek üzere önceki gün kapalı oturumda toplandı. BMGK'nın New York'ta yaptığı toplantıda kabul edilen kararda, "Güvenlik operasyonlarında aşırı güç kullanıldığına dair gelen haberlerden dolayı endişe duymakta ve Arakan'da şiddetin sona erdirilmesi, gerilimin azaltılması, düzenin yeniden tahsis edilmesi ve sivillerin korunması için ivedilikle adım atılması çağrısı yapmaktayız" denildi.

BMGK'nın eylül ayı dönem başkanlığını yürüten Etiyopya'nın BM Daimi Temsilcisi Tekeda Alemu, konseydeki toplantı sonrası gazetecilere açıklamada bulundu. BMGK'nın Bangladeş'in Arakanlı Müslümanlara kapısını açmasını memnuniyetle karşıladığını belirten Tekeda Alemu, Myanmar hükümetine insani yardımların sağlanması konusunda BM ve diğer yardım kuruluşları ile iş birliği çağrısı yaptı.

BMGK toplantısından kısa bir süre önce New York'ta bir basın toplantısı düzenleyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de, Myanmar hükümetinden Müslümanlara uygulanan şiddeti sonlandırmasını istedi ve buradaki durumu en iyi tarif eden terimin "etnik temizlik" olduğunu söyledi.

ÖLÜME DOĞRU KAÇIŞ

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü Christophe Boulierac ise, 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısının 400 bine yaklaştığını, bunların 220 binini çocukların oluşturduğunu söyledi.

Bangladeş'in Cox's Bazar kenti yakınında Arakanlı Müslümanların kaldığı kamplardaki UNICEF'in acil insani yardım operasyonlarını takip eden Boulierac, "Arakan'dan Cox's Bazar'da bulunan kamplara sığınmacılar akın akın gelmeye devam ediyor. Sayı her geçen gün daha da artıyor." dedi. Kampa gelen sığınmacıların açlık ve yorgunluktan bitkin düştüğünü, özellikle de çocukların "korunmasız" olduğunu vurgulayan Boulierac, "Kamptaki sığınmacıların tahminen 220 binini 18 yaş altı çocuklar oluşturuyor" dedi.
Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor. Saldırılarda 150'den fazla köy yakıldı. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf nehri ya da deniz yoluyla Bangladeş'e geçiyor. Arakanlı Müslümanlar, Bangladeşin Shah Porir Dwip yarımadasına geçmek için köhne teknelere sahip yerel balıkçılara kişi başı 36 dolar para ödüyor. Sabah ve akşam saatlerinde geçişler yoğunlaşırken, Bangladeş askerleri plaja mülteci bırakan gemileri kontrol altına almaya çalışıyor.

Teknaf'taki geçişler sırasında bir botun batması sonucu bir çocuk hayatını kaybederken yaralanmalar meydana geldi.

Balıkçı tekneleriyle kaçmaya çalışan Arakanlı Müslümanlar, geçişler sırasında trajik görüntüler ortaya çıkıyor. Tıpkı batan botta hayatını kaybeden bebek gibi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN