Arama

  • Anasayfa
  • Dünya
  • Malezya, Rohingya Müslümanlarına geçici sığınma verecek

Malezya, Rohingya Müslümanlarına geçici sığınma verecek

Malezya, sahil koruma görevlilerinin, Myanmar'daki şiddetten kaçan Rohingyalı Müslümanları karasularından geri çevirmeyeceğini ve bu kişilere geçici sığınma verileceğini açıkladı.

Malezya, Rohingya Müslümanlarına geçici sığınma verecek
Yayınlanma Tarihi: 8.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 08.09.2017 15:29

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, bugünkü açıklamasında geçen iki haftada Myanmar'daki 270 bin Rohingyalı'nın Myanmar'dan kaçarak Bangladeş'e sığındığını bildirdi.

Malezya Deniz Denetim Ajansı'nın başkanı Zulkifli Abu Bakar, bugün Reuters'e yaptığı açıklamada, "Bize düşen bu insanların temel ihtiyaçlarını giderdikten sonra göndermek, ancak insani nedenlerden dolayı bunu yapmayacağız" dedi.

TEHLİKELİ DENİZ YOLCULUKLARI

Zulkifli, Andaman denizinde Myanmar'dan yüzlerce kilometre uzakta olan Malezya'ya, ülkelerinden teknelerle kaçabilen Rohingyalıların gelmesini beklediklerini söyledi.

Ancak bölgede muson yağmurları mevsiminin başlaması nedeniyle birkaç ay boyunca bu gibi deniz yolculuklarının çok tehlikeli olacağı bildiriliyor.

BARINMA MERKEZLERİNE YERLEŞECEKLER

Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Malezya'da zaten 100,0000'den fazla Rohingyalı sığınmacı var. Zulkifli, yeni gelecek sığınmacıların muhtemelen kimlik belgesi bulunmayan yabancıların tutulduğu barınma merkezlerine yerleşeceklerini söyledi. BM'nin mülteciler sözleşmesini imzalamamış olan Malezya, sığınmacıları yasadışı göçmen olarak kabul ediyor.

Rohingyalı isyancıların 25 Ağustos'ta bazı polis ve askeri birliklere saldırısı üzerine ordunun başlattığı operasyonlarda en az 400 kişi öldü ve yaklaşık 270 binden fazla kişi komşu Bangladeş'e sığındı. Tayland'ın da Myanmar'daki şiddetten kaçanları kabul etmeye hazırlandığı bildiriliyor.

Derlenmiştir. (A. Ananthalakshmi, Liz Lee; çeviri:Ayşe Sarıoğlu)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN